Evropska liga: Slovenci po zmagi nad domačini le še korak od elite

Slovenski odbojkarji so v polfinalu EL zlahka ugnali rezervno ekipo aktualnih svetovnih prvakov Poljakov. V finalu z Makedonijo.

Objavljeno
13. avgust 2015 15.17
Posodobljeno
13. avgust 2015 16.30
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Wroclaw - Sijajen niz slovenskih odbojkarjev v letošnji evropski ligi se nadaljuje tudi po današnji polfinalni tekmi zaključnega turnirja s Poljaki. Izbranci Andree Gianija so bili v domovini svetovnih prvakov od domačih rezervistov boljši s 3:0 (17, 21, 21) in se bodo v jutrišnjem finalu pomerili z neporaženo ekipo iz skupine A Makedonijo.

Slovenci so s tem že izboljšali svojo najboljšo uvrstitev v evropski ligi (tretje mesto), saj bodo najmanj drugi. Veliki cilj vseeno ostaja uvrstitev v svetovno skupino, ki je od Gianijevih varovancev zdaj oddaljen le še za eno tekmo. Med elito se bo namreč uvrstil zgolj zmagovalec zaključnega turnirja v Walbrzychu.

V današnjem obračunu s pomlajeno reprezentanco Poljske - večina njenih reprezentantov je svojo državo zastopala na evropskih igrah v Bakuju in končala na četrtem mestu - so bili gostje superiorni v vseh elementih igre. Malce je škripal zgolj servis, a to še zdaleč ni bilo usodno za končni uspeh.

Slovenska reprezentanca se bo v jutrišnjem finalu (ob 20. uri) za vstopnico za elito udarila z Makedonijo, ki je v drugem polfinalu ugnali Estonijo s 3:0 (23, 22, 22). Makedonci se za uvrstitev na zaključni turnir lahko zahvalijo ravno Slovencem, ki so konec prejšnjega tedna dvakrat premagali Grke. Če jih ne bi, bi na Poljsko potovali slednji. 

V prvem nizu Slovenci pobegnili po tehničnem odmoru

Pred maloštevilnimi gledalci v Walbrzychu so domačini uspeli kljubovati Slovencem zgolj na uvodu, dokler ni Tine Urnaut zabil za izid 8:6, ki je pomenil tudi prvo prednost ene ali druge ekipe z dvema točkama razlike. Gijanijevi izbranci so v nadaljevanju prvega dela še konkretneje prevzeli pobudo in po točki Dejana Vinčiča povedli že s 13:9, kar je domačega selektorja Andrzeyja Kowala prisililo v minuto odmora.

Selektorjevi nasveti in kratek počitek so očitno bolje deli modro-zelenim, ki ko dosegli tudi naslednje tri točke in povedli že s 16:9. Do konca prvega niza so si Slovenci nabrali celo dvomestno prednost in po slabe pol ure tudi dobili prvi del igre s 25:15. Po sedmih blok točkah, 64-odstotnem sprejemu in 71-odstotnem napadu Slovencev v tem delu igre domačini kakšnih možnosti za kaj nižji poraz niti niso imeli ...

Boljši odpor domačinov v drugem

Moštvi sta na prvi tehnični odmor v drugem nizu odšli po malodane identičnem poteku dogodkov, kot v prvem nizu. Izid je bil tudi v drugo tesen, do prednosti z 8:6 pa so še enkrat prišli Slovenci. A sledil ni blitzkrieg, kakršnega so gostje uprizorili v prvem nizu, temveč izenačena igra s celo rahlo pobudo Poljakov.

Ti so narekovali ritem, a vodili največ s točko prednosti, dokler ni Klemen Čebulj z dobrim servisom najprej poskrbel za prvo slovensko vodstvo po daljšem času (19:18), nakar je sledila še napaka domačih za prednost z dvema točkama razlike v prelomnih trenutkih niza. 

Po kar treh zaporednih slovenskih servisih, ki so končali v mreži, je Urnaut le spravil žogo na poljsko stran, kar je po kasnejšem bloku Jana Kozamernika Slovence pripeljalo do treh zaključnih žog v prvem nizu. Prav Kozamernik je izkoristil že prvo in poskrbel za kapitalno prednost Slovenije z 2:0 v nizih.

