Evropa prvič brez prvega moža FIG

Predsednik Mednarodne gimnastične zveze Japonec Morinari Vatanabe, Edvard Kolar brez izvršnega odbora.

Objavljeno
20. oktober 2016 01.01
Saša Verčič
Saša Verčič
Tokio – Prvič v 135-letni zgodovini se predsedstvo Mednarodne gimnastične zveze seli zunaj Evrope. Deveti predsednik FIG je namreč postal Japonec Morinari Vatanabe, ki je na volilnem kongresu v Tokiu gladko opravil z edinim tekmecem, predsednikom evropske zveze Georgesom Guelzecom. Generalni sekretar japonske zveze je namreč že v prvem krogu glasovanja dobil kar sto glasov, medtem ko je Francozu podporo izkazalo zgolj 19 članov.

Predstavniki zvez so se tako odločili za novejši obraz, za mlajšega kandidata (57 : 69 let), ki je sicer strokovnjak za športni menedžment, japonski zvezi pa se je leta 2001 pridružil z misijo oživitve tamkajšnje gimnastike. OI 1996 in 2000 so namreč Japonci končali brez osvojene kolajne, odtlej se to ni več ponovilo. »Nastopil je čas za novosti v gimnastiki. To ni panoga, priljubljena zgolj na olimpijskih igrah, ampak je in bo kraljica športa,« je vzneseno dejal Vatanabe, ki bo funkcijo uradno prevzel 1. januarja, na njej pa bo za vsaj štiri leta nasledil Bruna Grandija, prvega moža kar dve desetletji.

Slovenska gimnastika je po kongresu v Cancunu pred štirimi leti tudi tokrat doživela razočaranje, saj Edvarda Kolarja spet niso izvolili v izvršni odbor, četudi je predsednik GZS Ivan Levak ocenil, da ima precej podpore. Zato je bil tudi optimističen. V prvem krogu je Kolar dobil 40 glasov, v drugem, ko jih je bilo za izvolitev dovolj 38, pa 33.