Evropske igre: Velenškova v zadnjih sekundah do brona

Judoistka Ana Velenšek si je bronasto kolajno na evropskih igrah priborila, ko je kazalo, da je že v izgubljenem položaju.

Objavljeno
27. junij 2015 09.04
Posodobljeno
27. junij 2015 09.25
GAMES-EUR-2015-JUDO
M. Ž., G. L., Delo.si
M. Ž., G. L., Delo.si

Baku - Predzadnji tekmovalni dan evropskih iger je prinesel nastope slovenskih plavalcev in judoistov. Med slednjimi je v kategoriji do 78 kg Ana Velenšek po napetem dvoboju za tretje mesto z Britanko Natalie Powell Sloveniji prinesla še četrto odličje na premiernih evropskih igrah v Bakuju.

Štiriindvajsetletna Celjanka je proti vrstnici z Otoka večji del dvoboja zaostajala, saj si je hitro nabrala dve kazni šida, kar bi ob neodločenem izidu prineslo veselje Powellovi. Ko je že vse kazalo, da bo razplet prav takšen, je Velenškova dvanajst sekund pred koncem na tleh v s sijajnim končnim prijemom zadržala nasprotnico, ki ji ni preostalo drugega, kot da dvoboj preda.

»Prijela sem jo v končni prijem. Z nogami sem ji tako močno stisnila glavo in roko, da je predala. Obenem sem ji naredila še vzvod na rami,« je za STA povedala Velenškova in hudomušno dodala: »Tudi meni so se že malo v glavi odštevale sekunde in bilo je že malo panike.«

Velenškova je v dopoldanskem delu za uvrstitev v četrtfinale potrebovala le eno zmago, saj je bila v prvem kolu prosta, nakar je v osmini finala premagala Španko Marto Tort Merino. Sledil je četrtfinalni obračun z Ukrajinko Victoriio Turks in nova zmaga po dveh napakah šida 27-letne judoistke iz Donjecka. V polfinalu se je varovanka Marjana Fabjana spoprijela z Nemko Luise Malzahn, ki je Slovenko premagala z vazarijem v zgodnji fazi spopada.

Poraz ni pretirano spodnesel 178 centimetrov visoke borke, ki je s kasneje osvojenim bronom dopolnila svojo že kar bogato zbirko kolajn z velikih tekmovanj. Bronasti odličji je doslej osvojila na EP v Carigradu leta 2011 in v Čeljabinsku leto dni kasneje, kjer je bila lani tretja tudi na svetovnem prvenstvu. Leta 2013 je na EP v Budimpešti končala na drugem mestu.

»Po eni stani sem zelo vesela medalje, po drugi pa malo razočarana zaradi poraza v polfinalu. Od te borbe sem pričakovala več, a me je Nemka presenetila s tehniko, na katero nisem bila pripravljena in prednost je obdržala do konca. Na koncu sem osvojila medaljo in seveda sem vesela zaradi tega, saj se kolajn nikoli ne navadiš,« je povedala Štajerka, ki je kolajno prejela iz rok predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdana Gabrovca.

Zmage se je sicer veselila Nizozemka Marhinde Verkerk pred Nemko Luiso Malzahn, drugo bronasto medaljo pa je osvojila še ena Nizozemka Guusje Stenhuis.

Žgank izgubil v repesažu

Zelo dobro je kazalo tudi Mihaelu Žganku v kategoriji do 90 kilogramov, saj se je po zmagi nad Švedom Joakimom Dvarbyjem in Francozom Iddirjem Alexandrejem uvrstil v četrtfinale, kjer ga je premagal gruzijski borec  Liparteliani Varlam. Žganku so vrata do kolajne ostala odprta zgolj prek repesaža, v katerem se je pomeril z Nizozemcem Guillaumejem Elmontom in žal izgubil. Zasedel je končno sedmo mesto.

»V začetnih bojih sem se počutil zelo dobro in v nadaljevanju pričakoval boj za medaljo. Malo sem razočaran, a v zadnji borbi se je videlo nekaj več izkušenj Nizozemca in njegov izredno močan gard. Vseeno pa je to ena boljših uvrstitev v moji karieri in gremo naprej,« je dejal 21-letni Žgank.

Po le eni borbi se je poslovil Matjaž Ceraj, ki je v kategoriji nad 100 kilogramov izgubil proti domačinu Ushangiju Kokauriju. »Moja borba je bila zelo slaba. Verjetno sem slabo pripravljen, čeprav se mi pred prvenstvom ni zdelo tako. Občutki seveda niso dobri, saj sem take in še boljše borce že premagoval z lahkoto. Sem sem prišel z željo po medalji in res sem razočaran. Analiza bo pokazala, kaj sem delal narobe,« je povedal Ceraj.

Neuspešen je bil tudi David Kukovica v kategoriji do 90 kilogramov, v kateri ga je premagal dobitnik dveh olimpijskih odličij, Grk Iliadis Ilias. »Žreb mi ni bil naklonjen. Poznavalci juda vedo, da je bil Iliadis olimpijski prvak, trikrat tudi svetovni prvak in bil je prevelika ovira. Dal sem vse od sebe, to je bil moj maksimum, zdaj pa moram trenirati naprej, da bom lahko v prihodnje tekmoval tudi s takimi nasprotniki. Danes nisem imel česa izgubiti, dobil sem izkušnjo za naprej,« je po porazu pojasnil Kukovica.

Brez zmage je ostala tudi Klara Apotekar (do 78 kg), ki je morala priznati premoč Rusinji Anastaziji Dimitrijevi.

Vovkova sedma

Najboljša slovenska plavalka na igrah v Bakuju Tara Vovk je danes nastopila še v finalu na 100 m prsno in s časom 1:11,56 zasedla sedmo mesto. Zmagala je Rusinja Marija Astaškina (1:07,71) pred Italijanko Giulio Verono (+0,90) in še eno Rusinjo Darjo Čikunovo (+1,31).

Obilo smole je imela dopoldne Kaja Balent Marin, ki je na 50 metrov delfin za pičlo desetinko zgrešila polfinale.

Balent-Marinova je 50-metrsko razdaljo preplavala v času 28,21 in osvojila 18. mesto, za uvrstitev v polfinale pa je bil potreben čas 21,20. V predtekmovanju je bila sicer najboljša Rusinja Polina Jegorova (27,38).

Ostali plavalci so bili daleč od polfinala. Na 50 metrov delfin sta nastopili še Diana Naglič, ki je bila 31. (28,80), in Izabela Milanez, ki je imela 43. čas (29,69). Blaž Demšar je na 400 metrov mešano zasedel 39. mesto (4:42,68).

Jutri še zadnjič v boj judoisti

Krstne evropske igre se zaključujejo jutri, ko se bodo še enkrat predstavili uspešni slovenski judoisti. Ti bodo nastopili na ekipni tekmi, žreb pa jim je naklonil zahtevne nasprotnike.

Moška vrsta se bo v osmini finala najprej pomerila z Ukrajinci, v primeru uspeha pa jih v četrtfinalu čaka močna Rusija. Dekleta se bodo najprej pomerila z Italijo, v primeru zmage nato še s Francijo. »Na ženski tekmi bo težka že tekma z Italijo, Francozinje pa so vsekakor favoritinje. Moški morajo prvo tekmo nujno zmagati, če želijo ohraniti možnosti za nadaljnje tekmovanje. Veliko bolj ugodna je bil spodnja polovica razporeda v moški konkurenci, kot pa naša zgornja,« je dejal sekretar Judo zveze Slovenije Franjo Murko.