Forbes: najvrednejša športnika sta Woods in Federer

Na Forbesovi lestvici najvrednejših športnikov sta na prvem mestu tenisač Roger Federer in golfist Tiger Woods.

Objavljeno
23. julij 2014 14.28
GOLF-GBR-OPEN
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

New York - Ameriška revija Forbes je objavila lestvici finančno najvrednejših športnikov na svetu, na kateri sta na prvem mestu Roger Federer in Tiger Woods.

Forbes je vrednost švicarskega tenisača in ameriškega golfista ocenil na 46 milijonov dolarjev. Roger Federer je ta čas šesti igralec sveta in ima z ameriškim opremljevalcem Nikom sklenjeno desetletno pogodbo v višini 100 milijonov dolarjev, hkrati pa velja za zelo zaželenga športnika.

»Roger Federer je imel v preteklosti konstantno dobre rezultate, ki so imeli izjemen vpliv na vrednost njegove znamke. V tem primeru sploh ni pomembno, ali bo v prihodnje še osvojil katerega od največjih turnirjev,« je pojasnil predsednik Evropske sponzorske borze Hans-Willy Brockes.

Na tretjem mestu je ameriški košarkar LeBron James z vrednostjo »zgolj« 27 milijonov dolarjev. V prvi deseterici najvrednejših športnikov sta tudi dve ženski, obe teniški igralki. Rusija Marija Šarapova je na petem mestu (23 milijonov dolarjev), Kitajka Li Na pa na devetem (15).

Na desetem mestu sta najvrednejša nogometaša na svetu, Portugalec Cristiano Ronaldo in Argentinec Lionel Messi, ki sta po Forbesovi oceni vredna po 13 milijonov dolarjev.

 

Forbesova lestvica (v milijonih dolarjev)

1. Roger Federer (Švi/tenis) 46

. Tiger Woods (ZDA/golf) 46

3. LeBron James (ZDA/košarka) 27

4. Phil Mickelson (ZDA/golf) 25

5. Marija Šarapova (Rus/tenis) 23

6. Mahendra Singh Dhoni (Ind/kriket) 21

7. Usain Bolt (Jam/atletika) 20

8. Kobe Bryant (ZDA/košarka) 19

9. Li Na (Kit/tenis) 15

10. Cristiano Ronaldo (Por/nogomet) 13

. Lionel Messi (Arg/nogomet) 13