Dovolj je opravičil in »čejev«

Plavanje: novi selektor slovenske reprezentance je Ravenčan Gorazd Podržavnik.

Objavljeno
16. januar 2017 23.34
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Zdaj ugank in dvomov v slovenskih plavalnih krogih ni več: novi selektor reprezentance, torej naslednik Mihe Potočnika, je postal Ravenčan Gorazd Podržavnik. V zadnjih letih se je odrezal zlasti po uspešnem delu s Fužinarjevo plavalko Tjašo Oder, novih nalog se bo, kot nam je dejal včeraj, lotil ambiciozno.

V poolimpijski sezoni bo kajpak osrednji cilj najboljših svetovno prvenstvo sredi poletja v Budimpešti, kjer bodo predvidoma priredili spektakel, kot ga v bazenu in ob njem še ni bilo, kar pa niti ne preseneča, saj sta plavanje in vaterpolo v naši vzhodni soseščini silno priljubljena. Slovenskim reprezentantom dobro kaže glede vizumov za omenjeno osrednje tekmovanje. Že devet jih namreč ima normo A mednarodne zveze – Tjaša Oder, Anja Klinar, Nastja Govejšek, Gaja Natlačen, Janja Šegel, Damir Dugonjić, John Peter Stevens, Anže Tavčar in Robert Žbogar. Seveda bodo morali v odstopanju poldrugega odstotka še potrditi svoje dosežke, a novi selektor računa, da bo v Budimpešti tekmovalo približno deset slovenskih reprezentantov.

»In dejansko je moj cilj, da bomo tam tekmovali. Temeljni kriterij bo možnost uvrstitve med najboljših 16, torej bodisi v popoldanski polfinalni spored ali pa pač na to mesto po predtekmovanju v disciplinah, v kateri plava le finalna osmerica. Res, prvenstvo je resna zadeva, nikakor si ne želim izgovorov, dovolj je večnih 'čejev' - če bi imeli to, če bi se zgodilo to, če ne bi tisti dan in podobno. Jasno, prek poškodb in bolezni ne moreš, včasih imaš res smolo kot takrat v Budimpešti, ko smo zaradi treh stotink ostali brez dveh kolajn, sicer pa stavim na resen, tekmovalni pristop,« je podčrtal Korošec, potem ko mu je izvršni odbor Plavalne zveze Slovenijo soglasno podelil selektorsko vlogo.

O svojem predhodniku Potočniku govori spoštljivo, tudi strokovnjaku iz Radovljice niso bila tuja ostra merila za uvrstitve na velika tekmovanja, res pa je, da nato na teh slovenska plavalna vrsta ni uresničila vseh ciljev. Nazadnje je pogrešala vsaj eno uvrstitev v olimpijski finale, na tekmovanju pod petimi krogi ga za slovensko plavanje ni bilo od Pekinga 2008. Strokovni vodja panoge bo odslej priznani trener Dimitrij Mancevič, a obenem je tudi jasno, da je domača baza ozka, pogosto ni ustrezne interne konkurence.

»Dobro se zavedam tega. Prav zato smo se tudi dogovorili s hrvaško zvezo, da bomo poslej skupaj prirejali absolutno DP, torej tako za naše naslove kot tudi hrvaške. Prvo takšno tekmovanje bo od 24. do 26. junija v Zagrebu, prihodnje leto bo pri nas,« pravi Podržavnik in verjame tudi udeležbi ustreznih tekmecev iz tujine. Prvi resnejši preizkus za reprezentančne kandidate bo po vrnitvi s priprav v Južni Afriki, 18. in 19. marca na ravenskem mitingu.