Dimic dvakrat na stopničkah, tudi na najvišji, Šajnova enkrat

Alen Dimic si je na domači tekmi gimnastičnega svetovnega pokala pokoril konkurenco na bradlji, drugi je bil na drogu.

Objavljeno
10. april 2016 15.48
Posodobljeno
10. april 2016 15.48
dimic
J. P.
J. P.

Ljubljana - Že včerajšnji prvi finalni dan stožiške tekme svetovnega pokala v športni gimnastiki se je za slovenske telovadke in telovadce razpletel sanjsko z dvema zmagama (Rok Klavora na parterju in Ivana Kamnikar na dvovišinski bradlji) in še petimi uvrstitvami na stopničke, danes pa je slovenska odprava - v resda nekoliko okrnjeni konkurenci v primerjavi z lansko preizkušnjo - zbir odličij še obogatila.

Na zmagovalni oder je namreč stopila že prva od današnjih šestih slovenskih finalistov in finalistk Adela Šajn. Na gredi si je namreč za svoj nastop prislužila oceno 13,300, kar je zadostovalo za drugo mesto, premoč pa je morala priznati zgolj prepričljivi zmagovalki, Malezijki Tan Ing Yueh (13,800), ki bo v kratkem dopolnila 20 let. Tretje mesto je zasedla komaj 16-letna Kanadčanka Sydney Soloski (13,200). Druga slovenska zastopnica na tem orodju, Teja Belak, ni ulovila še tretje kolajne pred domačimi navijači (po srebru na preskoku in bronu na bradlji), saj je končala na nehvaležnem četrtem mestu.

»Zelo sem vesela, da sem se po dveh letih vrnila, po štirih letih pa znova nastopila tudi v finalu tekme za svetovni pokal. Resda je bila konkurenca nekoliko okrnjena, a je dosežek dobra popotnica za naprej. Pred domačim občinstvom bi se vsak tekmovalec rad vselej najbolj izkazal, imaš podporo in navijače, vsi ti hočejo dobro, kar je zagotovo nek dodaten pritisk, kar pa ne spremeni dejstva, da je vedno lepo tekmovati doma,« je pojasnila Šajnova, ki jo je med nastopom sicer dvakrat zaneslo, a je zadržala ravnotežje, na koncu pa tudi lepo doskočila.

Še bolje pa je šlo Alenu Dimicu na bradlji, saj si je pokoril vso konkurenco in prepričljivo zmagal z oceno 14,950. Na odru sta mu družbo delala še Ukrajinec Jevgenij Judenkov (14,500) in Turek Ibrahim Colak (14,450), ki je bil najuspešnejši v petkovih kvalifikacijah. Dimic je tako očitno zelo hitro pozabil na poškodbo stopala s prejšnje tekme v Cottbusu, zaradi katere je moral na nekajdnevne terapije.

Da pa je bila mera polna, je prekaljeni 32-letnik uspehu dodal še drugo mesto na drogu, prislužil si je oceno 14,700 in ponovil kvalifikacijski dosežek. Zanj in za ostale tekmece je bil prehud zalogaj še tri leta starejši Turek Ümit Samiloglu (15,000), leta 2008 bronast z evropskega prvenstva, tretje mesto pa sta si razdelila mladi, komaj 19-letni Hrvat Tin Srbić in Madžar David Vecsernyes, oba z oceno 14,300.

»Videl sem, kaj počnejo tekmovalci pred mano, tako da sva se s trenerjem odločila za nekoliko lažjo vajo, ki pa sem jo moral lepo izvesti. Posrečilo se mi je,« je bil po uspehu na bradlji redkobeseden Dimic in odhitel še na drog, tam pa svoj podvig še dopolnil: »Zelo sem zadovoljen, za mano je lep vikend, je pa težko tekmovati pred domačim občinstvom, saj je pritisk velik. Stopničke so pozitivne za nadaljevanje sezone.« Tokrat je Alen - zaradi zdravstvenih težav Edija Kolarja - sodeloval s trenerjem Sebastijanom Piletičem, kar je za STA pokomentiral: »Edi je še vedno moj trener, a danes žal ni mogel priti. S selektorjem Piletičem dobro sodelujem, pri nas niti ni toliko razlike, s kom delaš.«

Manj uspeha sta imeli domači zastopnici na parterju, saj nista posegli po najvišjih uvrstitvah. Že v kvalifikacijah sta se uvrstili bolj pri repu finalistk, danes pa je Tjaša Kysselef z oceno 12,850 zasedla peto, Teja Belak pa sedmo mesto (12,800). Tudi tu je šla zmaga v Malezijo po zaslugi Tracie Ang (13,450), ki je odbila tudi napada Kanadčanke Soloskijeve (13,300), za katero je bilo to že drugo današnje odličje, in dvakratno olimpijko, Madžarko Dorino Böczögo (13,250).