EP v judu: Matjaž Ceraj peti, Polavderjeva sedma

Matjaž Ceraj (nad 100 kg) je na evropskem prvenstvu osvojil peto mesto, Lucija Polavder (nad 78 kg) je bila sedma.

Objavljeno
26. april 2014 14.02
Posodobljeno
26. april 2014 14.02
regent judo
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec

Montpellier - Slovenija je imela v popoldanskem delu tretjega tekmovalnega dne evropskega prvenstva v Montpellieru dva predstavnika in oba sta ostala brez kolajne, Matjaž Ceraj (nad 100 kg) je bil peti, Lucija Polavder (nad 78 kg) pa sedma. Ana Velenšek (do 78 kg) in Miha Žgank (do 90 kg) pa sta izpadla že po uvodnih porazih.

Še najbližje kolajni je bil Matjaž Ceraj, ki je bil v uvodnem krogu prost, v osmini finala je nato premagal trikratnega evropskega podprvaka Madžara Barno Bora (7:0), zatem pa z iponom klonil pred Litovcem Mariusom Paskeviciusom. Matjaž Ceraj je z uspešnimi nastopi nadaljeval tudi popoldne, ko je na tako imenovano zlato točko v podaljšku izločil Ukrajinca Stanislava Bondarenka (10:0) in si zagotovil obračun za bronasto kolajno, za katero se je pomeril z Nemcem Andrejem Breitbarthom in izgubil na zlato točko.

»Ne vem, kaj naj sploh rečem, še četrtič sem brez kolajne. Sicer na zvezi že dolgo opozarjam, da mi manjka sparinga z borci moje kategorije, to je tisto, kar v takšnih težkih dvobojih na koncu odloča. To kolajno si res želim, a mi očitno ni usojena. Rečem lahko le, da jo bom poskusil osvojiti še petič, upam, da mi enkrat uspe. Zdaj sem psihološko povsem uničen, tako da ne vem, kaj bo jutri na ekipni tekmi. Poskušal se bom regenerirati in pomagati ekipi. Držim pesti, boril se bom po zmožnostih in upam, da pridemo čim dlje,« je dejal Ceraj.

Polavderjeva sedma

Polavderjeva, sicer branilka naslova evropske prvakinje iz Budimpešte '13, je bila kot druga nosilka že neposredno uvrščena v četrtfinale, v katerem pa je izgubila z Lariso Čerić iz BiH. Odločitev je padla v podaljšku, v katerem je 29-letna Grižanka prejela še četrto kazen. Lucija Polavder je nato izgubila še dvoboj z Belorusinjo Marino Sluckajo (2:1 v kaznih) in zasedla sedmo mesto.

»Borke se dobro poznamo med sabo, saj nas je malo. Obe nasprotnici sem že premagovala, tukaj pa se mi je malo poznal tudi primanjkljaj kilogramov. Ker so borbe zdaj za minuto krajše, lahko tekmice to izkoristijo v svojo korist, sama sem jih namreč po zaslugi boljše kondicijske priprave premagovala v zadnjih minutah. Tokrat sem naredila napako, padla na kolena, kar je sodnik upravičeno kaznoval, tako da sem morala priznati poraz,« je Polavderjeva povedala o borbi z Marino Sluckajo.

Velenškova izgubila že prvi dvoboj

Velenškova je s težkim srcem priznala premoč Nizozemki Guusje Steenhuis (0:7). »Spet sem naredila butasto napako, ki jo je tekmica izkoristila in me izločila,« je bila vidno potrta 22-letna judoistka celjskega kluba Z'dežele Sankaku, nase pa se je jezil tudi njen klubski kolega Žgank, od katerega je bil boljši Rus Kiril Voprosov (3:2 v kaznih). »Čeprav me je trener Marjan Fabjan opozarjal, da sem premalo aktiven, ga nisem poslušal, zato sem tudi dobival kazni,« je omenil Žgank.

Med premorom so izžrebali pare za jutrišnje ekipne boje, po katerih se bo spustil zastor na evropsko prvenstvo v Montpellieru. Slovenke, za katere utegne - kot je včeraj namignil trener Marjan Fabjan - nastopiti tudi Urška Žolnir, so v uvodnem krogu proste, v drugem pa se bodo pomerile z judoistkami Bosne in Hercegovine, Slovenci pa se bodo spoprijeli s Španci.

 

Evropsko prvenstvo v Montpellieru

Članice, do 78 kg

1. Audrey Tcheumeo (Fra)

2. Marhinde Verkerk (Niz)

3. Abigel Joo (Mad)

. Lucie Louette (Fra)

...

Ana Velenšek (Slo) - brez uvrstitve

 

Nad 78 kg

1. Emilie Andeol (Fra)

2. Larisa Čerić (BiH)

3. Franziska Konitz (Nem)

. Jasmin Külbs (Nem)

...

7. Lucija Polavder (Slo)

 

Člani

Do 90 kg

1. Liparteliani (Gru)

2. Voprosov (Rus)

3. Iddir (Fra) in Toth (Mad)

...

Miha Žgank (Slo) - brez uvrstitve

 

Do 100 kg

1. Varlam Liparteljani (Gru)

2. Kiril Voprosov (Rus)

3. Krisztian Toth (Mad)

. Alexandre Iddir (Fra)

 

Nad 100 kg

1. Teddy Riner (Fra)

2. Adam Okruašvili (Gru)

3. Marius Paskevičius (Lit)

. Andre Breitbarth (Nem)

...

5. Matjaž Ceraj (Slo)