Diamanti letos še z močnejšim sijem

V Dohi začetek atletske diamantne lige, ki bo na sporedu vsaj še do leta 2019.

Objavljeno
08. maj 2014 21.28
S. V., šport
S. V., šport

Ljubljana – V letu, ko ni svetovnega atletskega prvenstva, prav tako pa tudi ne olimpijskih iger, diamantna liga pridobi na veljavi. Tekmovanje bo posuto z zvezdami, začenši z uvodno preizkušnjo sezone, ki jo bo danes gostila Doha. V Katarju se bo predstavilo več kot dvajset aktualnih ali nekdanjih svetovnih prvakov ter deset olimpijskih zmagovalcev.

V štirih mesecih se bo zvrstilo 14 mitingov, prepričljivo največ v Evropi, liga pa se bo gotovo nadaljevala vsaj še do leta 2019. To je namreč včeraj sporočil predsednik mednarodne atletske zveze IAAF Lamine Diack. »Diamantna liga je zelo pomembna pridobitev za IAAF. Pred nami je sicer še veliko izzivov, a štart v prvih štirih letih je bil izjemen. To je največ, kar lahko atletika ponudi ob svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. Gledalcev ima veliko več, kot jih je imela njena predhodnica zlata liga, lani denimo si je 14 tekem ogledalo 265 milijonov ljudi v 135 državah,« je predstavil Diack, prav tako navdušen nad zasedbo v Dohi (pri čemer je na vsakem mitingu na sporedu zgolj pol disciplin). Na seznamu nastopajočih, na katerem sta tudi Slovenki Snežana Vukmirović in Martina Ratej, gre še posebej izpostaviti tri dame, in sicer Valerie Adams, Shelly-Ann Fraser-Pryce in Genzebe Dibaba.

Za slednjo je izjemna dvoranska sezona, saj je februarja v le petih dneh izboljšala svetovni rekord tako na 1500 metrov kot na 3000 ter le nekoliko stopila iz sence svoje slovitejše sestre Tirunesh, glavno vprašanje pa je, ali bo predstave iz dvorane prenesla tudi na prosto. Adamsova je absolutna vladarica suvanja krogle (le nekoliko manj prepričljiva je v še eni metalski disciplini, disku, ki je ni na sporedu v Dohi, Sandra Perković) in ni izgubila vse od avgusta 2010, v tem obdobju pa je nanizala kar 46 zmag. A vendar je bila najboljša atletinja lani Shelly-Ann Fraser-Pryce, šprinterska kraljica s tremi naslovi svetovne prvakinje (100 m, 200 m, 4x100 m), 27-letna Jamajčanka pa je bila tudi edina z dvojno zmago v diamantni ligi. »Še en dvojček bi vsekakor pomenil zelo uspešno sezono. Bomo videli, kaj se bo zgodilo, si pa želim letos napredovati na 200 metrov. Nisem slaba, pa vendar mislim, da sem lahko še veliko hitrejša,« o svojih ciljih pravi jamajška zvezdnica, ki se je letos odločila celo tudi za nastop na dvoranskem SP in seveda osvojila zlato kolajno.

Sprva naj bi se po odsotnosti v lanski sezoni prav na mitingu v Dohi vrnil David Rudisha, a se je spet nekoliko poškodoval, gostitelji pa najbolj nestrpno pričakujejo veliki dvoboj v skoku v višino med Ivanom Uhovom in domačim adutom Esso Mutazom Barshimom, a na letošnji lestvici vodi Derek Drouin, ki je prav tako v Dohi in ki je konec aprila kot deseti na prostem preskočil 240 cm. Skok v višino se sicer največkrat omenja kot disciplina, v kateri bi letos lahko padel svetovni rekord, ki ga je z 245 cm pred 21 leti postavil Javier Sotomayor. Ne glede na številne zanimive (dvo)boje, ki se pričakujejo v tej sezoni, pa je še vseeno eno glavnih vprašanj, koliko bo letos tekmoval Usain Bolt. V letih brez velikih tekmovanj si rad nekoliko odpočije, za nameček se je pred kratkim nekoliko poškodoval in je že odpovedal nastop v Rimu. Za zdaj še vedno velja, da bo tekel v Parizu in pred tem v Ostravi (ne gre za diamantno ligo), o igrah Commonwealtha, za katere se je zdel lani precej navdušen, pa za zdaj še ni odločen.