Državni rekord Govejškove v Kranju

Velenjčanka Nastja Govejšek je drugi dan mednarodnega mitinga popravila državni rekord na 50 metrov delfin (26,72).

Objavljeno
23. november 2014 21.21
mdr oi
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Kranj - Plavalci so v Kranju opravili še z drugim dnem mednarodnega mitinga, na katerem sta danes izstopala Nastja Govejšek in Damir Dugonjić.

Velenjčanka Nastja Govejšek je na 50 metrov delfin slavila z novim državnim rekordom (26,72), svojega starega je izboljšala za 14 stotink. Na oder za zmagovalke sta se uvrstili še Jana Vranić (28,30) in Ana Petrović (28,46).

»Nastja je tukaj v vseh štirih nastopih plavala super, kar je pomembno tudi za potreben kanček samozavesti in dobro voljo na tekmi. Tam ima nekoliko neugoden razpored, vseeno pa pričakujem, da bo zelo dobro nastopila na 50 in 100 m prosto ter 50 m delfin,« je o dosežkih povedal njen trener Jure Primožič.

Dugonjić prepričljivo zmagal na 100 metrov prsno

Ravenčan Damir Dugonjić je s časom 58,61 zmagal na 100 metrov prsno, za njim sta se zvrstila Nikola Obrovac (1:02,24) in Ante Lučev (1:04,85).

»Moj cilj je bil, da drugih 50 metrov odplavam na polno, kar mi je v 35 metrih uspelo, na koncu pa mi je malo zmanjkalo moči. Vse kaže, da mi manjka še malo počitka. Drugače pa zelo v redu. Prvih 50 metrov je bilo sproščenih, obrati so bili zelo dobri, na tretjih 25 metrih sem plaval malo na silo, a bil hiter in na koncu sem dosegel dober čas. Bilo pa je zelo težko in vidi se, da še nisem v povsem vrhunski formi,« je o nastopu v disciplini, v kateri bo na bližnjem svetovnem prvenstvu v Dohi branil srebrno medaljo iz Istanbula, povedal Dugonjić.

Bau in Natlačnova uspešna na 400 metrov prosto

Med potniki za svetovno prvenstvo v Dohi sta solidno formo potrdila tudi Branikovec Martin Bau in Ravenčanka Gaja Natlačen, ki sta zmagala na 400 metrov prosto, Bau s časom 3:54,17, Natlačnova pa s časom 4:10,16.

»V soboto sem že dopoldan plaval osebni rekord na 100 m delfin, nato sem na 1500 m prosto plaval hitreje od zastavljenega cilja. Na 400 m prosto pa sem danes začel preveč pogumno, kar me je na koncu stalo dirke. Na drugi polovici me je povsem pobralo, ostal sem brez finiša, a ni panike ... Zdaj se bom spočil in pripravil na SP,« je po tekmi dejal Bau.

Ava Schollmayer je zmagala na 50 metrov in 200 metrov hrbtno, obakrat z osebnim rekordom, dosežek 28,79 na krajši razdalji pa je pomenil celo nov slovenski mladinski rekord.

V nedeljo se je žal razširil spisek obolelih reprezentantov. Radovljičanoma Robertu Žbogarju in Tjaši Pintar se je na bolniški pridružila klubska kolegica Anja Klinar, že zjutraj je nedeljske nastope odpovedala tudi Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde.

Potočnik z optimizmom pričakuje svetovno prvenstvo

Selektor Miha Potočnik je bil z videnim v Kranju vseeno zadovoljen: »Tekma je potrdila dobro formo reprezentantov za SP. Nekaj je bilo osebnih rekordov, celo državni rekord Nastje Govejšek in z optimizmom pričakujem prvenstvo.« O bolniškem staležu skoraj polovice ekipe pa je povedal: »Po posvetu z zdravnikom lahko rečem, da so to trenutne težave in ne bi smele vplivati na izide v Dohi.«

Zaradi odsotnosti nekaterih najboljših, so priložnost za najvišja mesta dobili tudi drugi slovenski reprezentanti. Na 100 m mešano je zmagal Velenjčan Kristjan Meža, na 100 m prsno Ljubljančanka Tara Vovk, na 200 m delfin Nejc Jurjevčič in Maruša Mlinar ter na 200 m hrbtno Mariborčan Vito Vodenik.