Fistravec in Hrvat v finalu na Bledu

S predtekmovalnimi boji lahkih veslačev se je danes začela preizkušnja svetovnega pokala na Bledu (FOTO).

Objavljeno
09. maj 2015 11.26
Posodobljeno
09. maj 2015 11.26
Veslanje Bled
J. P., Š. Ro., Delo.si
J. P., Š. Ro., Delo.si

Bled - Po včerajšnji mednarodni regati, ki je bila uvertura v živahen konec tedna, se veslaška smetana danes in jutri na Bledu meri na preizkušnji svetovnega pokala. Slovenska reprezentanca je predtekmovalni del končala z dvema finalistoma. Prvi finalni nastop je dopoldne zagotovil skifist Gašper Fistravec, popoldan se mu je pridružil še Rajko Hrvat z zanesljivo zmago v polfinalu lahkih skifistov.

V predtekmovanju skifistov je bil resda razred zase Kubanec Angel Fournier Rodriguez, bronasti z lanskega svetovnega prvenstva, ki je dan poprej zmagal že v mednarodni regati na Bledu. Fistravec je trdno držal drugo mesto, v finišu, ko je imel finale A že zagotovljen, pa načrtno popustil in predse spustil tudi Ma Jiana, lani člana kitajskega dvojnega četverca.

»Taktika je bila nastavljena na Kitajca. Kubanec je korak pred nami. Kitajca sem z lahkoto obvladoval do treh četrtin proge in to presenetljivo z lahkoto. Na koncu sem prihranil moči za nedeljo, tudi taktično sem popuščal, a jutri bom dal vse od sebe,« je po tekmi dejal Fistravec, ki je priznal tudi, da je konkurenca na Bledu nekoliko slabša kot je sprva pričakoval, zato se zdaj spogleduje tudi s tretjim mestom. »Odstopata Kubanec in Hrvat, ostali pa imamo možnost, da se borimo za tretje mesto. Imam še nekaj rezerve in če mi to uspe nadoknaditi, se bom boril za visoka mesta.«

V drugi skupini je bil najhitrejši Hrvat Damir Martin, povratnik po sezoni premora zaradi poškodbe, pred Švicarjem Markusom Kesslerjem, dolgo pa je bil v boju za finale najboljše šesterice tudi Blejec Janez Zupan, ki pa ga je v ciljnem šprintu rahlo zmanjkalo in se je moral zadovoljiti s četrtim mestom in posledično finalom B.

Hrvat dobro taktiziral

Hrvat v svoji predtekmovalni skupini ni imel težav in se je z daleč najboljšim dosežkom mirno prebil v popoldanski polfinale. Do suverene zmage se je Primorec dokopal v drugi polovici vožnje, ko so sprva vodilnemu Švicarju Silvanu Zehndnerju pošle moči, poleg našega veslača ga je naposled ugnal še Hrvat Luka Radonić.

S četrtim mestom v prvi skupini se je preboj v polfinale posrečil tudi mlademu Blejcu Alešu Jalnu, ki pa je imel precej težje delo. Dolgo časa je držal peto mesto, v ogorčenem boju za zadnjo polfinalno vstopnico pa je v finišu ugnal Azerbajdžanca Jafida Afandijeva, tudi tretjeuvrščeni Čeh Petr Čabla pa je imel zgolj pol dolžine čolna naskoka.

V polfinalu se Hrvat ni pustil zmesti hitremu startu Srba Petra Jovanovića. S preudarnim veslanjem je že na prvem vmesnem času prevzel vodstvo, ga povečal in ga do cilja ni več izpustil iz rok. V finale sta se iz tega polfinala prebila še Bolgar Nedelčo Vasiljev in Čeh Petr Čabla. »Po jutranji težki tekmi, saj od Zagreba nisem nastopal, je bilo popoldan nekaj lažje. Nisem znan po hitrem startu, zato pa sem napadel na 750 metrih in nato nadzoroval tekmo do konca. Na valovih sem se kar hitro znašel, ker treniram na morju. Jutri grem na medaljo,« je povedal Izolan in priznal, da je še prihranil nekaj moči za nedeljo.

V prvem polfinalu je bil Jalen brez možnosti za veliki finale, kamor so se uvrstili Slovak Lukaš Babač, Kitajec Guiying Zhu in Švicar Silvan Zehndner. Jalen je zasedel peto mesto, bil dolgo šesti, v drugem delu pa pospešil, prehitel Portugalca Nuna Mendesa, ostalih tekmecev pa do cilja ni ogrozil.