Finale v Kranju bo pika na »i« novi vrhunski sezoni

Med 113 prijavljenimi športnimi plezalkami in plezalci za zadnjo težavnostno tekmo svetovnega pokala tudi 15 Slovencev.

Objavljeno
10. november 2015 14.49
tlo-markovic
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana - Pred vrati je finalna tekma svetovnega pokala v težavnostnem športnem plezanju v Kranju, na katero se vsi - trenerji in tekmovalci - radi in z veseljem vračajo, čemur zgovorno pritrjuje tudi pogled na letošnji seznam prijavljenih, na katerem je kar 113 imen, med njimi 44 deklet in 69 fantov. Konec tedna bo v športni dvorani Zlato polje številčna tudi domača zasedba, v kateri bo 15 plezalk in plezalcev, med njimi šest novincev na preizkušnjah te ravni. »Priložnost smo želeli ponuditi vsem, ki so vsaj približno pripravljeni za tekmovanje takšnega ranga. Že doslej sem s sezono več kot zadovoljen, kar nekaj mejnikov je imela, denimo prvo slovensko moško zmago na tujih tekmah svetovnega pokala ali prvi naslov evropske prvakinje. Želim si, da gredo vsi naši aduti v Kranj sproščeno in uživat, potem bodo zagotovo prišli tudi rezultati,« napoveduje selektor Roman Krajnik.

Obeti so odlični, Mina Markovič je pred finalom vodilna v težavnostnem svetovnem pokalu, Domen Škofic na četrtem mestu ne zaostaja prav veliko, komaj 16-letna Janja Garnbret pa pogumno in z ogromnimi koraki stopa na člansko sceno. »V Brianconu sem si poškodovala gleženj, kar pa k sreči ni oviralo nadaljevanja sezone, ravno obratno, z izjemo napake na Kitajskem sem nastopala odlično. Pripravljena sem vrhunsko, s preigravanjem številk se ne ubadam, želim si zgolj plezati, nič drugega,« je optimistična ptujska šampionka.

»Čeravno bodo pričakovanja velika, se domače tekme veselim in v Kranj odhajam sproščeno,« neustrašno zatrjuje Garnbretova, na vprašanje, ali se ji bo posrečilo mimo Mine, pa odgovarja: »Zmagala bo boljša. Najboljša. Če bo to Slovenka, toliko bolje.« Nekaj težav z boleznijo ima po vrnitvi iz Azije Škofic, ki je moral pojesti tudi nekaj tablet, upa pa, da bo do domače tekme že povsem nared: »Sezono sem začel, kar ni v moji navadi, s prevelikimi pričakovanji, nato sem si zvil še gleženj. Ko sem videl, da tako ne gre več, sem se sprostil in odtlej mi je steklo.«

Tekmovanje si bosta ogledala tudi delegata Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), saj dobro kaže, da se bo športno plezanje vendarle uvrstilo na seznam olimpijskih športov, morda že na igrah leta 2020 v Tokiu.