Dejan Zavec bogatejši za nov šampionski pas

Ptujskemu boksarskemu šampionu Dejanu Zavcu je »Večer prvakov« pokazal, da dobro delajo.

Objavljeno
28. september 2016 00.04
Boks, VENKO Aljaž (SLO) - FILIP Adam (ČEŠ), 24.9.2016, Maribor [boks, aljaž venko, adam filip]
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Maribor – Dejan Zavec, ki je pred desetimi meseci sklenil bogato športno pot, se je minulo soboto preizkusil v (novi) dvojni vlogi. Skupaj s Tomažem Barado je v mariborski športni dvorani Lukna pripravil tako imenovani »Večer prvakov«, na katerem je kot trener v kotu bdel nad »amaterskimi« boksarji Tomijem Lorenčičem, Mitjo Dišičem in Aljažem Venkom.

Vsi trije so ring zapustili dvignjenih rok; Lorenčič (do 60 kg) je v ptujskem »derbiju« ugnal Alena Kralja (Ring Ptuj), Dišič in Venko, ki se borita v srednji kategoriji (do 75 kg), pa sta bila prepričljivo po točkah boljša od Čehov Vaclava Panchartka in Adama Filipa.

»Zelo sem zadovoljen s tem, kar so prikazali »moji fantje«. Kljub precejšnjemu pritisku, ki ga prinašata nastop pred domačimi navijači in velika želja po dokazovanju, so dobro opravili svojo nalogo, zato bi vsem dal navišjo oceno 5,« je Zavec pohvalil svoje izbrance in pripomnil, da so mnogi gledalci verjetno od njih pričakovali že atomski boks, sam pa opozarja, da gre pri tem za dolgoročni proces in da v tem plemenitem borilnem športu ni mogoče veliko spremeniti čez noč.

»Morda bom pripomogel k temu, da bodo začeli malce drugače razmišljati, mogoče jim bom pomagal odpreti oči. Pomembno je, da smo se našli, da skupaj uživamo in rastemo. Imamo enako vizijo in skupno pot. Verjamem, da lahko pridemo daleč in uresničimo naše cilje, ki še zdaleč niso postavljeni nizko. Z Venkom meriva na preboj na poletne olimpijske igre leta 2020 v Tokiu. Ocenjujem, da so zanj realno dosegljive,« je presodil 40-letni Ptujčan, ki je priskrbel tudi poklicni licenci Ljubljančanki Emi Kozin in Hrvatu Marku Čaliću ter jima omogočil (uspešna) profesionalna ognjena krsta v Mariboru.

 

Foto: Tadej Regent/Delo

Ne dvomi, da bomo o Čaliću, ki je v kvalifikacijah le za eno zmago zgrešil nastop na letošnjih OI v Riu de Janeiru, še slišali, glede na mladost bi lahko imela še nadvse svetlo prihodnost tudi komaj 17-letna Kozinova. »Ema bi lahko v prihodnje še blestela, vendar pa bo morala še trdo trenirati,« je ocenil Zavec, ki ni prepričan, ali je zanjo dobro, da se bori tudi v kikboksu oziroma po pravilih K1. A po eni strani razume, da na takšen način išče borbe, ki jih na tem območju ni lahko dobiti.

Kakorkoli že; z dvoboji, ki so jih imeli v dvorani Lukna, so dobili prve povratne informacije. »Pokazalo se je, da delamo dobro, so pa zmage, ki so jih dosegli, za vse nas obveza za naprej,« se zaveda nekdanji profesionalni svetovni prvak v velterski kategoriji po različici IBF, ki čuti, da varovanci v njem vidijo nekakšno rešilno bilko. Upa, da jim bo lahko dolgo pomagal. Če pa jim ne bo mogel več, jih bo preusmeril na ljudi, ki jim bodo lahko. Na svoji športni poti je namreč spoznal ogromno zvenečih imen z vplivom, nove vezi je stkal tudi prejšnji teden, ko je bil v Mariboru kongres združenja WBF (World Boxing Federation). Pobudnika zanj sta bila skupaj z Barado, oba sta za nagrado od Howarda Goldberga, predsednika WBF, prejela v dar posebna šampionska pasova.

»Če želiš nekaj imeti, moraš tudi kaj dati. Nikakor ni dovolj, da prideš ob petih popoldne na trening za dve uri. Kongres je zagotovo pripomogel k temu, da je Slovenija čedalje manj eksotična država v boksu; tu je bilo namreč 70 ljudi iz vsega sveta, med posebnimi gosti pa so bili tudi takšni šampioni, kot so Italijan Nino Benvenuti (1. na OI v Rimu '60), Kanadčan Donny Lalonde in Britanec Robin Reid, vsi tudi nekdanji profesionalni svetovni prvaki,« je še dejal Zavec in obžaloval, da tega – kakor tudi »Večera prvakov« – niso znali izkoristiti na Boksarski zvezi Slovenije (BZS).