Evropske igre: Debevec 15., Batageljeva mesto slabša, Tokič izpadel

Strelec Rajmond Debevec je bil 15. z malokalibrsko puško v ležečem položaju, kolesarka Polona Bategelj 16. v kronometru.

Objavljeno
18. junij 2015 09.49
Posodobljeno
18. junij 2015 09.49
mdr_OI London
J. P., M. Ž., Delo.si
J. P., M. Ž., Delo.si

Baku - Prekaljeni slovenski strelec in nekdanji olimpijski zmagovalec Rajmond Debevec je na evropskih igrah v Bakuju tekmoval z malokalibrsko puško v ležečem položaju in zasedel petnajsto mesto.

Ljubljančan je zadel 614,1 kroga, kar pomeni, da mu je za finale najboljše osmerice zmanjkalo 1,9 kroga. V kvalifikacijah je bil sicer najprepričljivejši Belorus Sergej Martinov s 620 krogi, Nemec Henri Junghansel jih je zadel 617,9, Hrvat Bojan Đurković pa 617,1.

»Veter je v nekaterih športih pozitiven, pri nas pa le do neke mere, saj pridejo do veljave izkušnje. Najboljši so bili spet pri vrhu, svojo vlogo je odigrala tudi sreča. Imel sem težave z vidljivostjo, ker so tarče v senci, ozadje pa osvetljeno. Glede na moje oči, ki so že malo v letih, je bil to hendikep, s čimer sem se moral sprijazniti. Letošnja celotna sezona ni bila ravno vrhunska in to 15. mesto je pravzaprav najvišje,« je bil z doseženim vendarle zadovoljen Debevec.

Rajmond Debevec. Foto: Matej Družnik/Delo.

 

Polona Batagelj mesto slabša

Kolesarka Polona Batagelj je na 26-kilometrskem kronometru zasedla 16. mesto, od odličja pa je bila oddaljena dve minuti. »Rezultat je nad pričakovanji, saj je ugnala tudi nekaj znamenitih kolesarskih imen. V vetru se je res dobro znašla, saj sem pričakoval uvrstitev nekje med 22. in 30. mestom. Res super, pa čeravno je bila zadnja med peterico tekmovalk BTC Cityja Ljubljane,« je poudaril trener Gorazd Penko, ki zatrjuje, da ima Slovenija še višje cilje na cestni dirki, »ki bo seveda težka, odvisna od taktike in vremena.«

Med kolesarkami BTC Cityja se je najbolj izkazala Avstrijka Martina Ritter na petem mestu, Olena Pavljuhina, ki nastopa za Azerbajdžan, je končala mesto za njo, Poljakinja Eugenia Bujak je bila deveta, Hrvatica Mia Radotić pa štirinajsta. Zmage se je veselila Nizozemka Ellen van Dijk s skoraj 37-sekundnim naskokom pred Ukrajinko Gano Solovej in še dodatne pol minute pred rojakinjo Annemiek van Vieuten.

Bojan Tokič izpadel

Po odlični včerajšnji igri in suvereno zmago nad 23. igralcem sveta, Avstrijcem Robertom Gardosem, pa je moral najboljši slovenski namiznoteniški igralec in zastavonoša ob odprtju evropskih iger Bojan Tokič v današnjem dvoboju tretjega kroga na kolena, od njega je bil s 4:2 (-6, 10, -8, 5, 9, 3) boljši Britanec Paul Drinkhall, ki je na svetovni jakostni lestvici uvrščen nekoliko višje kot Novogoričan (55./69.).

Tokič je bolje začel, ušel z 2:1 v nizih, ključen pa je bil peti del, v katerem se je po vodstvu tekmeca z 10:6 vrnil na le točko zaostanka, za popoln preobrat pa je bil za las prekratek. Zadnji niz je bil, žal, zgolj še formalnost v režiji 25-letnega Angleža. Zanimivo: skoraj desetletje starejši Primorec ni v zadnjih treh nizih vodil niti enkrat, prav tako ni nikoli vknjižil več kot treh točk zapovrstjo. Slovenija je tako za namiznoteniškimi mizicami ostala brez svojega zastopstva, saj je že pred tem izpadla tudi Alex Galič.

