Dobro se zaveda, da je najboljši na svetu

Golf: McIlroya in druščino na OP ZDA čaka valovit teren, poln presenečenj.

Objavljeno
17. junij 2015 20.28
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport

Tacoma – OP ZDA, drugi letošnji turnir velike četverice v golfu, ki se začne danes na igrišču Chambers Bay, bo velika uganka. Golfiste namreč čaka t. i. links igrišče, razgiban, valovit teren s hitro zelenico in peščenimi sipinami, ki zahteva drugačen slog igre. »Za zmago na majorjih je potrebna potrpežljivost. To se bo najbolj izrazito pokazalo prav ta konec tedna,« je turnir napovedal zvezdnik Tiger Woods.

Prav zaradi specifičnega igrišča na ameriški obali, kjer bo golfiste preizkušal tudi veter, Woods pričakuje veliko presenečenj. »Na nobenem turnirju nimamo takih nagibov. Gotovo bomo videli nepričakovane odboje, slabe udarce,« je povedal Woods, zmagovalec 14 turnirjev velike četverice, ki je zadnjo zmago na majorju slavil prav na OP ZDA pred sedmimi leti. Na turnir se podaja kot 195. s svetovne golf lestvice, kar je njegova najslabša uvrstitev v karieri. A Woods je kot vselej optimističen, na igrišču Chambers Bay je sedmi sili zatrdil, da dela majhne korake, s katerimi si počasi utira pot do želenega uspeha. »Vsak dan mi gre bolje. Hočem igrati, tekmovati in zmagati. Leto je bilo zares naporno. A izvlekel sem se iz največje krize. Prikazano v Augusti, na prvem turnirju major v sezoni, mi je vlilo veliko samozavesti za nadaljnje delo,« je razmišljal 39-letni Američan.

OP ZDA predstavlja poseben mejnik tudi njegovemu nasledniku Roryju McIlroyju, številki ena svetovnega golfa. Leta 2011 je namreč na tem turnirju vknjižil prvo zmago v karieri na preizkušnjah velike četverice. »Če pogledam štiri ali pet let nazaj, sem osvojil največ majorjev med vsemi igralci v takšnem časovnem obdobju. Ali se počutim kot najboljši golfist na svetu? Se. In jasno je, da si želim vsak teden to tudi dokazati na tekmah,« je povedal zmagovalec štirih turnirjev velike četverice.

V ZDA je pripotoval sproščeno, z drugačnimi občutki kot na prvi major sezone v Augusti, kjer ni mogel ubežati pritisku, ki mu ga je na pleča naložila priložnost za osvojitev velikega slama. Šestindvajsetletni McIlroy je v Augusti zasedel 4. mesto, na igrišču Chambers Bay v okolici Tacome pa si želi novo slavje. »Ne skrivam, da bom razočaran, če letos ne bom osvojil enega turnirja velike četverice. V tej sezoni sem vknjžil tri zmage na tekmovanjih, držim vrh svetovne golf lestvice, kar je fantastično, a moji cilji so zmage na turnirjih major,« ne skriva želje po najboljših rezultatih.

Nepredvidljiv teren je preizkusil in ocenil, da bo ustrezal njegovemu slogu igre. »Počutim se veliko bolje, kot sem se ob prihodu na zadnja dva turnirja. V Augusti je bilo okoli mene preveč vrveža. Zadnja dva tedna sem si vzel prosto, v tem času sem si zbistril misli. Menim, da je bila ta poteza ključna, preden bo šlo zares,« je pred današnjim začetkom tekmovanja (turnir bodo igralci končali v nedeljo) še povedal prvi favorit. M. F.