Dva slovenska odbojkarja na F4 lige prvakov

V polfinalu si bosta na nasprotnih straneh mreže stala Tine Urnaut s Trentinom in Klemen Čebulj s Civitanovo.

Objavljeno
24. marec 2016 10.56
Janez Porenta
Janez Porenta

Ljubljana - Ne zgodi se vsak dan, da bi imela slovenska odbojka v eni sezoni kar dva svoja predstavnika na sklepnem turnirju lige prvakov. Ne zgodi se vsak dan niti, da bi se v najboljšo četverico prebila dva italijanska kolektiva. V tej sezoni se je zgodilo oboje: v igri za lovoriko namreč ostajata Trentino z reprezentančnim kapetanom Tinetom Urnautom in Civitanova s Klemnom Čebuljem. Eden od njiju se bo zagotovo prebil tudi v finale, saj se bosta člana »serie A« med seboj udarila v polfinalu 16. aprila. Mesto na turnirju ima zagotovljeno tudi gostitelj Rzeszow, za povsem poljski drugi polfinale pa lahko poskrbi Skra Belchatow, če danes - v ponovitvi lanskega finala - odpravi branilca naslova, ruski Zenit iz Kazana. V prvem četrtfinalnem obračunu je bila na gostovanju uspešnejša s 3:2.

Trikratni zmagovalec lige prvakov Trentino je v četrtfinalu tudi v drugo na kolena spravil Belogorje iz Belgoroda, tokrat na gostovanju s 3:2 (17, -21, 23, -22, 14), Urnaut pa je bil - enako kot že v prvem obračunu - tudi v drugem najučinkovitejši mož v ekipi. Tokrat se je po blesteči predstavi ustavil pri 18 točkah (50-odstotni napad, 65-odstotni sprejem brez napake, en as in dva bloka), s čimer je bil uspešnejši tudi od rezervnega korektorja Gabrieleja Nellija, ki je dodal 14 točk (Mitar Đurić je sedel na klopi). Pri poražencih v začetni postavi ni bilo prvega zvezdnika, orjaka Dmitrija Muserskega, je pa Roman Danilov vpisal 19 točk.

Civitanova - nekdanja Macerata - pa bo na sklepnem turnirju četverice nastopila prvič po sedmih letih, tokrat je po izjemnem boju odpravila zvezdniški Halkbank iz Ankare. Italijani so dobili prvo tekmo šele po petih nizih, Turki povratno ravno tako s 3:2 (-27, 24, 22, -20, 13), tako da je odločal zlati niz, v katerem se je s 17:15 veselila Civitanova. Čebulj je bil na parketu prve tri nize in v tem času prispeval 11 točk (po en as in blok) ob kar 60-odstotnem napadalnem izkoristku, trener Gianlorenzo Blengini pa ga je zamenjal zavoljo slabšega, zgolj 29-odstotnega sprejema, pri katerem si je ob 14 poskusih privoščil tri napake.