Etiopijec in Kenijka najhitrejša v Bostonu

Lelisa Desisa je ponovil predlansko zmago na bostonskem maratonu, med dekleti najhitrejša Caroline Rotich.

Objavljeno
20. april 2015 23.22
USA-BOSTON-MARATHON/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Boston - Dve leti po teroristični tragediji na ciljnem prostoru, ki je vzela življenja treh oseb, so se številni svetovni tekači in tekačice vrnili na tradicionalni bostonski maraton, zmagi v obeh konkurencah pa sta odšli v Afriko. Pri moških je, enako kot že predlani, z vso konkurenco opravil Etiopijec Lelisa Desisa, ki je leta 2013 odličje najžlahtnejšega leska podaril prirediteljem maratona.

Letos je Desisa sam pritekel v ciljno ravnino in vpisal čas 2;09:17, še najbolj pa se mu je približal rojak Yemane Adhane Tsegay (2;09:48). Za njima so se zvrstili štirje Kenijci na čelu z Wilsonom Chebetom (2;10:22), lanski zmagovalec, domači as eritrejskih korenin Meb Keflezighi, je bil osmi (2;12:42), udarno deseterico pa je zapečatil najboljši evropski predstavnik, Ukrajinec Vitalij Šafar (2;13:52).

V ženski konkurenci si je zmago v ciljnem finišu pritekla Kenijka Caroline Rotich s časom 2;24:56, ki je za zgolj tri sekunde ugnala Etiopijko Mare Dibaba, tretja je bila njena rojakinja Buzunesh Deba (2;25:09). Najboljša domača predstavnica Desiree Linden je obtičala tik pod zmagovalnim odrom.