Dolge pol ure je prineslo srečen konec

Kajakaštvo: dvojec neustavljiv tudi v Pragi, Savšek začinil očetov rojstni dan.

Objavljeno
22. junij 2014 22.48
Luka Božič in Sašo Taljat med vožnjo. Tacen 15. junij 2014.
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Praga – Spominjajoč se SP 2006 Slovenci lep čas niso razvili najbolj toplih občutkov do praške slalomske proge, a zadnja leta je spomine zabrisal čas, predvsem pa rezultati, s kakršnimi nadaljujejo tudi v 2014. Benjamin Savšek je že v soboto zaveslal na 3. stopničko zmagovalnega odra, na katerem vztrajata tudi dvojec Luka Božič-Sašo Taljat (3.).

Pričakovano je bilo, da bo nastop slednjega slovenski vrhunec včerajšnjega dne, saj sta kanuista z Mosta na Soči letos tako stabilna, da se čudita še sama sebi. Pa ne, ker ne bi verjela vase. Celo lansko sezono sta se namreč ubadala z vprašanjem, kdaj bosta od ustaljenih uvrščanj v deseterico postala stalna kandidata za prva tri mesta, a si nista drznila upati, da se bo to letos vendarle zgodilo. Če k temu prištejemo še zamik pri dobavi letošnjega plovila, pa njun niz, ki se je začel na EP in traja tri tekme svetovnega pokala, dosežki presegajo vsa pričakovanja.

Včeraj sta sicer doživela nov trenutek, saj sta finale, v katerem udeleženci veslajo v obratnem vrstnem redu glede na polfinalne rezultate, začela kot prva. »Skoraj pol ure sva morala nato v cilju čakati, da sva dobila potrditev, ali se bo spet izšlo v slogu prejšnjih tednov in res sva si priveslala četrti uvrstitev na zmagovalni oder,« se je veselil Taljat, zakaj sta bila v dvomih glede končnega izplena, pa je nato pojasnil njegov veslaški partner Božič: »Že v polfinalu nisva bila najbolj zadovoljna, a sva se vsaj naučila, kako veslati v finalu. Pa sva v spodnjem delu še vedno izgubljala v primerjavi z drugimi.«

Ob tem sta hvaležna, da zdaj pri njunem skupnem projektu vendarle prihaja do tekmovalnega premora, saj jima je niz – podobno kot tekmecem – načel moči, do nadaljevanja svetovnega pokala v avgustu bo veslal le Božič, ki ga s kanujem prihodnji teden čaka EP do 23 let. »Sva v četrtem tednu tekmovalnega veslanja in seveda se to že pozna. Zame je še bolj naporno, saj se moram zaradi dvojnega programa večkrat ogrevati in psihološko pripravljati za vsak štart posebej,« je Božič potrdil, da bosta bržkone izpustila tekmo v Seu d'Urgellu in nastopila le na finalu 15. avgusta v Augsburgu.

Včeraj sta bila tudi edina slovenska finalista, saj se kajakašici Urša Kragelj (16.) in Eva Terčelj (26.) nista prebili čez polfinale. Kragljeva tako še čaka priložnost, da hitre nastope – ene najhitrejših v svetovni eliti – dopolni s čistim veslanjem, brez kazenskih sekund, Terčeljeva pa še pestuje posledice viroze, ki se je je lotila že v Londonu.

Darilo, kot se spodobi

Premora se veseli tudi Savšek, ki je v soboto poskrbel za zvrhano mero napetosti, potem ko je na plano udarila njegova največja hiba – kazenski dotiki. Eden najboljših kanuistov na svetu je v cilj finala pritovoril kar šest sekund pribitka za dotike, a še vedno zasedel 3. mesto, po času pa je spet krepko prekosil tekmece. »Poskušam začenjati umirjeno, a ko pride do dotika, pospešim in se bolj tvegano lotim kombinacij. Če se izide, sem hiter, sicer se mi nastop podre. Tokrat sem plin dodal spodaj in si rekel, da bo v redu tudi, če bom peti. Za to še dobiš dovolj točk za svetovni pokal, ki bi bile pomembne za poletni del,« je pojasnil Savšek, do Prage vodilni svetovni kanuist, ki je s tem lepo darilo priveslal tudi očetu Matjažu, sicer mednarodnemu sodniku, ki je prav ta dan praznoval rojstni dan. T. V.