Pistorius: Mislil sem, da je Reeva vlomilec

Tudi po drugem zaslišanju paraolimpijski zvezdnik Oscar Pistorius ostaja v priporu zaradi naklepnega umora.

Objavljeno
19. februar 2013 07.34
Posodobljeno
19. februar 2013 07.51
South Africa Pistorius Shooting
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - Danes je bilo v središču pozornosti svetovne javnosti južnoafriško mesto Pretoria, kjer je še drugič pred sodnika Desmonda Naira stopil paraolimpijski zvezdnik Oscar Pistorius, ki ga obtožnica bremeni naklepnega umora svojega dekleta Reeve Steenkamp.

Južnoafričan Pistorius je na današnjem sojenju povedal, da ne razume, kako je lahko obtožen naklepnega umora, ko pa svojemu dekletu ni želel storiti nič žalega. Paraolimpijec je nato podrobno pojasnil potek dogodkov, ki so 14. februarja privedli do smrti Reeve Steenkamp.

Olimpijec je s svojim dekletom v sredo odšel v posteljo ob deseti uri zvečer. Sredi noči so ga prebudili čudni zvoki in opazil je, da je straniščno okno odprto, tako da je domneval, da je skozenj v hišo vstopil vlomilec. Ker je bil športnik prestrašen, si ni upal prižgati luči in je domneval, da je njegovo dekle še v postelji. Nato je izpod postelje vzel svojo pištolo, ki jo je kupil zaradi številnih vlomov in groženj s smrtjo. Začel se je približevati vratom kopalnice in želel s kričanjem pregnati domnevnega vlomilca. Pistorius je nato slišal zvoke in ker ni imel umetnih nog, se je počutil ranljivega, prav tako pa je želel tudi zaščitititi svoje dekle, zato je ustrelil skozi vrata. Nato je svojemu dekletu rekel, naj pokliče policijo, in ker se Reeva ni odzvala, je vzel kij in se soočil z vlomilcem. Na njegovo veliko grozo je namesto nepridiprava na tleh ležala Reeva.

Državni tožilec Gerrie Nel je obtoženčevo zgodbo označil za »vnaprej pripravljeno« in pojasnil, da je Južnoafričan trikrat ustrelil svoje dekle, medtem ko je bila na stranišču. Nel je nato dodal, da četudi bi bila zgodba o domnevnem vlomilcu resnična, bi bil Pistorius še vedno kriv naklepnega umora, saj bi v tem primeru streljal na neoboroženega vlomilca.

Sodnik najprej odredil prepoved slikanja

Dogajanje na sodišču v Pretorii se je začelo zgodaj zjutraj, ko se je Pistorius tudi tokrat na sodišču prikazal urejen, a še naprej skrival svoj obraz. Oblečen je bil v temno moder suknjič z rdečo kravato, kot poroča Guardian, pa je prosil fotografe, naj ne objavijo njegovih slik.

Oster je bil tudi sodnik Nair: »Objava slik iz sodne dvorane lahko ogroži samo sojenje. Na to sem opozoril že v petek, medijska hiša, ki je objavila slike, pa se je že opravičila.«

Tožilec Neal: Šlo je za naklepno dejanje

Državni tožilec Gerrie Neal je v uvodnem nagovoru dejal, da gre zagotovo za naklepno dejanje, tudi če Oscar umora ni načrtoval mesece prej. »Oscar Pistorius je ustrelil nedolžno in neoboroženo žensko. Obtoženi je skozi vrata kopalnice ustrelil štirikrat, trije streli so bili za žensko usodni. Sam ni pojasnil, kaj se je dogajalo tisto noč. Njegova trditev, da je dekle zamenjal za vlomilca, kaže na naklepno dejanje. Potem, ko jo je ustrelil, jo je odnesel v pritličje,« je dejal Neal. Zanimivo: tožilec sploh ni omenil okrvavljenega kija.

Logika tožilstva: Pistorius je vstal s postelje, si nataknil svojo protezo, prijel pištolo in prehodil sedem metrov ter skozi vrata kopalnica sprožil štiri strele proti dekletu, ki je bila zaklenjena v majhni kopalnici. »Moralo je biti grozno.«

Sodnik Nair je vprašal Pistoriusa, ali lahko sledi dogajanju, slednji je rahlo pokimal in odgovoril le z: »Da, da.« Ob tem je slovitega športnika tudi opozoril, da bo za vsako laž ali ponarejen dokaz končal v zaporu.

