Ekipno SP v namiznem tenisu: mladi Slovenci streljaj od presenečenja

Izbranci Jožeta Urha so v Kuala Lumpurju proti favoriziranemu Egiptu vodili že z 2:0, a naposled ostali praznih rok.

Objavljeno
01. marec 2016 18.20
Janez Porenta
Janez Porenta

Kuala Lumpur - Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca se je v predzadnjem dvoboju skupine G druge kakovostne divizije na ekipnem svetovnem prvenstvu v Maleziji odlično kosala s favoriziranim Egiptom, vodila že z 2:0 in bila na pragu presenečenja, nato pa plačala davek na neizkušenost in izgubila z 2:3. Zaenkrat s po dvema zmagama in porazoma zaseda četrto mesto v skupini, jutri jo čaka še obračun s sosedi na lestvici Argentinci, odločilen za uvstitev v boju od 25. do 36. mesta.

V dvoboju s favorizirani Egipčani, prvimi nosilci skupine, ki so vse tri prejšnje tekme v Kuala Lumpurju dobili s po 3:0, je v. d. selektorja Jože Urh odpočil prvega slovenskega »loparčka«, bundesligaša Jana Žibrata. Zamenjal ga je Ludvik Peršolja in se takoj odkupil z odlično igro, s 3:2 je po srditem petem nizu, ki se je končal s 14:12, snel skalp Omarju Assarju, sicer 33. igralcu sveta, kar je za mladega Primorca zagotovo najslajša zmaga doslej v karieri.

Njegov uspeh je dopolnil Darko Jorgič, ki je ravno tako s 3:2 - tudi tu se je zadnji niz končal na razliko, z 12:10 - odpravil Mohameda El-Beialija, ki je sicer na svetovni lestvici rangiran 31 mest višje. Šele ko je Egipčanom začela curljati voda v grlo, so zavihali rokave in premaknili v prestavo višje, Slovenci so iz preostalih treh dvobojev izvlekli zgolj še en niz - Jorgič ga je izmaknil Assarju. V odločilnem petem obračunu se je El-Beiali znesel nad Peršoljo in mu v treh nizih oddal zgolj deset točk.

Odličen dan pa je za Slovenkami, ki so v skupini H v četrtem poskusu vpisale tretjo zmago in si že zagotovile uvrstitev med najboljših 36 reprezentanc sveta. Tekma z Grkinjami, ki so približno enako kakovostna vrsta, je bila za mlade izbranke selektorke Vesne Ojsteršek Drnovšek že odločilna, pomembna je bila tudi razlika v nizih, naša dekleta pa se izziva niso ustrašila, temveč so pritisnila na vso moč in kožo ohranila nedotaknjeno.

Naša najprepričljivejša igralka na prvenstvu Alex Galič je po štirih zelo izenačenih nizih, trije so se končali na razliko, odpravila Angeliki Papadaki, druga legionarka Manca Fajmut, ki se v Kuala Lumpurju še ni povsem našla, je le stežka strla odpor Marie Christoforaki, od katere je bila naposled boljša za eno samo točko (49:48), za presenečenje pa je poskrbela najmlajša in najnižje rangirana iz slovenske trojice, 17-letna Tamara Pavčnik, ki je brez oddanega niza odpravila prvi grški »loparček«, Aikaterini Toliou. Jutri čaka naša dekleta še dvoboj z vodilnim in še neporaženim Luksemburgom.

IZIDI 4. KOLA II. DIVIZIJE

Moški, skupina G

Slovenija : Egipt 2:3
Ludvik Peršolja : Omar Assar 3:2 (-9, 11, -7, 9, 12)
Darko Jorgič : Mohamed El-Beiali 3:2 (-10, 7, 8, -7, 10)
Deni Kožul : El-Sayed Lashin 0:3 (-7, -3, -7)
Darko Jorgič : Omar Assar 1:3 (-10, 6, -2, -4)
Ludvik Peršolja : Mohamed El-Beiali 0:3 (-2, -4, -4)

Madžarska : Mehika 3:1

Argentina : Norveška 3:0

VRSTNI RED: Egipt 8, Argentina in Madžarska po 7, Slovenija 6, Mehika in Norveška po 4.

Ženske, skupina H

Slovenija : Grčija 3:0
Alex Galič : Angeliki Papadaki 3:1 (-9, 10, 14, 8)
Tamara Pavčnik : Aikaterini Toliou 3:0 (6, 9, 4)
Manca Fajmut : Maria Christoforaki 3:2 (-7, 8, 9, -9, 9)

Luksemburg : Čile 3:0

Vietnam : Bolgarija 3:1

VRSTNI RED: Luksemburg 8, Vietnam in Slovenija po 7, Grčija 6, Bolgarija in Čile po 4.