Športnik leta: Dončić pobral tri nagrade in pritegnil pozornost evrolige (FOTO)

Moškega dela nagrajencev v Cankarjevem domu ni bilo, a so vsi manjkali iz upravičenih razlogov.

Objavljeno
13. december 2017 00.15
Športniki leta
Lucijan Zalokar
Lucijan Zalokar
Ljubljana – Tradicionalna podelitev nagrad najboljšim slovenskim športnikom leta je minila brez večjih zapletov in brez dolgoveznih govorov politikov. Moškega dela nagrajencev v Cankarjevem domu ni bilo, a prav vsi so manjkali iz upravičenih razlogov.

Potem ko sta športnike popoldan v Predsedniški palači sprejela predsednik republike Borut Pahor in ministrica za šport Maja Makovec Brenčič, ki sta bila sredi prve vrste tudi v Gallusovi dvorani, se je prireditev v Cankarjevem domu s slavnostnim sprehodom po rdeči preprogi začela ob sedmih zvečer.

No, sprehod po približno pet metrov dolgem tepihu je bil brez kakršne koli napovedi vse prej kot slavnosten, a Ilka Štuhec je v izstopajoči turkizni obleki vseeno pritegnila precej pozornosti.

Dvajset minut pred začetkom je v Cankarjevem domu vladal kaos. Gneča je bila nepregledna, vstopnic je zmanjkalo, sistem je zablokiral. Kljub temu se je organizatorjem z le petminutno zamudo posrečilo začeti in vse gledalce strpati v dvorano, v njej pa – ogromno praznih stolov. Precej večjo zamudo, skoraj 40 minut, si je privoščila nacionalna televizija, ki je namenila pozornost podaljšku tekme med Gremiem in Pachuco.

Na prireditvi ni bilo niti enega zlatega košarkarja iz Istanbula, a za to ne gre kriviti junakov. Prav vsi razen Žige Dimca namreč igrajo v tujini, a tudi on zaradi službenih obveznosti – ob 18. uri je njegova Krka začela tekmo druge lige ABA proti Sixtu Primorski – ni mogel priti. Nagrado je tako prevzel sedanji selektor (pred tem pomočnik) Rado Trifunović; Igor Kokoškov je seveda v Ameriki.

Prvič se je primerilo, da je en športnik pobral tri nagrade. Luka Dončić, član najboljše ekipe leta, je pričakovano postal izstopajoča mlada športna osebnost leta, v absolutni kategoriji pa je zasedel tretje mesto. Njegovi nagradi je prevzela mama Mirjam Poterbin, po Dragićevo pa sta prišla oba starša, Marinko in Mojca.

Fenomen Dončić je – kot že mnogokrat – navdušil organizatorje evrolige, ki so svojega novinarja v Ljubljano poslali posnet dogajanje: »Prej sem posnel intervju z njegovo babico, zdaj iščem še mamo. Projekt je sicer še na začetku, tako da težko rečem, kaj točno bo nastalo,« je zatrdil Barcelončan, ki ga ne moti, da snema zgodbo o igralcu iz Madrida. »Vem da se mnogi ne bi strinjali, a Katalonija je zame Španija.«

Prireditev je potekala gladko, brez kakršnihkoli nagovorov politikov in ostalih ljudi, ki šport radi izrabijo za svojo promocijo, a vseeno ni šlo brez nerodnih trenutkov. Tako Tini Trstenjak ni bilo niti malo do smeha ob šalah Jureta Mastnaka (drugi voditelj je bil Anže Bašelj) o disciplini judoistov, pa tudi ostala dekleta niso najbolj sodelovala; precej bolj razpoložen je bil Marinko Dragić, a najbolj iskrena izjava se je posrečila mladi plezalki Janji Garnbret, ki jo je Mastnak prosil za primerjavo mature in olimpijskih iger: »Bolj se veselim olimpijskih.«