Eve ničla na Savi ne bo ovirala

Jutri bo znana slalomska reprezentanca za evropsko prvenstvo.

Objavljeno
16. maj 2014 20.57
Eva Terčelj Tacen 18.avgust 2013
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Bilo bi kar neverjetno, če bi slovenskim slalomistom letos pod streho le uspelo spraviti vse izbirne tekme za reprezentanco, a že torkovo je odnesla napoved naraščanja Savinega vodostaja. Tako bodo odpravo za EP na Dunaju konec meseca dobili po mednarodnem slalomu danes in jutri v Tacnu, s popolno ničlo pa nanj prihaja le olimpijka Eva Terčelj, ki je zaradi težav z zobmi ni bilo na prvi tekmi pred tednom.

A to Ljubljančanke, ki se je konec aprila že brusila na svetovnem prvenstvu mlajših članov (7.), ne postavlja v nič težji položaj kot druge slovenske krotilce divjih brzic, saj ji mesto zaradi manjšega števila tekmic enake ravni ne bi smelo uiti, če pa bi že prišlo do kakšnega spodrsljaja … »Še vedno ji ostanejo tri tekme, kolikor jih bo na koncu tudi štelo za preboj v selekcijo. Imamo pa pri Kajakaški zvezi Slovenije v pravilih tudi zapisano, da v izrednih okoliščinah strokovni svet lahko koga od najboljših v ekipo uvrsti tudi, če nima povsem izpolnjene norme. Varovalko torej imamo,« je pojasnil direktor reprezentanc Andrej Jelenc, ki priznava, da so svojčas razmišljali tudi o ukinitvi sestavljanja reprezentance skozi izbirne tekme in postavitvi selektorja, ki bi po svoji presoji določil nastopajoče na največjih tekmah.

»Vse mogoče ideje smo pretresli, a smo sklenili, da je zdajšnji sistem še najbolj pošten, ve se tudi, da tekem v primeru odpovedi ne nadomeščamo. Razmišljali smo tudi o podobnem pristopu, kot ga imajo Nemci, ti na izbirnih slalomih za uvrstitve delijo točke – medtem ko mi upoštevamo zaostanke v odstotkih –, a so se za zdajšnji sistem potegnili tako klubi kot trenerji. Ne izumljamo tople vode, selektorskega sistema v našem športu praktično ne poznam, slalomisti v vseh državah morajo čez izbirne tekme,« dodaja Jelenc. Veter, ki je včeraj vlekel čez tacensko progo, Slovencem ni vzel optimizma, da bodo čez vikend res pospravili pod streho celoten program. Napoved za konec tedna prinaša umiritev Eolovih sunkov, danes ob 10.30 in 14. uri bodo tako kvalifikacije, jutri ob 11.30 polfinale, ob 14.30 pa bo sledil še finale.

Organizatorji so do včeraj sicer zabeležili prijave iz devetih držav, na Savo prihaja tudi nekaj močnih svetovnih slalomskih imen, tako da bo to tudi pravšen test za Slovence, za katere bosta v izbirni niz štela oba današnja kvalifikacijska nastopa, kot tretji pa še najboljši nedeljski rezultat. EP se bo začelo čez manj kot dva tedna, enaka reprezentanca pa bo nastopila tudi na junijskih tekmah za svetovni pokal.