Fabjana strah le kakšne poškodbe

Na svetovnem prvenstvu v judu danes še ekipni boji z našo žensko in moško zasedbo.

Objavljeno
31. avgust 2014 02.32
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Potem ko so se z obračuni v najtežjih kategorijah, v katerih pa Slovenija zaradi poškodb Lucije Polavder (nad 78 kg) in Matjaža Ceraja (nad 100 kg) ni imela svojega predstavnika, včeraj iztekli posamični nastopi na jubilejnem 30. svetovnem prvenstvu v judu, bodo danes v Čeljabinsku na sporedu še ekipni boji. Z našima zasedbama tako v ženski kot tudi moški konkurenci.

Več možnosti za vidnejši dosežek imajo vsekakor dekleta, ki so konec aprila na evropskem prvenstvu v Montpellieru navdušila z bronasto ekipno kolajno. Takrat je selektor slovenske ženske reprezentance Marjan Fabjan ob Luciji Polavder, ki si je prav tisti dan tako poškodovala koleno, da je morala pozneje celo na operacijo, lahko še računal tudi na olimpijsko šampionko Urško Žolnir, ki je pred štirimi meseci dokončno sklenila svojo sila uspešno športno pot. Mimogrede: 17. avgusta je minilo natanko deset let od njenega tretjega mesta na olimpijskih igrah v Atenah in s tem prvega odličja za slovenski judo na največji športni prireditvi, veliki vrhunec njene bogate kariere pa je nedvomno zlata lovorika z OI v Londonu '12.

Žolnirjeva medtem kolajne že osvaja tudi kot trenerka, tako je v četrtek Tino Trstenjak, na katero bdi skupaj s Fabjanom, v Čeljabinsku z roba blazin popeljala do tretjega mesta v kategoriji do 63 kilogramov. Uspeh svoje klubske kolegice pri vodilni slovenski ekipi Z'dežele Sankaku je predvčerajšnjim z bronom v kategoriji do 78 kilogramov ponovila še Ana Velenšek. Zagotovo bosta obe dali vse od sebe tudi v današnjih ekipnih bojih v dvorani Traktor (v uvodnem krogu se bodo spoprijele z Južnokorejkami), v kateri se bodo pod slovensko zastavo borile še Petra Nareks (do 52 kg), Vlora Bedžeti (do 57 kg) in Anka Pogačnik (do 70 kg). Vse so že dokazale, da so se sposobne enakovredno kosati z najboljšimi judoistkami na svetu, je pa judo – podobno kot drugi borilni športi – pač tako nepredvidljiv šport, da si lahko boljši večino obračuna, pa nato storiš le en napačen korak in zmaga splava po vodi.

»Za ekipo, ki je v Čeljabinsku, lahko rečem, da je dobro pripravljena, zato bomo poskušali iztržiti največ, kar se bo dalo. Me je pa po eni strani strah kakšne nove poškodbe; Ana Velenšek se bo, denimo, tokrat borila tudi s trideset kilogramov in več težjimi nasprotnicami, zaradi česar bo tveganje precejšnje,« je opozoril Fabjan in pripomnil, da se bo na tatamiju zagotovo poznala odsotnost Žolnirjeve (»Upam, da se nam bo nasmehnila sreča.«) in Polavderjeve. S svojim trenerjem se je strinjala tudi naša najizkušenejša reprezentantka Petra Nareks, ki v posamični konkurenci ni uresničila svojih ciljev. Zato je toliko bolj goreče pričakovala današnji dan.»Zelo uživam v kolektivnem duhu, ki ga prinašajo ekipni boji. Verjamem, da se bomo 'steple', kot se najbolje znamo, brez Polavderjeve pa bomo težko po odličju posegle tudi na svetovnem prvenstvu. Lucijo, ki nas je velikokrat rešila v ključnih trenutkih, bomo vsekakor močno pogrešale,« je presodila 31-letna Žalčanka.

Okrnjeno slovensko moško zasedbo (ob Matjažu Ceraju bo manjkal tudi vnovič poškodovani Aljaž Sedej) bodo tvorili Andraž Jereb (do 66 kg), Rok Drakšič (do 73 kg), Jesenko Četić (do 81 kg), David Kukovica (do 90 kg) in Vito Dragič (nad 100 kg), za začetek pa se bodo pomerili z Nemci. »Poudaril bi, da za ekipne boje na svetovnem prvenstvu nismo prejeli nobenega vabila, ampak da smo se nanje uvrstili s petim mestom na evropskem prvenstvu v Montpellieru. Ker pa smo tokrat oslabljeni, ne moremo računati na odmeven dosežek,« je realno presodil trener naše moške reprezentance Gregor Brod. »Kapetan« Rok Drakšič je ob tem zagotovil, da bodo kot vselej dali vse od sebe, novinec Vito Dragič pa je dodal: »Čeprav bo težko, bom poskušal nadomestiti poškodovanega Ceraja. Ob tem pa naj se uresničijo Urškine besede in naj se nam nasmehne sreča ...«