EP v judu: v igri za kolajno le še Adrian Gomboc

Na EP v Montpellierju je že nastopilo pet slovenskih judoistov, a je v repasaž napredoval le Adrian Gomboc.

Objavljeno
24. april 2014 14.25
Posodobljeno
24. april 2014 14.25
17.6.2012 Celje, Slovenija. Slovenska judoistka Petra Nareks med borbo z ukrajinsko predstavnico. Evropski pokal za clane in clanice v judu.FOTO:JURE ERZEN/Delo
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec
Montpellier - V areni Park & Suite se je začelo letošnje evropsko prvenstvo v judu, v katerem slovensko čast uvodni dan rešuje Adrian Gomboc (do 66 kg). Varovanec Marjana Fabjana pri celjskem klubu Z'dežele Sankaku se je po zmagah nad Rusom Alimom Gadanovom (5:0) in Izraelcem Talom Flickerjem (2:3 v kaznih) ter porazu z drugim Rusom Mihailom Puljajevom (0:7) kot edini od naših uvrstil med najboljšo osmerico. V uvodnem repešažnem obračunu se bo enkrat po 16.30 postavil po robu Belorusu Dmitriju Šeršanu. V primeru zmage bi si že zagotovil dvoboj za bronasto kolajno.

Že v predtekmovanju pa so se poslovili preostali štirje Slovenci. Petra Nareks (do 52 kg) je po zmagi nad Ukrajinko Marijo Bujok (10:0) in porazu z Nemko Mareen Kräh (0:10) zasedla deveto mesto, na katerem je pristala tudi Vlora Bedžeti (do 57 kg), ki je najprej izločila Poljakinjo Arleto Podolak (10:0), nakar jo je v osmini finala že v osmi sekundi na hrbet vrgla Nemka Miryam Roper (0:10).

»Vedela sem, da moram dati vse od sebe in se stepsti, kot se najbolje znam, vendar pa sem bila proti Mareen, s katero se sicer dobro poznava, za trenutek nezbrana, kar je tekmica izkoristila in me ujela v končni prijem,« je bila razočarana Nareksova, ne najboljše volje pa ni bila niti Bedžetijeva. »Ne bi se smela tako spustiti v borbo z njo, saj sem vedela, da je zelo močna. V divjem začetku sva trčili z glavama, izgubila sem orientacijo in padla,« je omenila 22-letna judoistka Olimpije. Na težave z vnetimi očmi, ki so jo mučile na sklepnih pripravah, pa se ni hotela izgovarjati. »Na srečo je zdaj že v redu, v nedeljskih ekipnih bojih pa bom popravila današnji nastop,« je napovedala dobitnica bronaste kolajne na lanskem svetovnem prvenstvu v Riu de Janeiru.

Z devetim mestom ni bil preveč zadovoljen niti Matjaž Trbovc (do 60 kg), ki je premagal Poljaka Lukasza Kielbasinskega (7:0) in izgubil z Avstrijcem Ludwigom Paischerjem (0:5). »Moje borbe niso bile takšne, kot bi morale biti. Že v prvi sem bil preveč statičen, pa sem nato le izvlekel zmago, v drugi pa sem proti izkušenemu Avstrijcu, ki se lahko pohvali že z več odmevnimi uspehi, naredil napako, ki je nisem mogel več nadomestiti,« poraz s Paischerjem, olimpijskim podprvakom iz Pekinga '08 ter dvakratnim evropskim šampionom (Bukarešta '04 in Lizbona '08), opisal 24-letni judoist celjskega kluba Z'dežele Sankaku.

Že v uvodnem dvoboju pa se je od tekmovanja v Montpellieru poslovil Andraž Jereb (do 66 kg), ki je moral priznati premoč Akilu Gjakovi (0:10). »Sploh nimam veliko za povedati, saj sem imel le eno borbo, pa še te ne cele. Potem ko me je Akil nekam čudno potegnil in vrgel na ipon, sem hitro, prehitro končal svoj nastop na svojem prvem članskem evropskem prvenstvu. Škoda, kajti čutil sem, da ga zmanjkuje,« je bil razočaran 22-letni judoist Bežigrada.

Preostali Slovenci na EP v Montpellieru

Posamično, jutri: Tina Trstenjak (do 63 kg), Anka Pogačnik (do 70 kg) in Rok Drakšič (do 73 kg); sobota: Ana Velenšek (do 78 kg), Lucija Polavder (nad 78 kg), Miha Žgank (do 90 kg) in Matjaž Ceraj (nad 100 kg).