Enoletna prepoved Davisu zaradi skrivalnic

Nekdanji svetovni prvak v troskoku Walter Davis se je v zadnjih dveh letih trikrat uspešno izmuznil protidopinškim organom.

Objavljeno
22. april 2014 12.13
*reu*sport_athletics_world_0811_03
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Colorado Springs - Nekdanji ameriški atletski as Walter Davis, svojčas tudi svetovni prvak v troskoku tako v dvorani kot na prostem, bo moral prisilno počivati eno leto, saj se je v preteklem obdobju večkrat uspešno izmuznil protidopinškim organom. Ameriška protidopinška organizacija (Usada) je namreč 34-letnega skakalca med predlanskim in lanskim julijem trikrat pozvala, naj ji sporoči natančno lokacijo, kje se nahaja, česar pa Davis ni storil, kar je po pravilih Mednarodne atletske zveze in Svetovne protidopinške organizacije kaznivo.

Vse njegove rezultate od lanskega julija so že razveljavili. Davis se je že daljnjega leta 2005 v Helsinkih okitil z naslovom svetovnega prvaka s skokom, dolgim 17,57 metra (leta 2007 v Osaki je bil bronast), leto pozneje pa je v Moskvi s konkurenco opravil še v dvorani z najboljšim dosežkom v karieri (17,73). Na olimpijskih igrah leta 2000 in 2004 je bil enajsti, nekoliko manj uspešno pa je nastopal tudi v skoku v daljino.