Roux: Ni bilo težav v njunem razmerju

Po govoru tožilca Neala je besedo dobil odvetnik Pistoriusa Barry Roux, ki je najprej opozoril, da je to prvi prekršek njegove stranke. Svoj nagovor je začel s citatom enega od novinarjev, ki je »zgrožen nad dejstvom, da se sploh govori o naklepnem umoru«.

»Mislil sem, da bo tožilstvo predstavilo dokaze o sporu med Oscarjem in njegovim dekletom. To naj bi bil namreč motiv za umor. Težav v njunem razmerju niso omenili. Vztrajamo pri tem, da je Oscar mislil, da se v kopalnici skriva vlomilec,« je dejal Roux in poudaril, da v tem primeru ne gre niti za umor, kaj šele naklepno dejanje.

»Po mnenju tožilstva je vsak umor s strelnim orožjem tudi naklepno dejanje. Na številnih primerih bomo dokazali, da to ne drži,« je napovedal Roux in dodal: »Dejstvo je, da je bilo dekle ustreljeno skozi vrata kopalnice. Tožilstvo trdi, da jo je Oscar ustrelil namenoma. Zakaj bi potem podrl vrata in dekle odnesel v pritličje ter ji skušal pomagati?«

Ko je Roux izjavil, da Oscar ni vedel, da je v kopalnici njegovo dekle, se je atlet vidno stresel in vnovič planil v jok. Roux je svoj govor končal s predlogom sodniku Nairu, naj spremeni obtožnico, saj »očitno ne gre za naklepni umor«. Obramba želi Oscarja na začasno prostost spraviti s plačilom varščine (z znižanjem stopnje umora iz trenutne šesto na peto).

Sledila je izmenjava mnenj obeh strani, skakanje v besedo in besedni dvoboji okoli ključne besede »naklepno«. Tožilstva je vztrajalo pri naklepnem umoru, obramba trdi, da je šlo za spontan odziv.

Pistorius po zadnjih besedah sodnika vnovič planil v jok

Med 20-minutnim odmorom so na sodišče prispeli reševalci, a k sreči ne zaradi Pistoriusa (zdravstvene težave je imel eden od zaposlenih na sodišču). Po nadaljevanju zaslišanja je zaključno besedo dobil sodnik Noir in opozoril Oscarja, da mu grozi življenje za zapahi.

Dodal je, da so dokazi tožilstva subjektivni, medtem ko je obramba na primeren način nasprotovala njihovim argumentom. Nair je ob tem dejal, da se vendarle ne more otresti občutka, da je šlo za načrtovan umor, zato je obtožbo pustil na najvišji šesti stopnji.

Po teh besedah se je Pistorius vnovič zlomil in planil v jok. Zaveda se, da so s to odločitvijo njegove možnosti za varščino minimalne. V boksarskem žargonu lahko rečemo, da je prvo rundo dobilo tožilstvo.

Južnoafričan pred sojenjem brez izjav za javnost

26-letni atlet izjav za javnost ne daje, njegova družina pa je minuli konec tedna sporočila, da zavrača obtožbe in se bo branil z nedolžnostjo. V kolikor bo »Blade Runner« tudi obtožen umora, ga čaka življenje za zapahi. Tudi na drugem zaslišanju se je Pistorius zlomil in planil v jok, potem ko je sodnik Desmond Nair dejal, da ne bo spremenil obtožnice in odobril varščine. Svojo odločitev lahko Nair v prihodnjih dneh spremeni, toda obramba mora dokazati »izjemne okoliščine« v tem primeru. »Streljal sem v vrata in vpil. Bila sva globoko zaljubljena in zelo srečna,« je bila edina izjava Pistoriusa, ki je prišla v javnost.

Pred sodiščem se je sicer zbralo veliko število podpornikov Pistoriusa, kot tudi njegovi nasprotniki, v sodni dvorani je bila tudi njegova celotna družina. Med protestnicami so bile zlasti temnopolte ženske, ki so s transparenti opozarjale na nasilje nad ženskami. Članov družine umorjene 30-letnega manekenke na zaslišanje ni bilo, saj bodo prav danes v ožjem družinskem krogu v okolici Port Elizabetha pokopali nesrečno dekle.

Umor pod vplivom steroidov?

Kot smo že poročali, naj bi Pistorius na noči na valentinovo ustrelil oziroma s kijem za kriket do smrti pretepel svoje dekle. Policisti so na njegovem domu našli devetmilimetrsko pištolo in okrvavljen kij - prav to naj bi bila glavna dokaza zoper paraolimpijskega zvezdnika. V javnost so včeraj prišle tudi druge podrobnosti, tako naj bi bil Pistorius v času tragedije vinjen oziroma pod vplivom steroidov, ki naj bi povzročili njegovo divjanje.