EP v Pragi: Mišmaševa z osebnim rekordom v finale, Tomičeva prepočasna, Janežič poškodovan

V finalu Maruša Mišmaš in Sonja Roman, danes v Pragi že podelili pet kompletov kolajn.

Objavljeno
06. marec 2015 09.42
Posodobljeno
06. marec 2015 09.42
Š. Ro., G. L., Delo.si
Š. Ro., G. L., Delo.si

Praga - Na evropskem dvoranskem prvenstvu v Pragi si je slovenska atletska reprezentanca danes zagotovila dve uvrstitvi v finale. Ena od glavnih slovenskih adutinj Maruša Mišmaš je v teku na 3000 m s časom 8:57,96 s dosegla osebni rekord. V svoji skupini je osvojila tretje mesto in se avtomatično uvrstila v finale. Tam bo tudi Sonja Roman, ki se je v nedeljski finale na 1500 m uvrstila neposredno, saj je bilo prijavljenih le enajst tekmovalk.

Marini Tomič se na 60 m z ovirami v polfinalu ni izšlo, z najboljšim izidom sezone (8,08) je končala na 13. mestu, Luki Janežiču pa je nastop v (prigaranem) polfinalu preprečila poškodba.

Že pred nastopom obeh članov celjskega Kladivarja je s svojim nastopom z odliko opravila Maruša Mišmaš. »Trener Svetlan Vujasin mi je pred tekmo svetoval, da naj se držim vodilne do konca. Ko sem bila med tekom že čisto zadaj, pa mi je zavpil, da naj grem naprej, potem pa dodal, da naj kar 'teram' sama. Nato sem to naredila,« je dejala Mišmaševa, ki je tri kilometre prvič v karieri pretekla hitreje od devetih minut.

»V nadaljevanju me je prehitelo nekaj tekmic in sem bila že peta. Potem sem imela v glavi le še prva štiri mesta, ki so vodila v finale. Bilo je že težko, toda moj cilj je bil finale. Tako sem se nekaj časa držala četrtouvrščene. Dejala sem, da jo moram prehiteti. Na koncu se je v finišu izteklo po načrtih. Poleg tega sem tekla osebni rekord in prvič to razdaljo pod devetimi minutami. Zelo sem vesela,« je nadaljevala atletinja ljubljanskega Massa.

Od Grospupeljčanke sta bili hitrejši le Nizozemka Maureen Kostner (8:57,59) in Britanka Laura Muir (8:57,71), kar je slovensko adutinjo, glede na okoliščine, kar nekoliko presenetilo. »Nisem vedela, da sem tako dobro pripravljena. Tako kot Žan Rudolf sem namreč tudi jaz prejšnji teden prebolela virozo. Tudi v finalu želim dobro teči. Ne kot lani na EP na prostem, ko sem se zadovoljila z nastopom v finalu. Moj cilj je čim boljši tek in mogoče tudi nov osebni rekord. Kar hitro izboljšujem osebne rekorde. Super, tudi na 3000 m zapreke bom na prostem bom gotovo dobro tekla, posebej ker imam dobro tehniko teka prek ovir. Komaj čakam, da bom tudi na tej svoji razdalji začela tekmovati,« je še dejala Mišmaševa.

Poleg nje si je finale na 1500 m danes zagotovila še Romanova (Štajerska Maribor), ki je odstopila v današnjih kvalifikacijah teka na 3000 m, a bila neposredno uvrščena v nedeljski finale na 1500 m, ker je ta le 11 prijavljenih na tej razdalji.

Tomičevi finale preprečila močna konkurenca, Janežiču poškodba

Marina Tomič je v polfinalu teka na 60 m z ovirami s časom 8,08 še za stotinko sekudne izboljšala svoj čas iz predtekmovanja, kar pa vseeno ni zadoščalo za uvrstitev v finale. V prvi polfinalni skupini je zasedla zadnje, 8. mesto, skupno pa tekmovanje končala na 13. mestu, a z uteho novega najboljšega izida v tej sezoni.

»Cilj pred polfinalom je bil izboljšanje izida iz kvalifikacij. Tudi izid sezone mi je uspel. Škoda, da mi ni malo bolje uspel start, ker sem imela možnost za izboljšanje osebnega rekorda. No, ga bom pa popravila naslednje leto. Imela sem premalo tekem v tej zimi, vsaj pet, šest bi jih morala imeti. Tako pa sem praktično nastopila le enkrat zaradi težav s poškodbami in tu nisem bila dovolj prepričana vase v vsakem trenutku teka. Vesela sem, da sem glede na vse težave z zdravjem vendarle uspešno nastopila,« je dejala 32-letna izkušena atletinja.

V polfinalu na 400 m bi moral nastopiti tudi Luka Janežič, a je zaradi poškodbe noge svoj nastop žal moral odpovedati. Njegov trener Rok Predanič je povedal, da si je v zadnjih 30 metrih kvalifikacij nekaj ur prej poškodoval mišico lože na levi nogi.

