EP v odbojki: Slovencem niz proti svetovnim prvakom

Slovenski odbojkarji so na drugi tekmi evropskega prvenstva izgubili proti Poljakom (1:3), a si že pred tem zagotovili 3. mesto.

Objavljeno
10. oktober 2015 17.33
Posodobljeno
10. oktober 2015 21.44
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Varna - Slovenski odbojkarji so na drugi tekmi evropskega prvenstva v Varni morali priznati premoč svetovnim prvakom Poljakom z 1:3 v nizih (-21, 28, -26, -13).

Na prvi tekmi skupine C je Belgija s prepričljivih 3:0 odpravila Belorusijo, kar pomeni, da bo Slovenija osvojila najmanj tretje mesto, s tem pa si je zagotovila uvrstitev med najboljših dvanajst ekip in borbo za četrtfinale.

Slovenci bodo skupinski del končali z jutrišnjo tekmo proti Belgiji, ki se bo pričela že ob 14. uri.

PRVI NIZ

Slovenski odbojkarji so na začetku tekme držali stik s Poljaki in do izida 5:5 zaostajali za največ dve točki, nato pa so Poljaki dosegli tri zaporedne točke in ob tehničnem odmoru vodili z 8:5. Svetovni prvaki so tudi po odmoru nadaljevali z dobro igro in dobili nadaljni točki (10:5), njihovo serijo pa je s 30-sekundnim premorom ustavil slovenski selektor Andrea Giani. Njegovi varovanci so po posvetu zaigrali nekoliko bolje in se približali le na dve točki (16:18), a je bilo v njihovi igri še vedno preveč napak, da bi presenetili Poljake. Ti so dobili pet izmed naslednjih šestih točk in niz dobili s 25:21.

DRUGI NIZ

Drugi niz so z dvema zaporednima točkama otvorili Poljaki, a Slovenci jih niso dolgo opazovali in odgovorili s svojim nizom treh točk (3:2). Reprezentanci sta se nato izmenjevali v vodstvu in bili do petnajste točke kar šestkrat izenačeni, ob prvem tehničnem odmoru pa je vodila Slovenija (8:7). Po premoru so bolje začeli Poljaki in nanizali tri zaporedne točke, Slovenci pa so jim vrnili milo za drago in rezultat ponovno obrnili v svojo korist (11:10), v boljšem položaju pa so bili tudi pri drugem tehničnem odmoru (16:15). Sledila je napeta končnica, v kateri so Slovenci najprej zapravili štiri zaključne žoge (24:23, 25:24, 27:26, 28:27), nato ustavili zaključno žogo Poljske (25:26) in pri izidu 29:28 dobili točko za zmago v nizu.

TRETJI NIZ

Tudi tretji niz se je začel z zelo izenačeno igro in nobena reprezentanca si ni priborila več kot točko prednosti, ob prvem tehničnem odmoru pa je vodila Poljska (8:7). Slovenci so bili tudi v nadaljevanju korak za svojimi nasprotniki in po 22 točkah zaostajali z 10:12. Sledil je krajši preblisk in slovenska reprezentanca je hitro izničila zaostanek (14:14), ob koncu pa je pobudo prevzela Poljska in pri izidu 18:18 vknjižila štiri zaporedne točke, tudi zavoljo napak slovenske reprezentance - Alen Pajenk je prestopil pri izidu 18:19, Mitja Gasparini pa pri izidu 18:22. Svetovni prvaki so imeli pri rezultatu 24:19 vse v svojih rokah in zdelo se je, da je niz odločen, a je Slovenija uprizorila povratek, dobila šest zaporednih točk in imela tudi zaključno žogo. Toda te ni izkoristila, Poljaki pa so pri rezultatu 27:26 unovčili svojo sedmo in bili le še niz oddaljeni od zmage.

ČETRTI NIZ

Četrti niz je bil povsem drugačen od preteklih. Poljaki so se na samem začetku izkazali s tremi bloki in si priigrali tri točke prednosti (5:2). Andrea Giani je poskušal z menjavami in Dejana Vinčića zamenjal z Gregorjem Ropretom, Alenka Pajenka pa z Danijelom Konciljo, kar ni prineslo preobrata. Poljaki so se sprostili in si do prvega tehničnega odmora priborili pet točk naskoka (8:3), pri drugem pa je bilo že +10 (16:6). Poljska reprezentanca je brez težav nadzorovala potek tekme in niz dobila s 25:13.

Giani: Poljaki so izkoristili izkušnje

»Sem zadovoljen, razočaran, jezen, vse hkrati. Če bi igrali, kot smo v prvem nizu, ko smo tekmecem dali veliko daril, predvsem s servisi, ne moremo dobiti veliko tekem, če bi igrali tako kot smo v drugem in tretjem, lahko premagamo. Užival sem, ko sem gledal, kako se fantje upirajo svetovnim prvakom, res so igrali fantastično, fantastična je bila tudi njihova vrnitev po zaostanku, kar samo dokazuje veliko željo. A odločale so izkušnje, ena napaka je bila dovolj, da so Poljaki dobili niz. Nato pa so na površje privrela čustva, fantom je nekaj padlo dol, tako da je bil četrti niz zelo slab. Verjamem, da smo se na tej tekmi veliko naučili. Jutri nas čaka še ena težka tekma, naredili bomo vse, da jo zmagamo. Fantom sem že takoj po tekmi rekel, da morajo pozabiti, kaj se je danes dogajalo in se povsem posvetiti tekmi z Belgijo. Proti njim bo potrebna še dodatna borbenost,« je tekmo komentiral Andrea Giani.

Antiga: Slovenija se je izboljšala pod Gianijem

»To, kar se je danes dogajalo, sem nekako pričakoval. Mi nismo na ravni, kot smo bili pred 14 dnevi na svetovnem pokalu na Japonskem, ne igramo svoje najboljše odbojke, tekmec pa je bil motiviran in kakovosten. A na srečo smo se z dobrim blokom v tretjem nizu vendarle rešili. Vsekakor pa nočem, da bi nam take tekme ponavljale. Slovenija se je v zadnjem času močno izboljšala, vidi se dobro delo Gianija. Po tem, kar sem videl tukaj, je boljša od Belgije, zaslužila bi tudi napredovanje v četrtfinale, a kakovosti ekipe ne moreš ocenjevati po eni tekmi. Koliko možnosti za četrtfinale ima, ne morem govoriti, saj še nisem videl igrati ekip iz skupine A,« je povedal poljski selektor Stephane Antiga.

Skupina C, drugo kolo

Poljska - Slovenija 3:1 (21, -28, 26, 13)

Slovenija: Pajenk 2, Šket 1, Gasparini 16, Plot, Vinčić 5, Kozamernik 3, Koncilja 2, Klobučar, Kovačič, Pokeršnik, Ropret, Urnaut 8, Čebulj 18, Pavlović.

Poljska: Nowakovski, Konarski, Kurek 20, Klos 4, Bieniek 9, Drzyzga 3, Lomacz, Kubiak 13, Gacek, Szalpuk, Zatorskoi, Mozdzonek, Mika 20, Buszek 2.

-----------------------------------------------------

Belgija - Belorusija 3:0 (17, 18, 17)

 

Lestvica

1. Poljska 2 2 0 6:1 6 točk

2. Slovenija 2 1 1 4:3 3

3. Belgija 2 1 1 3:3 3

4. Belorusija 2 0 2 0:6 0