Fabčič izkoristil diskvalifikacijo tekmeca za pot v Rio

Na seznamu slovenskih kandidatov za paraolimpijske igre je enajst imen iz petih panog, največ je strelcev.

Objavljeno
25. april 2016 18.40
J. P.
J. P.

Ljubljana - Komisija za tekmovalni šport pri Zvezi za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijskem komiteju je na 16. redni seji potrdila kandidate za letošnje paraolimpijske igre v Riu, na katerih bo naša država predvidoma nastopila v petih športnih panogah, med kandidati pa je enajst imen. Vodja odprave bo Branko Mihorko, pomočnica Špela Rozman Dolenc, delegacija bo iz Ljubljane na prizorišče odpotovala zadnji avgustovski dan in se vrnila 21. septembra.

Na seznamu kandidatov za Rio so strelci Franc Pinter, Damijan Pavlin, Franček Gorazd Tiršek in Veselka Pevec, plavalec Darko Đurić, kolesarja Primož Jeralič in David Kuster (oddana vloga za bipartitno povabilo), parakajakaš Dejan Fabčič in atleti Henrik Plank, Sandi Novak in Jana Führer.

Zanimiva je zgodba Fabčiča, ki je kvoto za nastop na paraolimpijskih igrah dobil po diskvalifikaciji Portoričana, ki je bil na lanskem svetovnem prvenstvu v Milanu šesti oziroma uvrščen tik pred slovenskim parakajakašem: »Pričakoval sem, da se bom za preostale kvote boril na majskem svetovnem prvenstvu v Duisburgu, vendar so po natančnem pregledu posnetkov lanskega prvenstva ugotovili, da je bil šestouvrščeni tekmovalec napačno klasificiran. Tako je ena od šestih lani razdeljenih kvot pripadla meni kot prvi rezervi. Na tem mestu moram dati vso pohvalo klasifikatorjem, ki so pri delu zelo natančni in ugotavljajo simuliranje invalidnosti tudi s pomočjo videoposnetkov po tekmovanju.«