Dvajset let že zraven, mulcev pa ne zna vzgojiti

V četrtek sta minili natanko dve desetletji od prve zmage italijanskega fosila Valentina Rossija v Brnu.

Objavljeno
19. avgust 2016 21.07
J. P.
J. P.
Če je bila prejšnja preizkušnja SP v kraljevskem motociklističnem razredu moto gp za vse voznike popoln izlet v neznano, saj se je avstrijski Spielberg v elitni koledar vrnil po dvajsetletni odsotnosti, se ta konec tedna svetovna smetana seli na 11. postajo sezone v Brno, ki gosti eno največjih klasik.

Če so v Avstriji fantje iz ozadja mojstrsko izkoristili vsesplošno nepoznavanje terena in je Ducati s krstno zmago Andree Iannoneja in drugim mestom Andree Doviziosa vpisal enega največjih moštvenih uspehov v zgodovini, bodo na Češkem bržkone vnovič v ospredju stari mački. V zadnjih šestih letih so na tem prizorišču petkrat zmagali Španci (po dvakrat Jorge Lorenzo in Dani Pedrosa, enkrat Marc Marquez), prej je v 12 sezonah italijanska falanga le trikrat pokleknila pred konkurenco.

Na Masarykov krog vežejo čudoviti in nepozabni spomini tudi zdajšnjega Yamahinega »fosila« Valentina Rossija, ki je v kraljevskem razredu na tej stezi zmagal petkrat, prvič že leta 2001, resda pa po letu 2009 tu ni mogel več povsem na vrh, pravzaprav višje od tretjega mesta (v zadnjih dveh izvedbah) ni šlo. Vseeno pa je dejstvo, da je predvčerajšnjim minilo natanko 20 let, odkar je v Brnu z aprilio vknjižil svojo prvo zmago v SP, tedaj še v krstni sezoni v najšibkejši kategoriji do 125 ccm. Star je bil 17 let in pol.

Odtlej se je v motociklizmu spremenilo marsikaj, vključno z imeni tekmovalnih razredov in prog, le Rossi in njegova legendarna številka 46 ostajata nedotakljiva. »Upam, da bom enako konkurenčen tudi čez dvajset let,« se namuzne z značilnim nasmeškom na obrazu. Seveda ne z motociklom, tišje doda. Prekaljeni 37-letni Italijan je v Brnu nastopil šestnajstkrat, od tega je desetkrat pristal na stopničkah in petkrat zmagal. Morda se mu ravno na Češkem posreči prekiniti zadnji niz treh neposrečenih nastopov na Nizozemskem, v Nemčiji in Avstriji, ko je vknjižil odstop, osmo in četrto mesto, s čimer ostaja v skupni razvrstitvi sezone tretji, okrog njega pa ni gneče. Drugouvrščeni moštveni sotekmovalec Jorge Lorenzo je 14 točk spredaj, četrti, Hondin Španec Pedrosa, 19 točk zadaj.

»Izdaten zaostanek za vodilnim Marquezom nam ne more biti ravno v čast, je pa posledica naših napak in tudi kančka smole. V zapletenem položaju smo: storiti moramo korak naprej, biti mnogo hitrejši kot doslej in si obenem ne privoščiti več spodrsljajev. Kot bi lansko sezono postavil na glavo: zdaj smo konkurenčnejši v kvalifikacijah, na dirkah pa grešimo. Ne bo lahko, sploh ker se je svetovni vrh razširil. Zdaj imate že šest, sedem dirkačev, ki enakovredno kandidirajo za zmago,« je prepričan Rossi, ki je lani v Brnu na tretjem mestu za zmagovalcem Lorenzom zaostal debelih 10 sekund, s čimer sta se tedaj Yamahina aduta izenačila na čelu skupne razvrstitve sezone.

»To progo dobro poznam in jo obožujem. Lani je bil Jorge enostavno prehiter zame, zanimivo bo videti, ali se bom letos lahko predstavil v lepši luči,« poudarja italijanski veteran, ki je včerajšnji prvi trening na Češkem končal pred Špancem, a znova četrt sekunde za Iannonejem, ki ga je krstna zmaga očitno še dodatno podžgala.

Rossiju pa te dni sive lase povzročajo tudi iskre v njegovi ekipi Sky Racing Team VR46, ki dirka v razredu moto 3. »Vale« je namreč povsem nenadejano skozi izhodna vrata zagnal zelo obetavnega 20-letnega Romana Fenatija, ki se je v Spielbergu sprva sporekel z mehanikom Pietrom Caprarom, nato pa se je še s pestmi spravil nad Rossijevo desno roko, Alessia »Uccia« Saluccija, ki je hotel diplomatsko ohladiti segrete živce obeh petelinov. Rossi je bil neizprosen in je Fenatija hladnokrvno zagnal na cesto. »Ogromno smo stavili nanj, želeli smo ga vzgojiti v pravega profesionalca od glave do peta. Nismo bili uspešni. Ne zna krotiti živcev, niti jih ne poskuša. Vsake dve, tri dirke moramo prenašati njegove izbruhe,« je pojasnila italijanska dirkaška ikona.