Dostopno prizorišče in skupina, v kateri je vse možno

Žreb za odbojkarsko SP: Slovenci v skupini A s sogostiteljico Italijo, Argentino, Japonsko, Belgijo in Dominikansko republiko.

Objavljeno
30. november 2017 21.57
Uvrstitev odbojkarjev ns SP Ljubljana 28.5.2017 [odbojka,sp]
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Italija, Argentina, Japonska, Belgija, Dominikanska republika. To je peterica reprezentanc, ki bodo skušale septembra prihodnje leto prekrižati načrte slovenskim odbojkarjem v njihovem krstnem nastopu na SP. Skupina A je atraktivna, tekmeci premagljivi, prizorišče – Firence – pa lahko dostopno.

Na prvi pogled je »slovenska« skupina A najugodnejša med vsemi štirimi v prvem delu SP, sploh glede na koeficient šestih držav, ki so se znašle v njej. Je namreč veliko slabši predvsem od skupine B, v kateri sta med drugimi prva reprezentanca sveta Brazilija in nekdanja evropska prvakinja Francija, pa tudi od preostalih dveh skupin. Na papirju je sicer skupina smrti C, v kateri so ZDA, šampionka stare celine Rusija in lanska zmagovalka svetovne lige Srbija.

Toda videz vara. Skupina A je namreč vse prej kot enostavna. Če so Slovenci dobili najnižje rangirani reprezentanci iz prvega in zadnjega bobna, Japonsko in Dominikansko republiko, pa je po drugi strani v njihovo skupino padla tudi najbolj nehvaležna zasedba iz drugega bobna – Belgija, ki je letos blestela v elitni skupini svetovne lige in v dodatnih kvalifikacijah za SP, v katerih je brez oddanega niza izprašila celo evropsko podprvakinjo Nemčijo, ki je tako ostala praznih rok in ne bo mogla braniti brona s prejšnjega SP.

Obenem sta, kar je bilo jasno že pred nedirigiranim delom žreba, v skupini A, ki bo igrala v Firencah (le v otvoritvenem dvoboju se bodo »azzurri« domačemu avditoriju predstavili v Rimu), tudi sogostiteljica Italija in izjemno neugodna Argentina, polna zvenečih posameznikov, ki si kruh služijo v italijanski in brazilski ligi, na čelu igralskega kadra, v katerem je tudi slovenski zdomec Cristian Gabriel Poglajen, pa je podajalski čarovnik Luciano de Cecco, s Perugio finalist minule sezone lige prvakov.

Besede slovenskega kapetana Tineta Urnauta, izrečene v šali, so se tako pozlatile – naši fantje bodo dejansko stali nasproti Argentincem, na račun česar se je koroški sprejemalec pogosto šalil z nekdanjim soigralcem pri Trentinu, blokerjem Sebastianom Solejem. V našem taboru so bili z žrebom brez izjeme zadovoljni, saj so se izognili najmanj hvaležnim tekmecem Rusom, Brazilcem in Srbom. Za nameček jim je šlo na roke še pravilo, da v isti skupini ne smejo biti štiri evropske ekipe. Žreb je namreč sprva v skupino A uvrstil tudi z naskokom najmočnejše moštvo iz zadnjega bobna Nizozemsko, ki pa so jo morali prestaviti v skupino B. Zamenjala jo je Dominikanska republika, na papirju najslabša udeleženka SP.

»Tekmeci niso slabi, a ne moremo skrivati, da nas je žreb uvrstil v razmeroma ugodno skupino,« je bil kratek dolgoletni reprezentančni bloker Alen Pajenk, medtem ko se je selektor Slobodan Kovač nekoliko bolj razgovoril: »Lahko smo zadovoljni, ampak ne smemo podcenjevati nikogar. Italija, Belgija, Argentina in Japonska, ki nas je v letošnji svetovni ligi edina premagala, so zasedbe, ki jih je treba spoštovati. Toda če bomo igrali dobro, lahko upamo na odmeven rezultat. V skupini bi lahko imeli še močnejše tekmece, tako da se je izšlo razmeroma dobro.«

Slovensko odbojko je na plesu kroglic v znameniti mestni hiši Palazzo Vecchio v Firencah zastopal njen prvi mož Metod Ropret. »Žreb je bil poseben že zato, ker je bil za nas prvi. Vedeli smo, da lahke skupine ne bo, a po opravljenem žrebu lahko rečem, da smo zadovoljni z več stališč – tako s prizoriščem kot s skupino. Firence so blizu in dostopne navijačem, zato ne dvomim, da bodo imeli fantje vnovič podporo s tribun. Glede tekmecev pa lahko rečem le, da smo padli v skupino, v kateri je vse mogoče.«

Naslov svetovnih prvakov bodo branili Poljaki, najtrofejnejši doslej so Rusi (oziroma nekdanji Sovjeti), ki imajo v vitrini že dvanajst odličij, od tega šest zlatih, Slovenci pa so med 24 udeleženci edini, ki na SP doslej še niso nastopili. En sam nastop imajo vpisan njihovi septembrski tekmeci Dominikanci.