Evropske igre: Trstenjakova srebrna, Drakšič po drami bronast

Judoističnega uspeha s kolajnama niso dopolnili košarkarji in košarkarice, ki so tekmi za tretje mesto izgubili.

Objavljeno
26. junij 2015 09.16
Posodobljeno
26. junij 2015 09.35
GAMES-EUR-2015-JUDO
M. Ž., G. L., Delo.si
M. Ž., G. L., Delo.si

Baku - Judoistki Tini Trstenjak se na evropskih igrah v Bakuju v finalu konkurence do 63 kilogramov ni izšlo za zlato kolajno. Uspešnejša je bila Nemka Martyna Trajdos, ki je z zmago na igrah, ki veljajo tudi kot evropsko prvenstvo, dosegla svoj največji uspeh v karieri. Za še eno slovensko kolajno je nato poskrbel Rok Drakšič (do 73 kg), ki je v borbi za bron z Rusom Denisom Iartcevom dobil »izgubljeno tekmo«. Slovenci so bili danes sicer blizu kar štirih odličij, a so tekmo za tretje mesto izgubili tako košarkarji kot košarkarice.

Tina Trstenjak je s srebrno kolajno Sloveniji priborila drugo odličje na tem tekmovanju. V finalu jo je z vazarijem in rezultatom 10:0 ugnala Nemka Martyna Trajdos. Tretja igralka s svetovne lestvice Trstenjakova je bila v finalu sicer favoritinja, navsezadnje je proti nemški nasprotnici dobila kar sedem od devetih medsebojnih dvobojev.

A v zelo izenačenem finalu je imela več sreče in uspeha Trajdosova, ki je Trstenjakovi odlično zapirala vhod z bokom v začetek meta, na drugi strani pa svoje priložnosti iskala borbi na tleh. Odločilen manever ji je uspel dobre pol minute pred koncem, ko ji je uspel met za vazari, judoistki celjskega Sankakuja Z'dežele pa je nato zmanjkalo časa za uspešen protinapad. Bronasti odličji sta osvojili Izraelka Yarden Gerbi in Francozinja Clarisse Agebenenou.

»Tukaj razmišljaš, da ne boš padel in skušaš narediti kaj, da tekmico vržeš. A obe sva stali tako, da nobena ni prišla do kakšne prave priložnosti,« je po že četrtem odličju na velikih tekmovanjih za STA povedala 24-letna Celjanka. »Nemka je levičarka, višja od mene in odlično zapira, zato je zame zelo neugodna. Nisem prišla do svoje prave priložnosti. Ona je za nameček zelo dobra tudi v parterju, zato sem se tam bolj ali manj branila in danes je bila res boljša od mene. Nisem razočarana, tekmici lahko čestitam,« je dodala in poudarila, da nad drugim mestom ni razočarana.

V polfinalu ugnala svetovno podprvakinjo

Trstenjakova je bila v prvem kolu prosta, v drugem je bila boljša od Hrvatice Andreje Daković in napredovala med najboljših osem, tam je premagala še Nizozemko Juul Franssen, v polfinalu pa s končnim prijemom svetovno podprvakinjo, Izraelko Yarden Garbi, s čimer si je že priborila najmanj srebrno kolajno.

Drakšič po pravi drami bronast

Za eno bolj razburljivih današnjih predstav sta poskrbela Rok Drakšič in Rus Denis Iartcev, ki sta se udarila za tretje mesto v kategoriji do 73 kilogramov. Slovenski judoist je s spretnim manevrom že po trinajstih sekundah dosegel vazari, a je dobro minuto kasneje kazalo, da je njegov boj za odličje izgubljen. Sodnik se je namreč prenaglil in po domnevnem iponu zmago že prisodil Rusu. Po pregledu posnetka si je premislil in Rusa »nagradil« z najmanjšo oceno yuko (1 točka). Motivirani Drakšič je v nadaljevanju borbe uspešno odbijal napade Rusa in ga na koncu s prijemom zadržal na tleh ter se iskreno razveselil tretje slovenske kolajne na evropskih igrah.

