Dominguezovi odvzeli zlato s SP 2009

CAS je nekdanjo špansko atletinjo Marto Dominguez kaznoval s triletno prepovedjo nastopanja, odvzel ji je tudi zlato s SP.

Objavljeno
19. november 2015 20.32
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Lozana - Nekoč vrhunska španska atletinja Marta Dominguez je po današnji odločitvi Mednarodnega športnega razsodišča v Lozani (CAS) dokončno ostala brez vseh uspehov med 5. avgustom 2009 in 4. januarjem 2013. CAS ji je izrekel tudi triletno prepoved nastopanja, a je to ne bo pretirano prizadelo, saj je medtem že končala svojo kariero.

Bolj boleča bo za 40-letno Španko izguba naslova svetovne prvakinje v teku na 3000 metrov z zaprekami iz leta 2009, kot tudi naslova evropske podprvakinje iz leta 2010 v isti disciplini. Pristojni pri CAS so odločitev argumentirali s tem, da so bila odstopanja krvne slike v biološkem potnem listu zadosten dokaz o zlorabi dopinga.

Pri Mednarodni atletski zvezi (IAAF) so kazen za nekdanjo špansko šampionko zahtevali že prej, a je španska zveza tekmovalko oprostila. Zadeva je prišla v Lozano, kjer so bili do najuspešnejše španske atletinje v zgodovini manj milostni.

Dominguezova se je v zadnjem času udejstvovala tudi v španski politiki, a jo je Španska ljudska stranka po odločitvi CAS zbrisala s seznama kandidatov za volitve, ki bodo na Iberskem polotoku 20. decembra.