Edina pot v svetovno ligo

Slovenski odbojkarji evropsko ligo začenjajo na Danskem.

Objavljeno
09. junij 2014 21.09
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana – Logično je, da mora Odbojkarska zveza Slovenije, če želi normalno zadihati, vsak evro dvakrat obrniti. Tudi zato je bila evropska liga zadnjih nekaj let projekt, na katerem so se lomila kopja. Ženska izbrana vrsta do letos v njej sploh še ni nastopala, moška jo je dvakrat zapored »prešpricala«. Letos je drugače.

Seveda obstajajo tudi utemeljeni razlogi, zakaj ne sodelovati v evropski ligi – ob finančnem je glavni predvsem preventiva pred morebitnimi poškodbami po dolgih in napornih klubskih sezonah. A razlogi »za« so tokrat vendarle pretehtali: navsezadnje je to tekmovanje ne le bližnjica, temveč kar edina pot proti močni svetovni ligi, ki je želja vsakega odbojkarja. Danes pa tudi dosegljiva, kot še nikdar poprej, saj so letos število udeleženk v njej povečali z 18 na kar 28, od tega jih večina – petnajst – prihaja s stare celine. Med njimi je tudi peterica, ki se je še lani brusila stopničko nižje, v evropski ligi. Pot med svetovno elito je torej za četo Luke Slabeta odprta, saj je konkurenca v EL dosti šibkejša kot prejšnja leta. Morda izstopajo Turčija, Romunija in Grčija, ki so na slovenski kakovostni ravni, ostale zasedbe – vključno z drugo poljsko – so slabše. Seveda pa poti v svetovno ligo ne tlakujejo le rezultati, treba je tudi odpreti mošnjiček. To pa je že druga zgodba ...

Slovenci poletno sezono začenjajo danes, ko jih v Roskildeju čaka prvo gostovanje pri gostiteljih Dancih, drugo pa že takoj jutri (obakrat ob 19. uri). Obe zasedbi bosta odpočili nekaj glavnih zvezdnikov in priložnost ponudili fantom, ki so doslej izbrano vrsto držali za rep. Danci, ki so krepko razočarali v kvalifikacijah za EP 2015, saj so v svoji dokaj enostavni skupini (Belorusija, Švedska, Turčija) zasedli zadnje mesto, bodo nastopili brez celotne udarne šesterke z izjemo podajalca Axla Jacobsena, Slabe pa je oddih privoščil Dejanu Vinčiču, Mitji Gaspariniju, kapetanu Tinetu Urnautu, ni pa jasno, kakšen je trenutni status sicer prvega blokerja Alena Pajenka, ki je dal v kvalifikacijah nerazumljivo košarico reprezentanci in raje odšel na poroko nekdanjega klubskega kolega Marka Podraščanina.

Slabe je za obračuna z Danci torej vpoklical še podajalca Matijo Jereba ter sprejemalca Jana Planinca in Jana Klobučarja. »Nekateri igralci so imeli po kvalifikacijah za EP zelo malo počitka, a so treningi v minulih dneh potekali zadovoljivo. Kaj bo to pomenilo za Dansko, bo videti šele na tekmah. Vsakršno podcenjevanje odpade. Vemo, kakšne so naše ambicije v evropski ligi in temu cilju je vse podrejeno,« je pred začetkom osrednjega poletnega tekmovanja poudaril selektor Slabe.