Drakšič zdaj ne more več igrati na karto presenečenja

V Montpellieru jutri začetek evropskega prvenstva, Lucija Polavder ima manj časa, da utrudi tekmice.

Objavljeno
23. april 2014 10.42
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Najboljši slovenski judoisti so se včeraj odpeljali proti več kot 1100 kilometrov oddaljenemu Montpellieru, kjer se bo jutri dvignil zastor nad prvim vrhuncem letošnje sezone – prvenstvom stare celine. Na tamkajšnje blazine bo stopilo kar 15 naših borcev, med njimi tudi vsi štirje dobitniki kolajn na lanskem EP v Budimpešti.

Ob Ani Velenšek (do 78 kg) in Tini Trstenjak (do 63 kg), srebrni in bronasti izpred leta dni v Budimpešti, sta bila v »celjskem« kombiju tudi oba slovenska branilca naslovov evropskega prvaka Lucija Polavder (nad 78 kg) in Rok Drakšič (do 73 kg). Oba se spogledujeta z novima kolajnama, si pa zaradi njiju nočeta nalagati dodatnega pritiska.

»Za nami je ogromno priprav, s svojo formo pa sem le srednje zadovoljna,« je pred odhodom razmišljala Polavderjeva in zaupala, da se je v primerjavi z lanskim EP nehote znebila sedmih kilogramov, tako da bo z zdajšnjimi osemdesetimi skoraj zanesljivo najlažja v kategoriji nad 78 kg. »Zanimivo pri tem je, da nisem načrtno hujšala, zato ne vem, kaj je razlog za izgubo teže. Morda je to posledica treningov, morda tega, da se bližam tridesetim, kdo bi vedel, kajti jem enako kot prej,« je ugibala 29-letna Grižanka. Ob tem je seveda izgubila tudi nekaj mišične mase, kar se bo na blazinah zagotovo poznalo. A si zaradi tega ne beli glave.

Kot tudi ne zavoljo novih pravil in krajših dvobojev, dolgih »le« še štiri minute. »Borim se enako, imam pa zdaj na voljo minuto manj časa, da utrudim težje nasprotnice. A sem (si) že dokazala, da jih lahko še zmeraj premagujem,« se je »Luca« ozrla na februarska turnirja za grand slam in veliko nagrado v Parizu in Düsseldorfu, kjer se je izkazala s 3. in 5. mestom.

Že zaradi bogatih izkušenj bo v ožjem krogu favoritinj tudi v Montpellieru. »Kot vselej se bom potrudila po najboljših močeh, kaj pa bo dalo moje telo, bomo videli v soboto,« je še dejala »Luca«, ki je na EP doslej osvojila že osem kolajn; dve zlati, eno srebrno in pet bronastih. Njen klubski kolega pri JK Z'dežele Sankaku in sovaščan Rok Drakšič je pri št. 3, pri čemer se je lani v zgodovino vpisal kot naš prvi moški evropski prvak v judu.

»Za razliko od Budimpešte, kjer sem bil v kategoriji do 73 kg še dokaj svež obraz, zdaj ne morem več igrati na karto presenečenja, saj so me tekmeci medtem dobro proučili,« se 27-letni Grižan zaveda, da bo težko ubranil lovoriko. Tekmeci si namreč zdaj toliko bolj želijo njegov skalp, proti njemu govori tudi statistika. »V zadnjih 15, 20 letih ga ni bilo junaka, ki bi si v moji kategoriji dvakrat zapored priboril zlato na EP. V Montpellieru bo vsaj 20 kandidatov za kolajne, v lov nanjo se bom kot vedno podal tudi sam, razen tega, da bom dal vse od sebe, pa ničesar ne morem obljubiti,« je omenil Drakšič, ki ne ve, kje je s pripravljenostjo, ker zaradi poškodbe zadnje stegenske mišice tri tedne ni mogel normalno vaditi.