»V zadnjih 30 m kvalifikacij, ko je bilo tudi veliko prerivanja, ga je 'zategnilo' v mišici leve lože. Z reprezentančnim fizioterapevtom Khalidom Nasifom smo poskušali vse, da bi lahko nastopil, vendar to ni bilo mogoče. Moral sem se odločiti, če bo tekmoval. Ocenil sem, da je tako poškodovan, da bi imeli velike težave v poletni sezoni. Ne bi se mogel 'sestaviti' in bi si zaradi enega teka uničil celotno poletno sezono. V njej pa imamu na temelju dosežkov v tej zimi velika pričakovanja in cilje,« je povedal nekdanji slovenski šprinter Predanič.

Šutejeva izpadla z 10. izidom

Članica ljubljanskega kluba Mass Tina Šutej je v skoku s palico na EP izpadla po kvalifikacijah, kjer je s 4,55 metra postavila svoj najboljši izid sezone, a izpadla z desetim rezultatom. Šutejeva je izpustila začetno višino 4,10 m, nato pa preskakovala ovire vse do 4,60 metra, kolikor nazanje ni zmogla. Njen slovenski rekord sicer znaša 4,71 metra.

»Nisem najbolj zadovoljna, je pa to izid sezone. Lahko bi tudi 4,60 m preskočila. Hotela sem biti v finalu, čeprav za mano ni najboljša sezona. Če bi vse skoke zmogla v prvih poskusih, bi bila v finalu. Žal pa sem imela poprave na prejšnjih višinah. Prvič v tej zimi sem skakala z daljšimi palicami in tehnično skoke nisem mogla dobro opraviti. Pozna se, da priprave na zimo niso bile najboljše,« je povedala Šutejeva, ki je kot edina Slovenka že izpolnila normo za SP v Pekingu, ki bo avgusta.

»V poletni sezoni se vračam v Peking, kjer sem uspešno nastopila pred osmimi leti. Vračam se in upam, da bo to tudi tokrat zame srečno leto. Sedaj se bom malo spočila, predvsem psihično, malo bom 'odklopila' palico. Nato pa bom morala delati na osnovah. Popraviti bom morala zalet, fizična priprava bo morala biti tudi boljša,« je zaključila 26-letna Ljubljančanka.

Janežič in Tomičeva v kvalifikacijah zanesljiva

Tomičeva je bila v predtekmovanju skorajda identično hitra, kot v polfinalu, in se je v tretji skupini prvega kroga kot četrta in s skupno 11. časom (8,09 sekunde) uvrstila v nadaljevanje. To ji je uspelo s četrtim najboljšim dosežkom kariere. Tomičeva sicer v tej sezoni zaradi poškodbe ni veliko nastopala, tokrat pa dobro štartala. Ko je prišla v cilj, je njen čas že pomenil, da se je praktično uvrstila v polfinale, čeprav ni bila na prvih treh mestih v skupini, ki so neposredno vodila v nadaljevanje. Skupno je bila namreč najhitrejša med tistimi preostalimi štirimi tekačicami, ki so si polfinalni nastop zagotovile po času.

»Težave sem imela že na prvi oviri zaradi dobrega štarta. Udarila sem z nogo že ob prvo oviro, nato sem prišla do dobrega ritma in kar malo prehitro tudi do tretje ovire. Proga je drugačna, kot smo navajeni. Če znaš izkoristiti podlago, od katere se kar nekako odbijaš, lahko tečeš hitro in bo verjetno kar precej osebnih rekordov tistih, ki so vajeni teka na takih progah, ki so jih naredili na podlagi iz desk. Mi v Sloveniji nimamo take priložnosti,« je povedala Tomičeva in bila vesela, da je izpolnila osnovni cilj.

V popoldanski polfinale je napredoval tudi Luka Janežič v teku na 400 m. S časom 46,98 s je bil v četrti od šestih skupin na svoji prvi veliki članski tekmi tretji in je tudi skupno dosegel tretji izid.

»Tek je bil grd, to so pač velike tekme, kjer šteje le uvrstitev. Moj cilj je bil uvrstitev na prvi dve mesti, na koncu sem bil tretji, ker sem se prerival tik pred ciljem. Drugače bi bil gotovo drugi. Toda cilj sem izpolnil, na veliki tekmi, prvi članski, sem v polfinalu in bom sproščeno nastopil. Boril sem se, težko je bilo, toda sedaj bom brez obremenitev nastopil in se bom boril za finale. Upam, da bo noga zdržala. Vedel sem, da verjetno ne bom mogel doseči osebnega rekorda v prvem teku EP, toda čas pod 48 sekund je bil drugi cilj in sem ga v najhitrejši skupini tudi dosegel,« je povedal atlet Kladivarja, čigar noga pa do polfinala torej ni zdržala, zato je bilo prvenstvo zanj predčasno končano.

Renner in Djordjevićeva izpadla že v kvalifikacijah

Njegov klubski kolega pri celjskem kolektivu Robert Renner je v kvalifikacijah skoka s palico preskočil 5,25 metra in izpadel s 15. mestom.

