Eva Terčelj se je otresla teže na hrbtu

Kajakaštvo: Slovenci z evropskega prvenstva v Skopju s tremi kolajnami.

Objavljeno
07. julij 2014 01.42
OLIMPIJSKA REPREZENTANCA LJUBLJANA 6.7.2012 EVA TERCELJ FOTO JOZE SUHADOLNIK
T. V., šport
T. V., šport
Ljubljana – Slovenski slalomisti se z EP mlajših članov in mladincev, ki ga je gostilo Skopje, vračajo s tremi kolajnami, izplen pa so v veliki meri včeraj zaznamovale kajakašice. Ekipa v zasedbi Eva Terčelj, Ajda Novak in Nina Bizjak je osvojila naslov evropskih prvakinj do 23 let, Terčeljeva pa je zbirko s prvenstev obogatila še z bronom s posamične tekme.

Ljubljančanka se je v karieri sicer že dvakrat povzpela na vrh zmagovalnega odra med mlajšimi članicami, evropsko konkurenco je pokorila v letih 2011 in 2012, ko je tudi debitirala na olimpijskih igrah. A včerajšnje odličje, navzlic nekoliko manj žlahtnemu lesku, ima zanjo večplasten pomen. Je tudi pokazatelj, da bi se v drugi del sezone lahko podala z boljšim izhodiščem, potem ko jo je junija zaradi v čolnu prebolele viroze stalno spremljala utrujenost. Ritem nastopov počitka ni dovoljeval, sama je tedaj dejala, da si bo nekoliko oddahnila šele po Skopju.

»Vesela sem, da sem letos končno prišla do dobrega rezultata, saj so se neuspehi kar vlekli. Veslanje ni bilo takšno, kot sem si želela, je pa bil zato finale zelo napet, saj so tekmice delale še več napak. Res sem vesela kolajne. Vedela sem, da sodniki na trenutke sodijo nekoliko čudno, pa tudi ekipe se pogosto pritožujejo, kar se mi ne zdi najbolj pošteno, zato sem hotela opraviti čim bolj čist nastop, da jim ne bi dala razloga za pomisleke. Vseeno sem naredila dotik, drugo pa je bilo kar dobro,« je Terčeljeva dodala, da bo zdaj lažje nadaljevala sezono proti svetovnemu pokalu v Tacnu (sredi avgusta) in članskemu svetovnemu prvenstvu v ZDA, saj kolajna vedno okrepi samozavest.

Če se je ona pred časom iztrgala iz primeža lažje viroze, pa se jo je te dni otepala Novakova, ki je včeraj morala tudi do zdravnika. A je navzlic njenim težavam slovenska triperesna deteljica opravila izjemen ekipni nastop in si prislužila poslušanje Zdravljice, z vedeževalskimi sposobnostmi pa se je ob tem pohvalil tudi trener Dejan Testen, ki je še pred moštvenimi tekmami napovedal slovensko zlato. »Kar težko se je bilo pripraviti na ekipni nastop, saj sem bila po posamičnem zelo razočarana. V senco sem odšla na počitek in se po premisleku odločila za štart,« je priznala Novakova, ki šteje komaj 20 let, še leto manj Bizjakova, ki se iz Skopja vrača tudi s posamičnim finalom med kanuistkami.

Potem ko je bron med mladinci osvojil tudi kajakaš Niko Testen, pa se je presenetljivo skromno EP izšlo za kajakaše in kanuiste do 23 let, zlasti za članska reprezentana. Kot bi jih zaznamovala vest o prezgodnji smrti predsednika KZS Bojana Žmavca, zaradi katerega so v Skopju tudi nastopali z žalnimi trakovi na rokah. Pri kajakaših je denimo Simon Brus sicer prišel do finala, a končal kot deveti, pri kanuistih pa je – glede na letošnje rezultate – prvi adut Luka Božič ostal pred vrati deseterice (11.), potem ko je v polfinalu naredil večjo napako. Zdaj ju, podobno kot Terčeljevo, čaka štiritedenski tekmovalni premor, saj se bo svetovni pokal za člane nadaljeval šele s tekmo v Seu d'Urgellu 1. avgusta.