Evropske igre: Ponomarenko Janićeva do finala B, Golobova izpadla

Slovenska kajakašica Špela Ponomarenko Janić je v polfinalni skupini na 200 m dosegla peti čas. Jutri bo pestro.

Objavljeno
15. junij 2015 11.19
Posodobljeno
15. junij 2015 11.24
OLY-CANO-CFWK12-SEMIS-DAY14/
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Baku - Na evropskih igrah v Bakuju smo imeli Slovenci danes v ognju zgolj dve železi. Kajakašica Špela Ponomarenko Janić  je v svoji polfinalni skupini na 200 metrov zasedla peto mesto in se zanesljivo uvrstila v finale B. Telovadka Saša Golob je bila v predtekmovanju dvanajsta.

Ponomarenko Janićeva je v jutranjih kvalifikacijah dosegla četrti čas v svoji skupini, za najhitrejšo Natalijo Podolskajo iz Rusije je zaostala 1,4 sekunde. Iz polfinala so v veliki finale A vodila zgolj tri mesta, ki so jih zasedle Srbkinja Nikolina Moldovan, Nemka Sabine Volz in Švedinja Linnea Stensils. Ponomarenko Janičevi je za preboj v finale A zmanjkalo dobre pol sekunde.

»Dala sem vse od sebe, a takoj po startu je prišel val, izgubila sem malo ritma in morda sem tam izgubila tretje mesto. Mislim, da bi bila lahko blizu, a ne smem prehitevati dogodkov. Rodila sem septembra in bazo pripravljenosti sem delala dlje. Z enim finalom A in B moram biti zadovoljna,« je povedala najboljša slovenska kajakašica. Njen trener in partner je dodal, da prave tekme šele prihajajo, »na njih pa se mora uvrstiti v najboljšo osmerico«.

Na avgustovskem svetovnem prvenstvu v Milanu bodo namreč delili vstopnice za OI v Riu de Janeiru. »Do tam sta še dva meseca in zelo sem optimistična. Imam veliko rezerv in mislim, da lahko še veliko popravim svoje veslanje,« je zaključila Ponomarenko Janićeva.

Primorka si je včeraj v Mingachevirju zagotovila tudi finalni nastop na 500-metrski razdalji, tako da jo jutri čakata kar dve preizkušnji: »Dala bom vse od sebe in upam, da lahko v finalu še kaj pridobim in katero od tekmovalk prehitim. Zame je velik uspeh že finale.« V jutrišnjem popoldanskem terminu bo na 5000-metrski razdalji v finalu nastopil še Jošt Zakrajšek.

Golobova izpadla v predtekmovanju

Na igrah v Bakuju je danes nastopila tudi telovadka Saša Golob in z oceno 13,233 točke izpadla že v predtekmovanju. Njen dosežek je zadoščal za 18. mesto, medtem ko je bila s 13,966 točke najboljša Rusinja Alina Mustafina.

»Na začetku sem pri prvi diagonali naredila napako, nato dvokorak in tam bržkone izgubila 0,4 točke, kolikor mi manjka za finale. Ostali del vaje je bil zelo dober. Z nastopom sem zadovoljna, seveda pa mi je žal za to napako. Pred tekmo sem vedela, da lahko konkuriram za finale, če bi bil nastop brezhiben,« je po svojem nastopu povedala Golobova.

Jutri tudi Tokič, strelci in lokostrelci

Poleg kajakaškega finala A Špele Ponomarenko Janić (500 m), njenega finala B na 200-metrski razdalji in finala A Jošta Zakrajška na 5000 m bodo jutri nastopili tudi strelci, lokostrelci ter oba namiznoteniška predstavnika. Bojan Tokič bo v 1. kolu igral proti Ukrajincu Igorju Katkovu, v primeru zmage ga čaka obračun z avstrijskim sedmim nosilcem Robertom Gardosom. Mlada Alex Galič se bo najprej pomerila z Ukrajinko Tatjano Bilenko.

Lokostrelci bodo nastopili posamično, kot tudi ekipno v mešanih parih. Začenjajo tudi strelci - za začetek bosta nastopili Živa Dvoršak in Urška Kuharič. Glinaste golobe bosta ciljala Jasmina in Boštjan Maček.