Dirka po Flandriji Švicarju Cancellari

Švicarski kolesar Fabian Cancellara je zmagovalec dirke po Flandriji.

Objavljeno
31. marec 2013 18.37
Posodobljeno
31. marec 2013 18.37
CYCLING-FLANDERS/
S. M., Delo.si/STA
S. M., Delo.si/STA

Merbeeke - Švicar Fabian Cancellara (RadioShack Leopard) je po letu 2010 še drugič v karieri dobil klasično kolesarsko dirko po Flandriji, piše STA.

Večkratni svetovni in olimpijski prvak v kronometru je 256 kilometrov dolgo dirko svetovne serije sebi v prid obrnil v zadnjih 18 kilometrih, ko se je otresel tudi najresnejšega konkurenta, Slovaka Petra Sagana.

Na koncu je imel Cancellara, ki se je lani na tej dirki težje poškodoval, minuto in 26 sekund prednosti pred Saganom, ki je v sprintu ugnal Belgijca Jürgena Roelandtsa. Slednji je tokrat ob odstopu po padcu Toma Boonena branil domačo čast.

Redke so dirke, katerih se da končni razplet tako napovedati, kot se ga je dalo pred letošnjo klasiko po Flandriji. Cancellara in Sagan na začetku letošnjih spomladanskih tekmujeta v svoji ligi, edini, ki jima bi mogoče lahko pariral, trikratni zmagovalec te dirke Belgijec Boonen, pa je že v uvodu padel in moral zaradi poškodb komolca, kolka in kolena v bolnišnico. Tako je bilo praktično takoj jasno, da sta za zmago le dva kandidata, edino vprašanje je bilo, ali se bo mladi Slovak lahko do sprinta držal izkušenega Švicarja.

Ta je imel sredi dirke težave s počeno zračnico, a je hitro ujel priključek z glavnino, v zadnjih 20 kilometrih pa uprizoril ljubiteljem kolesarstva dobro znani napad. Najprej je 18 kilometrov pred ciljem na predzadnjem vzponu Kwaremont razredčil glavnino, njegovemu ritmu je lahko sledil le Sagan, s katerim sta nato družno ulovila še zadnjega preostalega ubežnika Roelandtsa, nato pa se je na zadnjem od 17 vzponov, na tlakovanih kockah klanca na Paterberg z lahkoto otresel še preostalih dveh tekmecev. Ker je specialist za vožnjo na čas, preostali tekmovalci niso imeli prav nobenih možnosti, da bi ga ujeli. Za Švicarja je to že peta zmaga na največjih klasičnih dirkah.

»Jasno je, da je zame tu štela le zmaga, vsi pa vemo, kako je v našem športu težko zmagati. Še posebno, ker vsi vedo, kaj bom storil. Edini način, da sem prišel do zmage, je bil ta, kot sem ga uprizoril. Dirka je bila hitra, v zadnjem delu v glavni skupini ni bilo veliko kolesarjev, da sem te ugnal, sem moral napasti. Ustrezajo mi tlakovana cestišča, zato sem napadel na zadnjih dveh vzponih, do konca pa sem le delal tisto, kar sem moral,« je dejal 32-letni 'Spartak', ki se je spomnil lanskega padca: »Lani sem bil po tej dirki na tleh. Tu se je začelo najtežje obdobje moje kariere, ki pa sem ga s trdim delom premagal. Na prste ene roke lahko preštejem dneve, ko sem bil letos doma. Zares se moram zahvaliti družini, ki me podpira, ravno tako pa ne smem pozabiti ekipe.«

Da je Cancellara zmagal zasluženo je potrdil tudi Sagan: »Dosegel sem svoj maksimum, Fabian je bil danes premočan in moram mu le čestitati. Zadovoljen sem s tem, kar sem danes pokazal. Približno 100 kilometrov pred ciljem sem se zapletel v padec, ki pa ni imel nobenih posledic. Nanj se gotovo ne morem izgovoriti. Lahko pa rečem, da imam še čas, da dobim to lepo, a zelo zahtevno preizkušnjo.«

Slovencev tokrat ni bilo povsem v ospredju, čeprav sta se Borut Božič in Kristjan Koren, ki je nudil tudi veliko pomoč Saganu, dolgo časa držala najboljših, stik pa sta izgubila na predzadnjem vzponu. Na koncu sta zaostala dve minuti in 49 sekund. Grega Bole je bil slabši, Blaž Jarc pa je odstopil.

Izidi

1. Fabian Cancellara (Švi/RadioShack Leopard) 6:05:58

2. Peter Sagan (Slk/Cannondale) +01:26

3. Jürgen Roelandts (Bel/Lotto Belisol) +01:28

4. Alexander Kristoff (Nor/Katjuša) +01:38

5. Matthieu Ladagnous (Fra/FDJ) +01:40

6. Heinrich Haussler (Abs/IAM Cycling)

7. Greg Van Avermaet (Bel/BMC Racing Team)

8. Sebastien Turgot (Fra/Europcar)

9. John Degenkolb (Nem/Argos-Shimano)

10. Sebastian Langeveld (Niz/Orica-GreenEdge) vsi isti čas

...

37. Kristijan Koren (Slo/Cannondale) +02:49

38. Borut Božič (Slo/Astana) isti čas

68. Grega Bole (Slo/Vacansoleil) 10:52

 

Blaž Jarc (Slo/NetApp-Endura) odstopil