Evropske igre: Ponomarenko Janićeva šesta, konec za Galičevo

V Bakuju je kajakašica Špela Ponomarenko Janić v finalu na 5000 m zasedla šesto mesto. Bojan Tokič domala perfektno.

Objavljeno
16. junij 2015 12.13
cropix*Ponomarenko
Š. Ro., J. P., Delo.si
Š. Ro., J. P., Delo.si

Baku - Na evropskih igrah v Bakuju je bila danes na potezi slovenska kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić. V finalu na 5000 m je zasedla šesto mesto in s tem izpolnila svoja pričakovanja.

Mlada mamica si je namreč za cilj zadala uvrstitev v finale in želela le prehiteti katero od tekmic. Na koncu ji je do brona zmanjkalo nekaj manj kot štiri desetinke sekunde. Zmagala je Madžarka Danuta Kozak pred Avstrijko Yvonne Schuring in Poljakinjo Ewelino Wojnarowsko.

Primorko je na jezeru Mingachevir popoldne čakal še nastop v malem finalu v najkrajši 200-metrski disciplini, ki ga je končala na petem mestu, kar je skupno zadostovalo za štirinajsti dosežek. Jošt Zakrajšek je veslal v finalu na pet kilometrov in zasedel 13. mesto, najhitrejši ne bil Nemec Max Hoff.

Slovo za Galičevo, Tokič uspešnejši

Po prvem kolu namiznoteniškega turnirja v Bakuju so evropske igre končane za mlado Alex Galič. Edina slovenska reprezentantka je v prvem nastopu izgubila proti Slovakinji Barbori Balažovi z 1:4 (-7, -7, -9, 8, -8).

Mlada tekmovalka iz Notranjih Goric se v uvodu dvoboja nikakor ni znašla. V prvem nizu se je po zaostanku 0:4 še približala na točko (6:7), v drugem pa je tekmica uspešno držala uvodno prednost štirih točk. Tretji niz je nakazal, da 20-letna Slovenka zmore več. Prvič sploh na tekmi je povedla, izenačen dvoboj je potekal do devete točke, ko je Galičeva še vodila, nato pa ji je popustila zbranost in tekmica je dobila še tretji niz. Pri zaostanku z 2:4 v četrtem nizu je vse kazalo na hitro slovo. Odmor trenerke Vesne Ojsteršek je bil učinkovit in Galičeva je igro obrnila v svoj prid, povedla z 8:5 in zanesljivo dobila končnico. Peti niz je bil nato izenačen do osme točke, končnica pa se je vnovič izšla v korist Slovakinje.

Uvodoma pa je bil uspešnejši slovenski zastavonoša in resen kandidat za visoka mesta Bojan Tokič, ki je bil v obračunu dveh igralcev, ki sta že krepko v tridesetih letih, s 4:0 (5, 3, 3, 7) odpravil Ukrajinca Ivana Katkova. Niti v enem od nizov dvomov o zmagovalcu ni bilo, Novogoričan je vodstvo izgubil enkrat samkrat na tekmi - v zadnjem nizu. Tekmec ni nikoli osvojil več kot dveh točk zapored, medtem ko jih je Tokič v uvodnem nizu vpisal kar pet zapovrstjo. Na svoj začetni udarec je izgubil pičlih pet točk, kolikor jih je Katkov zgolj v prvem nizu. Za prekaljenega Primorca je bilo to zgolj ogrevanje pred zahtevnejšimi prihodnjimi obračuni.

»Seveda sem zadovoljen, saj na evropskih igrah nisem pričakoval tako lahkega dvoboja. Sem igralec, ki potrebuje malo več časa, da pride v igro in začuti žogico. Vsekakor pa si tudi današnji tekmec zasluži več točk in morda tudi kak niz, res pa je, da sem igral domala perfektno,« je poudaril Tokič, ki ga jutri čaka zahtevnejši zalogaj - Avstrijec Robert Gardos: »Vseskozi se gibljeva okrog 30., 40. mesta na lestvici. Vsi najini obračuni so bili izenačeni, ob zadnjih dveh porazih sem imel zaključno žogico, torej je vselej tesno. Upam, da bom pokazal podobno igro kot danes. Sem v dobri formi in ne vem, zakaj je ne bi.«

Boštjan Maček rahlo popustil po odličnem začetku

Nastope sta za danes že zaključila oba slovenska strelca v trapu, Boštjan Maček pa se je uvrstil v sredin drugi del kvalifikacij. Po odličnem začetku, v prvi seriji je zadel vseh 25 tarč in v drugi zgolj eno manj, je nekoliko popustil, v tretjem poskusu je bil uspešen 22-krat, s skupno 71 točkami pa drži 24. mesto. Vodi Rus Aleksej Alipov, ki je bil v 75 poskusih edini stoodstoten. Jasmina Maček je prvi dan zadela 59 tarč in bila devetnajsta.

V lokostrelstvu - slovenskih barv ne brani trenutno najuspešnejša tekmovalka v sestavljenem loku Toja Černe - je bila Ana Umer dvajseta v kvalifikacijah in se bo v uvodnem kolu na izpadanje pomerila z Belorusinjo Aleno Tolkač. Umerjeva se je z Rokom Bizjakom uvrstila tudi v osmino finala v mešanih dvojicah, kjer ju jutri čakata Nemca.