Nina Djordjevič je v skoku v daljino izpadla s 13. daljavo (6,30 m). Izpadli so tudi vsi trije Slovenci v teku na 800 m: Aleš Zver  je bil 20. (1.49,89), Žan Rudolf (Mass) 23. (1:50,08), Lucijan Zalokar pa 35. (1:51,35). Sonja Roman je odstopila v teku na 3000 m. Slednja bo v nedeljo vseeno nastopila v finalu, in sicer na 1500 metrov, kamor je bila uvrščena neposredno.

Podelili že pet kompletov kolajn

Na prvenstvu so medtem podelili že prve komplete kolajn, prvo zlato kolajno si je z rekordom prvenstev in 5000 točkami po petih disciplinah mnogoboja priborila Britanka Katarina Johnson-Thompson. Srebro je osvojila Belgijka Nafissatou Thiam (4696 točk), bron pa na veselje polne dvorane domačinka Eliška Klucinova s češkim rekordom (4687).

V skoku v daljino je bil najuspešnejši Šved Michel Torneus, ki je z 8,30 metra prepričljivo ugnal konkurenco na čelu z domačinom Radekom Juško (8,10 m) in Švedom Andreasom Otterlingom (8,06). V suvanju krogle se je dvakratni svetovni prvak na prostem David Storl okitil tudi s prvim zlatom na evropskih dvoranskih prvenstvih. Nemec je kroglo sunil 21,23 metra in slavil pred Srbom Asmirjem Kolašincem (20,90 m) in domačinom Ladislavom Prašilom (20,66 m).

Na 60 m z ovirami bil prvi Francoz Pascal Martinot (7,49), ki je z minimalno razliko premagal rojaka Dimitrija Bascouja (7,50). Bron je s časom 7,52 osvojil še en Francoz Wilhem Belocian. Med atletinjami je v tej disciplini Belorusinja Alina Talaj s 7,85 sekunde in državnim rekordom prehitela Britanki Lucy Hatton (7,90) in Serito Solomon (7,93). 

Končne odločitve, danes:

moški:

krogla:

1. David Storl (Nem) 21,23

2. Asmir Kolašinac (Srb) 20,90

3. Ladislav Prašil (Češ) 20,66

60 m ovire:

1. Pascal Martinot-Lagarde (Fra) 7,49

2. Dimitri Bascou (Fra) 7,50

3. Wilhem Belocian (Fra) 7,52

daljina:

1. Michel Torneus (Šve) 8,30

2. Radek Juška (Češ) 8,10

3. Andreas Otterling (Šve) 8,06

ženske:

60 m ovire:

1. Alina Talaj (Blr) 7,85

2. Lucy Hatton (VBr) 7,90

3. Serita Solomon (VBr) 7,93

peteroboj:

1. Katarina Johnson-Thompson (VBr) 5000 točk

2. Nafissatou Thiam (Bel) 4696

3. Eliška Klucinova (Češ) 4687

 

Kvalifikacije s slovensko udeležbo, polfinale:

moški:

400 m:

1. Pawel Maslak (Pol) 46,46

2. Lukasz Krawczuk (Pol) 46,71

3. Dylan Borlee (Bel) 46,72

zaradi poškodbe ni nastopil: Luka Janežič (Slo)

ženske:

60 m ovire:

1. Alina Talaj (Blr) 7,89

2. Lucy Hatton (VBr) 7,93

3. Isabelle Pedersen (Nor) 7,95

...

13. Marina Tomič (Slo) 8,08

Kvalifikacije s slovensko udeležbo, prvo kolo:

moški:

400 m:

1. Donald Blair Sanford (Izr) 46,91

2. Rafal Omelko (Pol) 46,95

3. Luka Janežič (Slo) 46,98

800 m:

1. Mark English (Irs) 1:48,10

2. Thijmen Kupers (Niz) 1:48,19

3. David Placido (Špa) 1:48,33

...

20. Aleš Zver (Slo) 1:49,89

23. Žan Rudolf (Slo) 1:50,08

35. Lucijan Zalokar (Slo) 1:51,35

palica:

1. Aleksander Gripič (Rus) 5,70

. Robert Sobera (Pol) 5,70

...

15. Robert Renner (Slo) 5,25

 

ženske:

3000 m:

1. Maureen Kostner (Niz) 8:57,59

2. Laura Muir (VBr) 8:57,71

3. Maruša Mišmaš (Slo) 8:57,96

...

odstop: Sonja Roman (Slo)

60 m ovire:

1. Lucy Hatton (VBr) 7,96

2. Eline Berings (Bel) 8,01

3. Andrea Ivančević (Hrv) 8,02

...

11. Marina Tomič (Slo) 8,09

daljina:

1. Ivana Španović (Srb) 6,76

2. Taroum S. Moguenara (Nem) 6,72

3. Alina Rotaru (Eom) 6,59

...

13. Nina Djordjevič (Slo) 6,30