Diamantna liga: Perkovićeva v Oslu tretjič zmagala

Na mitingu diamantne lige v Oslu so atleti dosegli štiri najboljše izide v sezoni.

Objavljeno
12. junij 2014 00.34
ATHLETICS/
Delo.si, STA
Delo.si, STA
Oslo - Na atletski diamantni ligi v Oslu, na kateri ni bilo slovenskih predstavnikov, so izide sezone na svetu dosegli na 3000 m zapreke Kenijec Jairus Birech (8:02,37), na 5000 m Etiopijec Yenew Alamirew (13:01,57), na 110 m ovire Francoz Pascal Martinot-Lagarde (13,12), Američanka Tianna Bartoletta pa v skoku v daljino s 7,02 m.

Birech, ki je slavil že na mitingu v Rimu, je pri nepolnih 22 letih kot nepopisan list pokazal, da se želi vpisati v zlato listo kenijskih tekačev na 3000 m zapreke. Tudi Alamirew še nima večjih uspehov, pred dvema letoma je bil finalist olimpijskih igre in dvoranskega svetovnega prvenstva.

Povsem drugačna zgodba je Bartolettijeva, ki je z dekliškim priimkom Madison v Helsinkih pred devetimi leti osvojila zlato na SP, leto dni pozneje pa je bila še srebrna na dvoranskem SP v Moskvi. Pozneje je postala šprinterka in na OI v Londonu pred dvema letoma poleg zlata v štafeti, ko je padel svetovni rekord, posegla še po četrtem mestu na 100 m. na dvoranskih SP le bila bronasta na 60 m leta 2012 v Carigradu in letos v Sopotu.

Američanka Allyson Felix, štirikratna olimpijska zmagovalka, je z zmago na 200 m nadaljevala vrnitev na vrh po poškodbah v letu 2013. Francoz Renaud Lavillenie je v skoku s palico nadaljeval niz nepremaganosti v tem letu na deset zaporednih mitingov, Američan Ashton Eaton pa je postal šele prvi deseterobojec, ki je zmagal na diamantni ligi; slavil je na 400 m ovire.

Hrvatica Sandra Perković je v metu diska s 67,17 metra, kar je manj, kot je pričakovala, prepričljivo dosegla tretjo diamantno zmago v sezon in je po štirih najdaljših metih na tekmi z 12 točkami prepričljivo v skupnem vodstvu discipline. njena zmaga ni bila nikoli ogrožena, saj je imela kar prve štiri najdaljše mete na tekmi.

Tretjo zmago brez poraza v letošnji sezoni je v najprestižnejši seriji mitingov dosegel tudi Američan Will Claye v troskoku (17,41 m), tretjo zapored pa na 400 m ovire Jamajčanka Kaliese Spencer (54,94 m), ki pa je bila poražena le na uvodnem mitingu v Dohi.

V metu kopja, ki so ga organizatorji mitinga Bislet napovedovali kot osrednjega, zaradi tradicije te discipline v tem delu Evrope, ni bilo izida leta, zmagal pa je Finec Tero Pitkämäki (84,18 m) pred Kenijcem Juliusom Yegom (84,17 m), ki je zaostal le za centimeter, in Čehom Vitezslavom Veselyjem (83,53 m); domačin Andreas Thorkildsen je povsem razočaral na na 11. mestu.

Naslednji miting diamantne lige bo v noči na nedeljo po slovenskem času v New Yorku, kjer bo nastopila tudi Koprčanka Snežana Vukmirovič v troskoku.