Do enajstih zvečer v bazenu

Plavanje: radovljiški miting bo za slovensko reprezentanco zadnji test pred Brazilijo.

Objavljeno
15. julij 2016 09.52
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Radovljica – Že dolgo je tako, da je v Linhartovem mestu med osrednjimi dogodki počitniškega poletja mednarodni plavalni miting. In ta bo za večino slovenskih reprezentantov to soboto in nedeljo tudi zadnji tekmovalni preizkus pred najpomembnejšo tekmo leto, avgustovsko olimpijsko v Braziliji. Sicer pa se odhod slovenske plavalne odprave v Južno Ameriko že močno približuje.

Za slovenskimi plavalci so pisani tedni, večinoma v Franciji. Tam so namreč najprej nastopili na uvodni tekmi turneje Mare Nostrum, nato so v štirih tednih opravili zahtevne višinske priprave v dobro znanem baznem taboru Font Romeu, nakar so se od dežele prirediteljice letošnjega evropskega nogometnega prvenstva in v teh dneh kolesarskega toura poslovili z nastopom na odprtem domačem prvenstvu, tradicionalno enem močnejših plavalnih tekmovanj v poletju na stari celini.

Nekaj imenitnih dosežkov je tam postreglo z optimizmom v slovenskem reprezentančnem taboru med odštevanjem do olimpijskega nastopa, pred katerim je zdaj za nekatere ob prihajajočem koncu tedna najprej radovljiška preizkušnja, nato bo sledil še dober teden treninga v domačem okolju, nakar bodo v torek, 26. t. m., plavalci, ki bodo branili reprezentančne barve na OI, opravili zadnji del priprav v Braziliji, in sicer v Santosu. »Tam se bomo privajali na podnebne razmere in časovno razliko s srednjo Evropo, 2. avgusta pa se bomo zbrali v olimpijski vasi in tam odštevali dneve do začetka plavalnih bojev,« je razgrnil temeljni načrt selektor Miha Potočnik, ki nekatere od reprezentantov v teh dneh spremlja ob nenavadnih urah. Če so bili plavalci doslej vajenih terminov v jutru in poznem popoldnevu za svoje priprave, zdaj v dogovoru z OKS v Kranju in Radovljici plavajo najprej med 13. in 15. uro, nato pa še med 21. in 23.! Gre preprosto za privajanje na olimpijski urnik, nad katerim večina akterjev iz bazena, še zdaleč ne le slovenskih, ni navdušena, a ameriški trg pač kroji zgodbo po svoje in jo prilagaja oglaševalcem, ki se bodo predstavljali TV gledalcem ob najbolj gledanih večernih terminih …

A pred nekaterimi slovenskimi reprezentanti je najprej nastop v Radovljici. »Gre dejansko za sklepno preverjanje moči, katerega pa se bomo plavalci in trenerji lotili po različnih načrtih. Nekaterih tu niti ne bo, ta čas bodo raje namenili umirjenemu treningu, drugi bodo nastopili v disciplinah, v katerih sicer zelo redko tekmujejo, Anja Klinar, plavalka, s katero že dolgo delam, je denimo v domačem bazenu prijavljena za zelo pisano paleto nastopov. Seveda pa se bova še odločila, v katerih disciplinah bo dejansko štartala,« je med drugim omenil Potočnik, ki bo, kar zadeva udarne reprezentančne adute, tokrat v vodi pogrešal Damirja Dugonjića. »A pri njegovem programu ne gre za nikakršno izjemo. Tri tedne pred odhodom že tradicionalno v najinem programu ni več tekem,« nam je obrazložil Dugonjićev trener Matija Medvešek, ki je bil v prejšnjem tednu skupaj z mladinsko reprezentanco. Ta se je iz sosednje Madžarske vrnila s štirimi kolajnami mladinskega evropskega prvenstva, podobno kot Dugonjića v Radovljici ne bo Janje Šegel, na omenjenem tekmovanju bronaste, a z izjemnim dosežkom na 200 m prosto, po Potočnikovem mnenju sploh najvidnejšim slovenskim na prvenstvu. Seveda je bolj odmeval naslov prvakinje Tine Čelik na 50 m prsno, toda globalno je bil v olimpijski disciplini pač prav posebej podčrtan nastop Šeglove, sicer najmlajše slovenske udeleženke v Rio de Janeiru.

Radovljica bo med olimpijci lahko ob koncu tedna (predtekmovanje ob 9, uri, finale ob 18.) zaploskala Anji Klinar, Tjaši Oder, Martinu Bauu, Robertu Žbogarju, Tjaši Pintar in maratonski plavalki Špeli Perše. Za prihodnost plavanja v kraju, iz čigar bazena so prišli že mnogi reprezentanti, pa je pomembna tudi ohranitev mitinga, ob junijskem kranjskem tradicionalno najmočnejšega v poletni sezoni pri nas.