»Ponudila se mi je še ena priložnost in sem jo izkoristil. Morda je bil met za vazari, jaz sem bil mnenja, da ni ipon, nato so mu dosodili juko in po tem sem imel spet prednost. A taka razveljavitev je v judu nekaj običajnega. Tudi meni se je to že zgodilo,« je priznal Drakšič, ki ga je motivirala tudi srebrna kolajna, ki jo je nekaj minut prej osvojila Trstenjakova.

Osemindvajsetletni judoist iz Griž pri Celju je bil v prvem kolu prost, v drugem je premagal Belorusa Alekseja Ramančika, v osmini finala pa še Portugalca Andreja Alvesa. V četrtfinalu je bil njegov nasprotnik Gruzijec Nugzari Tatalašvili, proti kateremu je izgubil dvoboj, nato pa je v repešažu z iponom porazil Črnogorca Nikolo Gušića.

Foto: AFP

Miloševićeva do ene zmage

Tekmovalni dan je dobro začela tudi Nina Milošević (do 63 kg) in v prvem kolu premagala Lauro Salles Lopez iz Andorre, v osmini finala pa je izgubila proti Avstrijki Kathrin Unterwurzacher.

V kategoriji do 81 kilogramov sta se hitro poslovila Gašper Jerman in Jesenko Četić. Jerman je moral priznati premoč Čehu Jaromiru Musilu, Četića pa je premagal Šved Robinu Pacek. V prvem kolu je izgubila tudi Ana Pogačnik (do 70 kg), za katero je bila usodna Švicarka Juliane Rebra.

Košarkarjem in košarkaricam se je bron izmuznil

Slovenski košarkarji in košarkarice v streetballu oziroma igri 3 x 3 so v Bakuju žal ostali brez odličja. Oboji so klonili v boju za tretje mesto. Košarkarji so s 14:21 izgubili proti Srbom, košarkarice pa so bile z 9:19 slabše od Špank.

Kranjski Škorci, ki so Slovenijo predstavljali na letošnjih evropskih igrah, so se do današnjega »dneva d« prebili vse do polfinala, v katerem so bili Rusi močnejši z 21:8. Rusi so dosegli prvih pet točk na tekmi in dobrih pet minut pred koncem vodili za sedem (9:2). Ruski košarkarji so Slovence ves čas držali na varni razdalji in se na koncu zasluženo veselili uvrstitve v finale. Pri Slovencih je bil najboljši strelec Boris Jeršin s tremi točkami, pri Rusih pa Andrej Kanigin s sedmimi.

V boju za tretje mesto so Srbi povedli s kar 7:1, po polovici obračuna vodili z 10:4, nato pa še s 13:5 in kmalu je postalo jasno, da ne bo nič od nove slovenske kolajne. Pri Slovencih je 7 točk dosegel Jure Eržen, eno manj Boris Jeršin, točko pa je dodal še Dario Krejič. Pri Srbih je bil s 13 točkami nezaustavljiv Dejan Majstorović.

»Zame je to neuspeh. Pričakoval sem medaljo. Zadnji dan se nam stvari niso izšle in kot kaže, smo se preveč iztrošili v prvih dneh. A zadnjo tekmo smo igrali 5:3, kar se ne da. Sodnika danes nista bila dorasla zadevi. To ne pomeni, da bi mi zmagali, a videli bi dobro in napeto tekmo. Zdaj zaradi tega iz Bakuja odhajamo z grenkim priokusom,« je dejal trener Jaka Hladnik.

Slovenske košarkarice so na turnirju 3x3 najprej izgubile polfinalni dvoboj z Ukrajino (16:21), kar jim je prineslo obračun za bronasto kolajno s Špankami. Te so bile v tekmi za tretje mesto občutno premočne in so slavile s kar 19:9, tako da je slovenska košarkarska kolajna žal splavala po vodi.

Slovenke so polfinalni dvoboj z Ukrajinkami začele nekoliko slabše in se znašle v zaostanku za štiri točke (0:4), se po boljšem nadaljevanju približale na točko (4:5), nato pa so njihove nasprotnice pobegnile z delnim izidom 11:5 (16:9) in prednost zadržale do konca. Pri Sloveniji je največ točk dosegla Ana Ljubenovič (7), pri Ukrajini pa Olga Mazinčenko (9).

