Francoska pentlja tokrat priprava za olimpijske igre

Grega Bole bo na Touru pomagal Alessandru Petacchiju in dvigoval formo za London.

Objavljeno
28. junij 2012 16.35
V. D., šport
V. D., šport
Ljubljana - Grega Bole ima dve veliki neuresničeni želji: stopiti na zmagovalni oder na klasiki Po Flandriji in se uvrstiti med prve tri na etapah Toura. Zadnje tri sezone nima sreče. Vse je sklenil že marca - 2010 zaradi padca na Pariz-Nica, 2011 zaradi salmonele, letos zaradi operacije žolčnih kamnov.

Na Tour 2012 zavoljo dvomesečne odsotnosti z dirk odhaja brez posebnih rezultatskih ambicij, vendar dobro razpoložen. Po sili razmer se je namreč že lani na »veliki pentlji« pripravljal za svetovno prvenstvo na Danskem. Letos ga čakata dve veliki preizkušnji - olimpijska dirka v Londonu in svetovno prvenstvo na Nizozemskem.

»Navadil sem se že na to, da po pomladanskih nesrečah najboljšo formo tempiram za drugi del sezone. Letos je bilo najtežje, ker je za menoj operacija z večjimi posledicami za telo. Vendar se rez v trebušnih mišicah vrhunsko obnavlja, tako da mišice niso več tako utrujene, kot so bile konec maja, ko sem se vrnil v karavano. Posledično lahko bolje kolesarim, kar se je videlo že na državnem prvenstvu, počutje pa je na kolesu vsak dan boljše. Na Touru bom dirkal predvsem sproščeno,« Begunjčan na zadnjem pogovoru pred odhodom v Francijo ni bil videti zaskrbljen. Če bo prekolesaril vse klance in etape, verjame, da bo 22. julija na Elizejskih poljanah že v vrhunski formi za olimpijske igre.

Tudi na pomoč Scarponiju?

V italijanskem moštvu so bili zelo veseli, da je dobro prestal vse težave in se vrača v vrhunsko formo. Postavili so ga - tako kot zadnji dve sezoni - v vlak šprinterskega asa Alessandra Petacchija. V osmih etapah z bolj ali manj šprinterskimi razpleti bo predzadnji mož priprave na zaključno akcijo Petacchija, pred Danilom Hondo. Po švicarskem touru, kjer je nabiral tekmovalno kilometrino, je bil na testiranju v Italiji, kjer so ugotovili, da je nared za Tour. Direktor Giuseppe Saronni je bil zelo vesel, saj je Petacchi v Boletovem zavetrju precej močnejši. Italijan je letos vse podredil nastopu na Touru. Zaradi francoske dirke je izpustil tudi Giro, na zadnji preizkušnji - bavarskem touru - pa je zmagal na treh etapah ... Če pa bo drugi Lamprejev človek Michele Scarponi štartal na pikčasto majico najboljšega hribolazca, Boleta čaka težko garanje, saj bo moral skrbeti za visok ritem na vseh zanj primernih etapah, da Scarponijevi tekmeci ne bi nabirali točk na manj zahtevnih gorskih ciljih.

Malo manevrskega prostora

Manevrskega prostora za morebitno samostojno akcijo bržkone ne bo imel. Taktično se bo odločal za način dirkanja vsak dan posebej. Če se bo pokazala priložnost za pobeg in šprint, je zagotovo ne bo izkoristil. Če bo imel dan in se bo dobro počutil, pa bo gotovo zelo konkurenčen za bolj zapletene šprinte, kakršen bo denimo v drugi etapi v Seraingu, kjer pričakujejo spopad mojstrov za klasične dirke, kot je denimo Gilbert. Ves prvi teden Toura bo namenjen kolesarjem Boletovega sloga. Vprašanje pa je le, ali bo imel naš matador že dovolj moči za spopad z brezobzirnimi in vrhunsko motiviranimi tekmeci.