Evropske igre: Trajkovič v boju za bron brez vsakršnih možnosti

Slovenija na evropskih igrah ostaja brez odličja, potem ko se je bron v malem finalu prepričljivo izmuznil Ivanu Konradu Trajkoviču.

Objavljeno
19. junij 2015 09.37
Posodobljeno
19. junij 2015 09.37
afp TAEKWONDO-EURO-GBR
J. P., G. L., Delo.si
J. P., G. L., Delo.si

Baku -  Slovenski tekvondojist Ivan Konrad Trajkovič kljub lepim obetom ni poskrbel za prvo slovensko kolajno na premiernih evropskih igrah v Bakuju. V malem finalu ga je v kategoriji nad 80 kg prepričljivo s 15:3 še pred iztekom tretje runde premagal španski borec Daniel Ros Gomes.

Po izenačeni uvodni rundi, ki sta jo nasprotnika sklenila z neodločenih 0:0, je kmalu po začetku druge začel Španec nabirati točke. Pred zadnjo rundo si je pribrcal prednost s 4:0, ki jo je do konca le še nadgradil. Po udarcu v Trajkovičevo glavo je povedel z 8:3, nato pa ekspresno osvojil še naslednjih sedem točk in predčasno odločil zmagovalca.

»Začel sem dobro in zapiral njegove napade. Tekmovalec je višji od mene in po novih pravilih ti višji tekmovalci lažje dosegajo točke. V drugi in tretji rundi pa je šlo navzdol. Ni bilo prve energije. Motivacija je bila, ampak je bila glava izgubljena. V drugi rundi pri zaostanku z 0:4 sem bil že nervozen in ne vem, ni šlo. Preveč sem si želel voditi borbo, a v četrti borbi ni bilo več prave moči,« je po dvoboju za tretje mesto povedal Trajkovič.

Trajkovič prepričljiv vse do polfinala

Sedmi tekmovalni dan krstne izvedbe evropskih iger v Bakuju se je začel z njegovo suvereno zmago, v kategoriji nad 80 kilogramov je bil s 14:8 (4:0, 2:1, 8:7) boljši od Poljaka Piotra Hatowskega. Hitro se je dokopal do prednosti 5:0, vodil pa tudi že s 13:3, kar potrjuje dobro pripravljenost 23-letnega nekdanjega evropskega podprvaka.

»Začel sem agresivno, želel sem si hitro vodstvo, saj potem lažje nadzorujem borbo, in ta taktika se mi je izšla. Prva borba je tista, ki ponavadi povzroča preglavice,« je poudaril Trajkovič, ki je bil od Poljaka uspešnejši že tretjič - na kolena ga je spravil tudi v dvoboju za bron na predlanskem svetovnem prvenstvu v Puebli.

Popoldne ga je čakal Italijan Leonardo Basile, ki uvodoma ravno tako ni imel težav s Ciprčanom Demetrisom Moustakasom (10:1). »Z Italijanom sem se boril že trikrat, letos dvakrat, dobila sva vsak po eno borbo. Je zelo dober borec, obračuni so izenačeni, a sam sem zelo motiviran,« je pred dvobojem z Basilejem, ki je na svetovni jakostni lestvici dve mesti višje (9./11.), pripomnil Trajkovič.

A Bistričan se izziva ni ustrašil, temveč je Italijana z zlato točko v dodatni rundi odpravil z 10:9 (3:1, 4:2, 2:6 - 1:0). Trajkovič je odlično začel in po dveh delih vodil že s 7:3, šele tedaj pa se je prebudil tudi tekmec in še pravočasno izenačil rezultat, s tem pa izsilil dodatno rundo, v kateri je odločilno točko dosegel slovenski predstavnik.

Obračun je bil sicer nadvse konfuzen, saj je v končnici tretje runde prišlo do zapleta. S posebno tehniko je Trajkovič dve sekundi pred koncem sprva vodil s 15:10, a so sodniki odločitev spremenili v vodstvo Slovenca zgolj še z 12:10. A italijanski trener se je tudi na takšno odločitev pritožil in po ogledu videoposnetka so delivci pravice našemu asu odvzeli vse točke, tako da je kar naenkrat vodil Basile, toda udarec je s pritožbo vrnil tudi slovenski tabor, tako da sta morala tekmovalca v podaljšek.

»Zdaj se moram predvsem umiriti, saj je bilo na koncu, v zadnjem delu in podaljšku, zelo napeto. Zdaj me čaka svetovni prvak, pričakujem pa predvsem dobro borbo. Stoodstotno sem motiviran, na treningu mi je šlo odlično, zdaj pa se moram po nesrečnem svetovnem prvenstvu tu dokazati,« je po drugem dvoboju poudaril Trajkovič.

