Gomboc peti na EP v Kazanu

Na judoističnem EP v Kazanu se je Adrian Gomboc uvrstil v polfinale, nato pa z dvema porazoma končal na petem mestu.

Objavljeno
21. april 2016 11.48
Posodobljeno
21. april 2016 11.48
regent judo
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec

Kazan - Uvodni dan dan evropskega prvenstva v Kazanu so na blazine dvorane Tatneft stopili štirje slovenski judoisti, najbližje odličju pa je bil Adrian Gomboc, ki je v kategoriji do 66 kilogramov osvojil peto mesto.

Gomboc je tekmovanje začel obetavno in se s tremi zmagami prebil v polfinale. To je pomenilo, da je imel dve možnosti za osvojitev odličja, a je nato izgubil proti Britancu Colinu Oatesu in kasneje še proti Rusu Arsenu Galstjanu, kar je pomenilo peto mesto.

Gomboc je bil za začetek prost, v drugem pa ga je pričakal Moldavec Denis Vieru. Njun obračun je bil zelo izenačen, dobil pa ga je varovanec Urške Žolnir, potem ko mu je dobro minuto ped iztekom časa uspel met za wazari (7:0). V osmini finala je premagal Belorusa Dmitrija Minkova, lanskega evropskega podprvaka med mlajšimi člani iz Bratislave, v četrtfinalu pa še Portugalca Sergiuja Oleinica. Čeprav je Oleinic precej izkušenejši od Gomboca, od katerega je starejši kar devet let, mu to ni dosti pomagalo. Obetavni borec iz Rakičana pri Murski Soboti je bil boljši za yuko (5:0), ki ga je dosegel že v 24. sekundi. Portugalec zaostanka ni mogel nadomestiti kljub trem rumenim kartonom, ki jih je prejel Gomboc.

Adrian se je tako uvrstil v polfinale, v katerem je moral po novem hudem boju šele v podaljšku po skoraj sedmih minutah priznati premoč 32-letnemu Britancu Colinu Oatesu, ki je tako imenovano zlato točko dosegel s potezo za yuko (5:0), v obračunu za tretje mesto pa je po izenačenem boju izgubil še proti Rusu Arsenu Galstjanu, olimpijskemu prvaku iz Londona 2012.

»Zelo sem zadovoljen s prvim delom. Ni bilo sicer najboljše, a borbe so bile dovolj dobre za zmago. V drugem delu je bil polfinale res na nož, odločala je zlata točka in tudi to mi je nato pobralo nekaj energije. Moj tekmec je bil olimpijski prvak, domačin, ki je imel tudi nekaj protekcije, a vseeno sem zadovoljen s petim mestom,« je dejal Gomboc.

Njegova trenerka Urška Žolnir je dodala: »V prvih treh borbah je nadzoroval tekmece. V polfinalu proti Angležu pa se je preveč zanašal na moč, premalo ga je spravil v gibanje. Enostavno bi ga moral uničiti z napadi. Adrian je poskušal z neposrednim metom, a smo vedeli, da to ne bo šlo in odločala je tudi izkušenost Angleža. Nato se je bilo težko za naslednjo tekmo zbrati, a Adrian je šel pogumno na blazino, proti koncu pa mu je malo zmanjkalo za medaljo. V končnici je šel na vse ali nič in tekmec je prejel vazari. Upam, da se je Adrian kaj naučil, obenem pa je dosegel najvišjo uvrstitev v karieri in upam, da bo šlo še naprej.«

Jerebovo slovo v prvem krogu

V isti kategoriji se je Andraž Jereb v uvodnem krogu postavil po robu Ukrajincu Gevorgu Hačatrijanu. Jereb je začel dobro, že po 17 sekundah prevzel vodstvo, potem ko je tekmec prejel rumeni karton. Toda v nadaljevanju se ni razpletalo po željah 24-letnega judoista Bežigrada. Potem ko je dobri dve minuti pozneje tudi sam dobil kazen, si je leto starejši Ukrajinec prislužil še prednost wazarija (7:0), minuto in 42 sekund pred koncem pa še zmago z iponom (10:0).

