EP v odbojki: Slovenke izgubile s Poljsko in končale tekmovanje

Slovenska ženska reprezentanca je na EP izgubila proti Poljski (0:3) in s tremi porazi končala nastope.

Objavljeno
28. september 2015 18.35
Posodobljeno
28. september 2015 19.08
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Apeldoorn - Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je na tretji tekmi evropskega prvenstva izgubila proti Poljski z 0:3 in s tremi porazi končala svoje nastope na tekmovanju.

Tako Slovenija kot Poljska sta izgubili svoji prvi tekmi predtekmovanja, zato sta za osvojitev tretjega mesta, ki prinaša nastop v izločilnih bojih, nujno potrebovali zmago. Slovenski selektor Bruno Najdič je v prvo postavo uvrstil Saro Hutinski, Katjo Medved, Anjo Zdovc, Živo Recek, Mojco Božič in Marino Cvetanovič.

Dvoboj Poljske in Slovenije se je začel z izenačeno igro. Večino časa so bile v nekoliko boljšem položaju Poljakinje in vodile tako ob prvem tehničnem odmoru (8:7) kot tudi drugem (16:14). Po slednjem so poljske odbojkarice pobegnile z delnim izidom 3:1 in niz dobile s 25:18.

Drugi niz so Slovenke začele obetavno in dvakrat vodile za dve točki, zadnje s 4:2, nato pa so Poljakinje nanizale pet zaporednih točk in rezultat obrnile v svojo korist (7:4). Slovenke so ob drugem tehničnem odmoru zaostajale za štiri (12:16) in se do konca niza niso več vrnile v igro, izid je bil 25:19 za Poljsko.

Poljakinje so si v zadnjem nizu hitro priborile občutno prednost in ob drugem tehničnem odmoru vodile za osem (16:8), a se Slovenke niso predale in so se ob koncu približale na vsega točko (20:21). A to je bilo premagalo za zmago v nizu, Poljakinje so namreč v naslednji točki ustavile napad Žive Recek, za nameček pa sta sledili še dve napaki Ize Mlakar in Poljska je imela odprto pot k zmagi. Niz se je končal z rezultatom 25:21.

Najdič: Videlo se je, da nam primanjkuje kakovostnih obračunov

»Ves čas sem verjel, da lahko zmagamo. Tudi še v končnici tretjega niza, žal nismo izkoristili priložnosti. Če bi dobili tretji niz, sem prepričan, da bi jih dobili. Zaradi telesne pripravljenosti in tudi pritiska na Poljakinje. Žal se ni izšlo, zmagale so izkušnje, puncam pa nimam česa zameriti. Vesel sem zaradi odličnega vstopa v tekmo, kako so punce odigrale. Videla se je želja in samozaupanje, vse to, kar sem od njih zahteval. Kar se kakovosti tiče, so dekleta odigrala korektno, čeprav tekma ni bila popolna, videlo se je, da nam takih obračunov primanjkuje. Če bi jih imeli več, bi se lahko danes drugače končalo. Puncam moram čestitati, enim bolj, drugim manj, o posameznicah ne bi. To je stvar slačilnice, tako ali tako pa same vedo, katere so izpolnile moja pričakovanja in katere ne,« je po tekmi povedal slovenski selektor Bruno Najdič.

Sprejemalka slovenske reprezentance Monika Potokar je dodala: »Danes smo igrale bolje kot na prejšnjih tekmah. Še vedno pa nismo prikazale igre, kot bi jo lahko, ki smo jo kazale na pripravljalnih tekmah. Morale bi igrati na vse ali nič, a nismo, ne vem pa, zakaj. Najbrž zaradi pritiska, čeprav ne vem, zakaj smo si ga naredile. Morale bi biti sproščene, saj nismo imele česa izgubiti, za nas je bila velik uspeh že sama uvrstitev na prvenstvo. Tukaj pa smo podlegle veliki dvorani, glasnim gledalcem. Danes bi potrebovale nekoga, ki bi prišel in svojo močjo prevesil razmerje na našo stran, žal nobena tega ni bila sposobna. Moram pa reči, da smo do zadnjega verjele, da lahko naredimo preobrat. A tekmice, ki so nam skozi vso tekmo ponujale priložnost, da se približamo, so v odločilnih trenutkih naredile dve, tri točke in niza je bilo konec. Osebno sem sicer razočarana, a je bila to za nas lepa in dobrodošla izkušnja.«

Evropsko prvenstvo, skupina A

Poljska - Slovenija 3:0 (18, 19, 21)

Nizozemska - Italija 3:0 (15, 18, 22)

 

Lestvica

1. Nizozemska 3 3 0 9:1 9 točk

2. Italija 3 2 1 6:5 6

3. Poljska 3 1 2 5:6 3

4. Slovenija 3 0 3 1:9 0