Do zmage mirno in brez težav

Poljaki so tretji niz začeli še malce obetavneje kot uvodna dva in na začetku celo povedli. To Slovencev ni preveč zmedlo, saj so bili do prvega tehničnega timeouta znova v ospredju, tokrat celo z 8:5. Urnaut in Čebulj sta po odmoru dodala novi točki za prednost s petimi točkami razlike, kar je pomenilo, da so se domačini le še z nohti oklepali bilke za obstanek v dvoboju.

Po treh zaporednih točkah Poljakov so bili njihovi upi po preobratu le za kanček večji, saj se je vseskozi zdelo, da Slovenci igrajo ravno toliko, kolikor je potrebno. Ko je Alen Pajenk zabil za 14:9 je slovenska prednost zopet znašala varnih pet točk.

Po nevarnem pobegu gostov je poljski selektor ob zaostanku njegovega moštva z 12:18 še poskušal z minuto odmora, a je bilo več ali manj jasno, da je današnji obračun odločen. Domačim se je proti koncu niza resda uspelo približati na tri točke zaostanka, a je Gasparini s točko za 24:20 njihove upe dokončno dotolkel. Zadnji žebelj v krsto je zabil Dejan Vinčič.

Izjave po tekmi

Andrea Giani, selektor Slovenije: »Vesel sem, fantje so odigrali odlično tekmo. Nekaj težav smo imeli le v drugem nizu, in sicer v protinapadih. Drugače pa smo imeli odličen napad po sprejemu, kar je bilo najpomembneje. Tudi zbranost je bila večji del na zelo visoki ravni. Servirali smo dobro, blok in obramba sta delovala, tako kot je treba, skratka fantje si zaslužijo pohvale. Poljakom se pozna, da so mlada ekipa, njihova nadarjenost, ki je nesporna, v takih tekmah še ne pride do izraza. Izdajajo jih emocije. V drugem polfinalu je velik favorit Estonija, še posebno, ker je za Makedonci dolgo in težavno potovanje z avtobusom, to se jim bo zagotovo poznalo. Mislim, da se bomo jutri pomerili z Estonijo in če še za odtenek izboljšamo igro, bi morali tudi njih premagati.«

Dejan Vinčić, podajalec Slovenije: »Odlična partija z naše strani. Vse je teklo, kot smo si želeli, razen drugega niza, v katerem nismo izkoristili vsaj šest, sedem idealnih priložnosti za zaključek protinapadov. Že pred tekmo smo vedeli, da bodo Poljaki veliko grešili, saj so mlada ekipa, vedeli smo, da moramo ostati mirni in potrpežljivi, kar nam je tudi uspelo. Pri takih ekipah, kot so Poljaki, se lahko obrne v napačno smer, lahko se povsem razigrajo, zato moraš ostati miren in zbran. Še vedno mislim, da imamo prav povsod še veliko rezerve. Menim, da smo danes pokazali 60 odstotkov našega znanja, a če bomo tudi s tem zmagovali, bomo več kot zadovoljni. V drugem polfinalu so favoriti Estonci, toda če bodo imeli Makedonci svoj dan, lahko presenetijo.«

Jan Kozamernik, bloker Slovenije: »Načrt je bil, da se zaradi šolskih obveznosti priključim pozneje, zdaj sem tu že tretje tekmo in lahko rečem, da uživam. Ekipa igra odlično, tudi s svojo igro sem zelo zadovoljen. Danes nam je res šlo v vseh elementih, kakšnega posebej, ki je bil odločilen, pa ne morem izpostaviti. Nismo imeli nobenih težav, zadovoljni smo, da je šlo tako gladko. Upam, da bo podobno tudi jutri, v finalu pričakujem Estonijo.«

 

Evropska liga, zaključni turnir

Poljska - Slovenija 0:3 (15:25, 21:25, 21:25)

Makedonija - Estonija 3:0 (23, 22, 22)