»Začel sem dobro, potem pa sem začel delati napake v 'gardu', kar me je zmedlo, zaradi česar sem padel na wazari. Nisem mogel razviti svojega načina borbe, nakar me je Ukrajinec vrgel še za ippon, ki je po mojem malce sporen, saj sem imel občutek, da sem se rešil,« je povedal Jereb.

Hitro izgubila tudi Vršičeva ...

Od žensk si je tekmovalni kimono že oblekla Kristina Vršič, ki se je v najlažji kategoriji do 48 kilogramov spoprijela z dokaj neznano Gruzinko Olgo Aladošvili. Čeprav je bila 24-letna judoistka Dupleka glede na dosedanje rezultate favoritinja, tega na tatamiju ni upravičila, saj jo je štiri leta mlajša tekmica že po minuti ujela v končni prijem za zmago z iponom (10:0).

»Ker sem prvič na članskem evropskem prvenstvu, sem imela kar nekaj treme. Kljub temu sem imela Gruzinko že skoraj 'zadavljeno', a sem se potem napačno obrnila, kar je tekmica izkoristila in me ujela v končni prijem. Ta poraz bom poskušala čim prej potlačiti nekam v ozadje. Gremo naprej,« je poudarila Vršičeva.

... in Trbovc

V moški konkurenci do 60 kilogramov je naše barve branil Matjaž Trbovc, čigar prvi tekmec je bil Finec Juho Reinvall, s katerim se je doslej pomeril dvakrat. Leta 2010 je v Sarajevu izgubil, dve leti pozneje v Beogradu pa zmagal. Tokrat je bil znova uspešnejši večkratni finski prvak, ki je 26-letnega člana kluba Z'dežele Sankaku najprej vrgel za yuko (5:0), po minuti in dvajsetih sekundah pa še za ipon (10:0). Trbovc se je tako - kakor Jereb in Vršičeva - od evropskega prvenstva poslovil že po uvodnem nastopu.

»Znašla sva se na robu blazine, ko sem za trenutek popustil, Finec pa me je vrgel. Škoda, saj bi bila vidnejša uvrstitev lepa priložnost, da si naberem točke za olimpijske igre,« je obžaloval Trbovc.

Veselo novico pa je slovenskim poročevalcem »prinesel« tudi Darko Mušič, predsednik Judo zveze Slovenije (JZS). Na sestanku evropske krovne hiše (EJU) so namreč organizacijo mladinskega prvenstva stare celine (do 21 let) prihodnje leto podelili Mariboru. Tekmovanje bo enkrat septembra 2017.

Rezultati EP

Moški, do 60 kg

1. Walide Khyar (Fra)

2. Orkhan Safarov (Aze)

3. Elios Anzi (Ita)

3. Hovhannes Davtjan (Arm)

 

Moški, do 66 kg

1. Važa Margvelašvili (Gru)

2. Colin Oates (VB)

3. Arsen Galtsjan (Rus)

3. Fabio Basile (Ita)

...

5. Adrian Gomboc (Slo)

 

Ženske, do 48 kg

1. Charline van Snick (Bel)

2. Eva Csernoviczki (Mad)

3. Monica Ungureanu (Rom)

3. Dilara Lokmanhekim (Tur)

 

Ženske, do 52 kg

1. Majlinda Kelmendi (Kos)

2. Priscilla Gneto (Fra)

3. Andreea Chitu (Rom)

3. Julija Riužova (Rus)

 

Ženske, do 57 kg

1. Automne Pavia (Fra)

2. Ivelina Ilijeva (Bol)

3. Nora Gjakova (Kos)

3. Timna Nelson Levy (Izr)