Drama v Berlinu: na prvi tekmi EP skoraj utonila poljska plavalka

Na EP v Berlinu so na ženski preizkušnji na deset kilometrov Poljakinjo Natalio Charlos komaj obdržali pri življenju.

Objavljeno
13. avgust 2014 16.06
Germany Swimming Europeans
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Berlin − Plavalno evropsko prvenstvo v Berlinu se ni začelo prav obetavno. Na prvi tekmi, ženski preizkušnji na 10 km, je namreč nastal velik preplah, saj je 23-letna poljska plavalka Natalia Charlos skoraj utonila.

Na utapljajočo se mladenko so opozorili gledalci, reševalci pa so izmučeno športnico komaj ohranili pri življenju. »Najverjetneje je bil kriv prevelik napor. Ko smo prišli do nje, ni bila pri zavesti. Za zdaj je njeno stanje stabilno, sicer še ne more govoriti, a je odzivna,« je povedal zdravnik v nemški reprezentanci Alexander Beck.

Na zdravniško službo je zaradi počasnega odziva sicer letelo precej kritik. »To je bilo neverjetno. Kričali smo ob progi, a so se pripeljali le 50 metrov bližje in opazovali situacijo,« je bil po pisanju Bilda ogorčen nemški trener Stefan Lurz, nemška plavalka Angela Maurer, ki je pomagala spraviti Poljakinjo iz vode, pa je bila močno prestrašena.

»Bilo je grozljivo. Pred štirimi leti sem videla že, kaj se je zgodilo s Francis Crippen, ne morem verjeti, da se to dogaja,« je potožila plavalka in spomnila na primer Američanke, ki je leta 2010 umrla na tekmi svetovnega pokala v Združenih arabskih emiratih. Voda je imela tedaj 30 stopinj, našli pa so jo mrtvo šele dve uri po koncu tekme. Po pravilih Svetovne plavalne zveze (FINA) mora imeti voda med 18 in 28 stopinjami Celzija.