EP v odbojki: Rusinje v finalu prek Nizozemk do novega zlata

Z zmago ruske reprezentance s 3:0 nad Nizozemsko se je končalo odbojkarsko evropsko prvenstvo za dekleta.

Objavljeno
04. oktober 2015 20.45
VOLLEYBALL-EURO2015-WOMEN-FINAL-NETHERLANDS-RUSSIA
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Rotterdam - Z velikim finalom med Rusijo in eno od gostiteljic Nizozemsko se je končalo odbojkarsko evropsko prvenstvo za dekleta, s katerim se je v zgodovino s prvim nastopom vpisala tudi slovenska reprezentanca pod vodstvom Bruna Najdiča.

Naslov evropskih prvakinj je znova šel v roke ruskih odbojkaric, v finalu v Rotterdamu so s 3:0 (14, 20, 20) premagale domačo reprezentanco in tako ubranile naslov izpred dveh let. Za Rusinje je to sicer že 19. zlata kolajna na prvenstvih stare celine.

Gostiteljice so pred polno dvorano v Rotterdamu tekmo začele odlično. Povedle so s 3:0, ob prvem tehničnem odmoru vodile z 8:4. A sledil je mrk, Rusinje, ki pod imenom Rusija finala še niso izgubile, so z odličnimi servisi ter še boljšim blokom nizale točko za točko in gladko dobile prvi niz. Njihova premoč, predvsem so bile boljše v napadu in pri sprejemu, se je nadaljevala tudi v drugem nizu, domače so se sicer ob koncu nekoliko približale, toda vodstva tekmic z 2:0 niso ogrozile. Zato pa so pobudo prevzele na začetku tretjega niza, imele že prednost petih točk, toda hitro so jih zapravile, tako da je tudi tretji niz pripadel gostjam.

Pri zmagovalkah je bila z 20 točkami najučinkovitejša Natalija Območajeva, 19 jih je dosegla Tatjana Košeljeva, s servisi se je izkazala Irina Fetisova, dosegla je tudi tri ase. Pri Nizozemski je bila z 11 točkami spet najučinkovitejša Lonneke Slöetjes.

V tekmi za 3. mesto Srbkinje s 3:0 (19, 17, 18) premagale Turčijo.