Frank: Včasih se zgodi tudi takšen konec tedna

Na veliki nagradi FIS v Hakubi zmagala Norvežan Anders Fannemel in Japonec Taku Takeuči. Slovencev ni bilo v ospredju.

Objavljeno
29. avgust 2016 10.15
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Na prireditvi za veliko nagrado Mednarodne smučarske zveze (FIS) v Hakubi sta zmagi slavila norveški svetovni rekorder Anders Fannemel in domači matador Taku Takeuči, slovenski skakalci pa na Japonskem niso igrali posebej vidne vloge. Še najvišje sta z 18. mestoma posegla Anže Semenič (v soboto) in Nejc Dežman (včeraj).

Ob Semeniču so si na prvi tekmi – ob odsotnosti Petra Prevca in Jurija Tepeša – nekaj točk priskakali tudi Robert Kranjec (20.), Dežman (23.) in Jaka Hvala (25.), na drugi pa sta se poleg Dežmana med najboljšo trideseterico prebila še Semenič (20.) in Hvala (21.). Anže Lanišek (33. in 31.) je bil obakrat prekratek, pri čemer se mu je včeraj uvrstitev v finale izmuznila za pičle 1,1 točke, Jernej Damjan, ki je obtičal v petkovih kvalifikacijah, je v drugo zmogel do 39. mesta, Kranjca pa so na nedeljski preizkušnji diskvalificirali zaradi neustreznega dresa.

»Če sem iskren, sem od teh dveh tekem pričakoval več, toda včasih se zgodi tudi takšen konec tedna,« je sporočil Nejc Frank, pomočnik glavnega trenerja slovenske skakalne vrste Gorana Janusa in vodja naše odprave na Japonskem. Ob tem je pristavil, da so Dežman, Hvala in Semenič odskakali solidno, da pa so imeli tudi smolo z vetrom, ki je še posebej včeraj nenehno spreminjal moč in smer pihanja. »Zato si za dober rezultat potreboval tudi srečo,« je še pojasnil 29-letni trener z Blejske Dobrave.

To je dal na novinarski konferenci vedeti tudi Takeuči, ki je po prvih mestih v Almatiju (2012 in 2014) tretjič okusil slast zmage v »poletnem svetovnem pokalu«. »Ker sem v dobri formi, sem si na vrhu zaletišča želel predvsem, da bi imel – tako kot v soboto – znova ugoden veter. Na prvi tekmi se mi je v drugi nastop prikradla manjša napaka, tokrat sta mi uspela dva dobra skoka,« je 29-letni Japonec potegnil črto pod izjemno uspešen konec tedna, ki ga je v petek začel s kvalifikacijsko zmago, nadaljeval v soboto z drugim mestom in včeraj sklenil na vrhu odra za najboljše skakalce na svetu.

Fannemel sploh prvič zmagal v veliki nagradi FIS

Nanj se je obakrat zavihtel tudi Fannemel, ki je sobotni zmagi, sploh njegovi prvi posamični v veliki nagradi FIS, dodal še tretje mesto. »V primerjavi s trenigom sem stopnjeval svoje nastope, čeprav to že zaradi časovne razlike ni bilo preprosto. Prvo tekmo smo imeli pozno zvečer, drugo pa že zjutraj, ko je v domovini še noč. Verjetno tudi zato moj tokratni prvi poskus ni bil najboljši, zato pa je bil finalni res dober,« je bil zadovoljen 25-letni Norvežan, ki se je v skupnem seštevku povzpel na tretje mesto.

V vodstvu ostaja Poljak Maciej Kot, ki – tako kot njegov rojak Kamil Stoch (4.) ter Avstrijca Stefan Kraft (5.) in Michael Hayböck (8.) – ni odpotoval na Japonsko. Pred drugouvrščenim Nemcem Andreasom Wellingerjem, ki je v Hakubi pristal na tretjem in devetem mestu (mimogrede: Andreasov rojak Severin Freund je pred dnevi opravil prve skoke po operaciji), ima zdaj 95 točk naskoka. Najboljši Slovenec je še naprej Peter Prevc, ki je s šestega mesta zdrsnil na deseto.

Naslednji preizkušnji bosta 10. in 11. septembra v Čajkovskem.