Denis Lazar prvi Zavčev boksar večera

Boks: Krstna prireditev »Gala Boxing« v Ljubljani navdušila navzoče.

Objavljeno
13. marec 2017 09.17
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Nekdanji svetovni prvak Dejan Zavec se je uspešno preselil ob ring kot trener in organizator boksarskih spektaklov. Prvi večer »Dejan Zavec Gala Boxing« je navdušil navzoče gledalce v Unionski dvorani v Ljubljani, ki so spremljali šest zanimivih obračunov po pravilih amaterskega boksa.

Osnovni namen prve od štirih gala prireditev je gotovo uspel: prek večera v Ljubljani – do konca leta bodo sledili še dogodki v Thermani Laško, Casinu Mond v Šentilju in hotelu Bernardin v Porotorožu – obuditi zanimanje za (amaterski) boks, ga dvigniti na višjo raven in ga približati pokroviteljem, medijem in seveda navijačem.

V Unionski dvorani se je uresničilo vse našteto, gostje, med katerimi sta bila tudi prvi mož OKS Bogdan Gabrovec in resorna ministrica Maja Makovec Brenčič, so bili opazno zadovoljni z razpletom večera. Najbolj jih je navdušil dvoboj Denisa Lazarja (Ring Ptuj) in Gianluce Andronica, v katerem ni manjkalo veliko, da bi prišlo do nokavta kljub dejstvu, da so člani boksali »le« trikrat po tri minute. Lazar je namreč Italijanu zadal več težkih udarcev, nanizal več uspešnih kombinacij in boksal zelo atraktivno. Ni čudno, da je dobil dvoboj s 3:0, po koncu zadnjega obračuna pa prejel tudi pas za boksarja ljubljanskega večera, ki mu ga je v ringu izročila prav ministrica.

»Zelo sem vesel, saj je to dokaz, da ne garam zaman in da se vložen trud gotovo obrestuje. Nisem pričakoval tako gladke zmage, saj so vsi Italijani odlični boksarji, ki se borijo v kakovostni ligi,« je priznal Lazar in potrdil, da je želel Italijana tudi nokavtirati, ko je začutil priložnost za to, toda ne za vsako ceno. »Takšna želja seveda obstaja vselej, toda enostavno ne moreš preko svojih sposobnosti, saj lahko v lovljenju tega cilja prehitro izgubiš preveč energije in vse skupaj drago plačaš. Tekmeca resda poskušaš spraviti na tla, toda glavni cilj slehernega dvoboja je zmaga,« je še dodal Lazar, ki je navdušil dobrih 300 gledalcev v Grand Hotelu Union. Ti so videli več dvojnih krošejev, s katerimi je Ptujčan dvakrat prisilil sodnika, da je štel Andronicu, ki je bil – po pravilih – seveda v nokdavnu.

Izpostaviti kaže tudi druge boksarje, ki so se soočili z Italijani. Najmlajši Tomi Lorenčič se je pomeril z odličnim Biagiem Grimaldijem, ki je pokazal zavidljivo raven znanja. Tudi Igor Pertot je potegnil kaj koristnega iz dvoboja s temnopoltim Bienom Jeromom Aquinom. Jan Sekol in Fabiano Zana sta nakazala, zakaj je velterska kategorija bolj atraktivna od nižjih, po koncu zadnje runde sta bila povsem izžeta.

Papirnati favorit prireditve, Zavčev varovanec Aljaž Venko (do 75 kg), je zmagal z 2:1, toda gotovo premore manevrski prostor za napredek v boksu in taktiki, saj jo je občasno skupil zaradi »rinjenja« v tekmeca. Za nekatere je bil najmanj privlačen dvoboj med Andrejem Bakovičem in Leonardom Bonuro, toda varovanec ljubljanskega trenerja Slobodana Anđelića je boksal taktično zrelo kot šahisti, kar mu bo prišlo še kako prav, ko se bo boril za večje stvari. Bakovič je, ne nazadnje, zasluženo zmagal s 3:0.

»Vesel sem, da smo uspešno izvedli krstni gala večer boksa. Prav vsi naši boksarji so dobili oceno svoje trenutne pripravljenosti, zdaj bolje vedo, kam sodijo in katere pomanjkljivosti morajo odpraviti za še višjo raven boksa. To je ključno, če želimo napredovati proti olimpijskim igram v Tokiu,« je ocenil motor prireditve Dejan Zavec. Kmalu bo moral zavihati rokave, saj bo naslednji spektakel pred poletnimi počitnicami, že 22. aprila v Thermani Laško.