V »malem finalu« so Slovenke povedle in proti močnim Špankam zdržale do izida 4:4. Po nizu 6:1 za Španke se je slovenska barka začela počasi potapljati in je do konca potonila pri izidu 19:9 za furijo. Živa Zdolšek je v tekmi za tretje mesto dosegla 4 točke, Urša Žibert in Ana Ljubenović sta dodali po dve, med strelke pa se je vpisala tudi Maša Piršič. Vega Martinez Gomego je za Španijo dosegla osem točk.

»Španke so bile boljše, močnejše in imele boljši met. Res pa je tudi, da smo se me trudile in da je četrto mesto velik uspeh, zato smo zadovoljne in ponosne,« je za STA povedala Piršičeva.

Vovkova do novega finala

Danes so bili na evropskih igrah aktivni tudi plavalci. Slovenski predstavniki Tara Vovk, Neža Klančar in Blaž Demšar so si z dobrim plavanjem v dopoldanskem predtekmovanju zagotovili popoldanski polfinale, v katerem se je vnovič najbolj izkazala Vovkova, ki si je na 100 m prsno priplavala jutrišnji finale.

Plavalka Ljubljane je v konkurenci najboljših mladincev v Evropi v polfinalu s časom 1:11,50 osvojila šesto mesto. Ne desetem mestu je tekmovanje na 200 m mešano sklenila Klančarjeva, ki je v polfinalu plavala s časom 2:20,83. Njen klubski kolega iz ljubljanske Olimpije Demšar je s časom 1:52,80 končal na trinajstem mestu.

»Za Blaža Demšarja lahko rečem, da je plaval fenomenalno in nas presenetil s polfinalom. Tudi Neža Klančar je popoldan plavala zelo dobro, Tara Vovk pa tukaj navdušuje na vseh tekmah. Upam, da se bo uspela regenerirati ter zbrati, da jutri doseže še malenkost boljši izid. Nepričakovano bomo zaposleni v soboto popoldan, a bomo to opravili z veseljem,« je za STA povedal vodja plavalne odprave Domen Majhen.

Do polfinala tudi Demšar

Vovkova je v polfinale sicer napredovala s trinajstim časom (1:11,92). Najhitrejša je bila Rusinja Marija Astaškina s časom 1:08,67.

Neža Klančar je v predtekmovanju na 200 metrov mešano postavila sedemnajsti čas (2:22,53), pri čemer je za prvouvrščeno Italijanko Ilario Cusinato zaostala za več kot šest sekund (2:16,34). Klančarjeva je tekmovala tudi na 100 metrov prsno in s 30. časom ostala brez polfinala (1:14,85).

Demšar si je polfinale izboril na 200 metrov prosto, kjer je z novim osebnim rekordom osvojil 20. mesto (1:52,72). Prvi je bil Rus Elisej Stepanov (1:49,29).

Nastopili so še štirje drugi plavalci, vsi neuspešno. Neža Kocijan je bila 29. na 50 m prosto (27,17), Ava Schollmayer 34. na 100 m hrbtno (1:07,99), Vito Vodenik 41. na 50 m hrbtno (28,25), Dijana Naglič pa je bila na 200 m mešano diskvalificirana.

Jutri po pet judoistov in plavalcev

Evropske igre v Bakuju se počasi končujejo. Po današnjem judoističnem uspehu, za katerega sta s srebrnim oziroma bronastim odličjem poskrbela Tina Trstenjak in Roki Drakšič, bo jutri nastopila še peterica slovenskih borcev. Nastopi čakajo tudi peterico plavalcev.

Na tatami bosta v kategoriji do 78 kg stopili Ana Velenšek in Klara Apotekar, v kategoriji do 90 kg se bosta za čim boljše uvrstitve borila Mihael Žgank in David Kukovica. Nastopil bo še težkokategornik Matjaž Ceraj.

Zadnji nastopi čakajo tudi mlade slovenske plavalce. Tara Vovk bo nastopila v finalu na 100 m prsno, Blaž Demšar bo dopoldne plaval na 400 m mešano. V predtekmovanju bodo na 50 m delfin nastopile še Izabela Milanez, Diana Naglič in Kaja Balent Marin.