»Že od začetka sem vedel, da nisem pravi in da mi manjka milimeter pri žogici. Če bi izkoristil drugi niz, v katerem sem imel zaključno žogico, bi bilo morda res drugače, toda gledano generalno je bil ta dvoboj zames katastrofalen. Prikazal nisem niti tretjine tistega, kar sem včeraj. Sam sebi sem ustvaril pritisk, domala celo noč nisem spal, želel sem zmagati, saj sem vedel, da z njim še nisem izgubil. Potem pa tole. Glava je vroča in česa pametnega ne morem povedati. Pregorel sem v želji, saj sem videl lepo priložnost in tudi odlično formo iz prejšnjih dveh dni. Zaslužil sem si vrhunski dosežek, ki je bil realno na dosegu roke, a sem v želji pregorel in zato danes nisem pokazal ničesar,« je zmajeval z glavo Bojan Tokič.

Bojan Tokič. Foto: Roman Šipić/Delo.

 

Boštjan in Jasmina Maček osma

Med mešanimi pari sta v trapu nastopila strelca Boštjan in Jasmina Maček in s 84 zadetimi tarčami zasedla osmo mesto, s čimer sta bila za štiri zadete glinaste golobe prekratka za polfinale. Predvsem se je ponesrečila druga serija Jasmini, ki je tedaj zadela zgolj 16 letečih tarč. Boksar Denis Lazar je v kategoriji do 81 kilogramov v obračunu s Turkom Cemom Karlidagom vzdržal le dve minuti in pol. Na današnji štart čakata še kolesar Jan Tratnik v kronometru in boksar Edin Sejdinović, ki bo imel težko delo z naturaliziranim Kubancem Collazom Sotomayorjem, ki zastopa barve gostitelja Azerbajdžana.

Anićevo v drugi borbi izločila prva nosilka

Tekvondoistka Franka Anić je svoje nastope v kategoriji do 67 kilogramov začela z zmago, potem ko je odpravila nekoliko višje rangirano Nemko Rabio Guelec. Štiriindvajsetletna Korčulanka je z zlato točko zmagala s 4:3 (0:1, 2:1, 1:1 - 1:0). Tekmica je večji del obračuna vodila, v dodatni rundi pa je bila nekoliko zbranejša slovenska reprezentantka. Anićeva se je nato borila s prvo nosilko, Švedinjo Elin Johansson, proti kateri je izgubila s 4:5.

Tratnik 20. v kronometru

Kolesar Jan Tratnik je tekmoval v 52-kilometrskem kronometru in s časom 1:04:43,83 osvojil 20. mesto. Prepričljivo je zmagal Belorus Vasil Kirijenka (59:36,03), drugi je bil Nizozemec Stef Clement (1:00:46,08), tretji pa Španec Luis Leon Sanchez Gil (1:00:46,08).

Sejdinović izgubil po točkah

Boksar Edin Sejdinović se je boril v konkurenci do 64 kilogramov in v prvi borbi po točkah izgubil proti Kubancu Colazzu Sotomayorju, ki nastopa za Azerbajdžan (0:3).

»Dal sem svoj maksimum in v zadnji rundi močno pritisnil, skušal sem iti vanj, saj je precej večji od mene. Bilo je težko. Stopil je korak nazaj in bil sem meter od njega. To je moja prva takšna tekma in pomembna izkušnja,« je povedal Sejdinović.

Prvi primer dopinga na igrah

Krstne evropske igre v Bakuju so dobile tudi prvega dopinškega grešnika. Kot so potrdili v Evropskem olimpijskem komiteju, so v vzorcu albanskega boksarja Rexhilda Zenellija 13. junija našli prepovedani furosemid. Ta se uporablja za odvajanje tekočine iz telesa, kar bi tekmovalci v borilnih športih lahko izkoristili za uravnavanje telesne teže v svojih kategorijah, obenem je z njimi mogoče prikriti uporabo drugih nedovoljenih substanc. Zanellija, ki sicer še ni stopil v ring, so izključili z iger.