V polfinalu brez možnosti

Z zmago si je že zagotovil najmanj četrto mesto, v polfinalu pa ga je čakal eden najzahtevnejših možnih izzivov, dve leti starejši domači as Radik Isajev, ki je na svetovni jakostni lestvici vodilni v kategoriji do 87 kilogramov. Isajev je letošnji svetovni in lanski evropski prvak, kolikšna je njegova dejanska priljubljenost v Azerbajdžanu, pa dokazuje podatek, da je na otvoritveni slovesnosti evropskih iger nosil zastavo svoje domovine.

Dvomov o zmagovalcu ni bilo, zaradi prevelike točkovne razlike je bil obračun odločen že predčasno. Favorizirani domači as se je veselil zmage s 17:2 (3:0, 14:2), štirikrat je po tri točke osvojil z uspešnimi udarci v glavo.

Tretja nosilka previsoka ovira

Manj uspešna je bila Nuša Rajher, ki je v kategoriji nad 67 kilogramov uvodoma naletela na previsoko oviro - tretjepostavljeno francosko vrstnico Gwladys Epangue. Telesno precej močnejša in izkušenejša tekmica je zmagala s 6:2 (1:0, 4:0, 1:2), prvo točko pa Nuši prepustila šele v zadnjem delu, ko je že vodila s 5:0. Odločilna je bila sicer že druga runda, ki jo je Francozinja zapečatila s točko v zadnji sekundi. Po repesažu je prišla Rajherjeva na koncu do 7. mesta.

»Vedela sem za žreb, kar pa ni izgovor. Če želiš do konca, se moraš boriti z vsemi, a me je malo šokiralo tehtanje, saj ima Gwladys 20 kilogramov več in ima rada borbo v klinču. A naposled sem bila sama kriva, saj sem malo zaspala pri eni njenih akcij. Morda bi morala začeti še napadalneje in ona ne bi vzdržala tretje runde. Mogoče sem jo za odtenek preveč spoštovala,« je pojasnila Rajherjeva, ki je boje vendarle nadaljevala v repesažu. Epanguejeva je v polfinalu izločila hrvaško reprezentantko Ivo Radoš in Slovenki priborila še eno priložnost. No, Rajherjevi se naskok na kolajno na koncu vendarle ni posrečil. V repesažu je po podaljšku izgubila s kasnejšo dobitnico brona Olgo Ivanovo.

»Izbrala sem drugačno taktiko kot pred mesecem dni, a žal sem naredila usodno napako. Če bi zdržala do konca brez točke, bi zanesljivo dobila dvoboj, ker sem več napadala. Žal, a imela sem priložnost za več,« je po repesažu dejala slovenska borka.

Strelki in lokostrelka brez finala

Današnja nastopa sta zaključili tudi obe slovenski strelki v trojnem položaju z malokalibrsko puško. Živa Dvoršak je bila s 576 krogi osemnajsta in je finale najboljše osmerice zgrešila za tri kroge, medtem ko je Urška Kuharič s 571 krogi zasedla 26. mesto. Najprepričljivejša je bila sicer s 589 krogi Italijanka Petra Zublasing. Podobna usoda je doletela tudi 24-letno primorsko lokostrelko Ano Umer, ki ji je v izločilnih bojih v 1/32 finala nasproti stala Belorusinja Jalena Tolkač, ki je šele po podaljšku bila boljša s 6:5 (2:0, 1:1, 0:2, 0:2, 2:0 - 1:0), čeprav je naša predstavnica že vodila s 5:3.

Bertoncelj jutri v boj za kolajno

Jutrišnji program v Bakuju prinaša novo priložnost za morebitno slovensko kolajno. Ob 13.30 bo v finalu konja z ročaji nastopil eden od favoritov na tem orodju Sašo Bertoncelj. Skupno bomo videli šest slovenskih nastopov.

»Komaj čakava. V teh dneh tukaj sva normalno trenirala, imela dobro podporo v reprezentanci in pravzaprav je vse optimalno. Treningi, kjer piliva zadnje detajle, kažejo, da se forma dviga. Če bo Sašo opravil vajo, kot zna, bo tudi ocena dobra. Seveda je težko na glas govoriti o medalji, a definitivno je Sašo med finalisti eden tistih, ki sodijo med najboljše tri. A opraviti mora tako, kot zna, saj slabih tekmecev v finalu ni,« je pred dnevom D za slovenskega telovadca povedal njegov trener Sebastjan Piletič.

Kolesarke se bodo v jutrišnji napovedani vročini in vetru spopadle na 120-kilometrski progi, Slovenijo bosta zastopali Polona Batagelj in Urša Pintar.

Na svoje nastope čakajo še vsi trije slovenski lokostrelci. Rok Bizjak, Den Habjan Malavašič in Jaka Komočar se bodo borili v neposrednih dvobojih na izpadanje.