EP za mlajše člane: Špilerjeva srebrna v metu kladiva

Slovenska metalka kladiva Barbara Špiler si je v finskem Tampereju priborila srebrno kolajno.

Objavljeno
13. julij 2013 20.20
M. Ž., Delo.si/STA
M. Ž., Delo.si/STA

Tampere - Atletinja Barbara Špiler je na 9. evropskem prvenstvu za mlajše člane (do 23 let) v finskem Tampereju v finalu meta kladiva z 69,69 m osvojila srebrno medaljo, kar je drugi izid Slovenije v zgodovini tovrstnih tekmovanj.

Največji slovenski uspeh je dosegel Rožle Prezelj, ki si je leta 2001 v Amsterdamu v skoku v višino priboril zlato kolajno, skupno pa je to druga slovenska kolajna v Tampereju, kjer je Maja Bratkič v troskoku osvojila bron.

»Pred današnjim finalom sem si želela, da bi vrgla kladivo nekje okoli 70 ali pa celo čez 70 metrov, ker sem bila toliko sposobna vreči. Potihoma sem si želela tudi zlato medaljo, a mi jo je z zadnjim metom odvzela Britanka. Ampak na koncu koncev sem zelo srečna, da imam v zbirki odličij še eno medaljo več z mladinskih tekmovanj. Mislim, da sem lepo popolnila zbirko medalj v mladinski in mlajši članski kategoriji,« je dejala Špilerjeva.

Hitchonova evropska prvakinja

V finalu meta kladiva je nadaljši met uspel Britanki Sophie Hitchon (70,72 metra), bron pa si je priborila Francozinja Alexia Sedykh (66,67).

Špilerjeva je bila po prvi seriji s 67,43 m druga za Sophie Hitchon (68,12 m). Slovenska članska rekorderka, ki je letos že presegla 70 m, je nato nadaljevala s 64,96 in 68,98 m, s to daljavo v tretji seriji pa je tudi prevzela vodstvo in ga nato po metih 69,69 in 68,30 m obdržala do zadnje, šeste serije. Britanka je v zadnjem poskusu vrgla 70,72 metra in Špilerjevi vrgla rokavico. Članica brežiškega kluba, v katerem je tudi zlati olimpionik Primož Kozmus, je v zadnjem poskusu tekmovanja ostala brez izida in tako osvojila drugo mesto.

Špilerjeva je v petkovih kvalifikacijah že v prvi seriji kladivo vrgla 66,48 m in izpolnila kvalifikacijsko normo (64,50 m) ter potem ni več metala. To je bil četrti izid kvalifikacij.

Špilerjeva, ki prihaja iz vasice Cundrovec, je leta 2011 na MEP osvojila zlato medaljo. Leto prej je na MSP v Monctonu v Kanadi osvojila srebrno odličje. Špilerjeva je bila leta 2009 svetovna prvakinja za mlajše mladinke. Njen trener je Vladimir Kevo, ki je do izjemnih izidov pripeljal tudi Kozmusa.