Delali so na silo, tekmovalke so plačale davek

Trener ženske smučarske reprezentance Šteharnik si je oddahnil, saj je letos med pripravami dovolj časa za regeneracijo.

Objavljeno
29. september 2016 23.37
Ana Drev Maribor 30.1.2016 [smučanje,zlata lisica]
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – V ženski smučarski reprezentanci bodo lanske priprave za sezono, katere izplen je z uspehi Ane Drev presegel pričakovanja, bržkone čim prej pozabili. Ob zdesetkanem proračunu se je vsaka tekmovalka morala znajti po svoje, na sneg so skupaj stopile šele avgusta. Letos je glavni trener reprezentance Denis Šteharnik pomirjen. Za seboj imajo 35 od 45 načrtovanih dni na snegu.

Lani bi se lahko hitro kaj zalomilo. Če bi se v snežnih pripravah, ki so se jih lotili skorajda tik pred začetkom sezone, pojavile težave z vremenom, opremo ali poškodbami, jih ne bi mogli pravočasno odpraviti. »Lani smo oddelali teden dni manj snežnega treninga kot letos. Ampak delali smo na silo, dekleta so bila na koncu sezone zelo utrujena, telesno izčrpana. Imeli smo premalo premora. Resda se nam je izšlo, ampak tekmovalke so plačale davek, potrebovale so veliko več časa za regeneracijo in ponovno sestavljanje kondicije. Tako se ne da delati,« je opozoril Šteharnik in dodal, da bi se ob ponovitvi takšnih priprav pojavile poškodbe. Letos imajo dovolj časa za trening in počitek. »Mirno lahko pričakujemo sezono brez občutka, da smo naredili premalo oziroma smo morali hiteti,« je priprave za tekmovalno zimo, ki se bo začela čez slab mesec na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, opisal glavni trener.

Zadovoljen je, ker imajo letos na voljo več sredstev, s tem pa ustreznejši program. Uspehi Drevove so prinesli več testiranj opreme: »Ničesar ne želimo prepustiti naključju, zanima nas, kako se odziva smučka na različnih podlagah. Vemo, kaj delamo. Ob takšnem pristopu se bomo lahko pravočasno odzivali tudi med sezono,« je prepričan sogovornik, ki se je z dekleti odpravil tudi v Argentino na najpomembnejši trening za poznejše dokazovanje v konkurenci. Lani so ga morali zaradi luknje v blagajni izpustiti.

»V Ushuaii so bile tudi švicarske smučarke. Imeli smo medsebojne primerjave, ampak v tem obdobju še ni pravi čas za to. Stremim k temu, da na pripravah ni tekmovanj, ampak se osredotočimo na trening, odpravljanje napak, tehniko, izbiro materiala. Ko prehajamo proti koncu pripravljalnega obdobja, torej v predtekmovalno, pa se ukvarjamo s situacijsko vadbo. To pomeni, da trening približamo tekmi in takrat iščemo druge ekipe, da vzbudimo tekmovalnost in pritiske ter vidimo, kako se smučarke odzivajo. Morda se v takih primerih pokažejo druge pomanjkljivosti in dovolj časa še imamo, da to izboljšamo,« je opisoval Šteharnik.

Ekipa – v njej so še Robert Žan (trener za tehnične discipline), Aleš Brezavšček (hitre) in trije serviserji – je letos bogatejša za nove kamere, ki jih potrebujejo na terenu za videoanalize. Lani niso imeli denarja niti za vrtalke. Čakajo še na ure, potrebujejo tudi več radijskih postaj. »Razpolagamo z več opreme kot lani. Res pa je, da smo v minuli sezoni trenirali bolj kot ne eno disciplino. Zdaj na terenu vadimo tudi do tri. Paleta tekmovalk je široka in naše potrebe se večajo,« je še razmišljal Šteharnik. Na snegu ta hip izstopa Maruša Ferk, predvsem pa ga veseli, da voz ne vleče samo ena tekmovalka, ampak na vsakem treningu preseneti katera druga.