Franziska van Almsick: FINA je s protidopinško politiko povsem odpovedala

Ameriški plavalni zvezdnik Michael Phelps na državnem prvenstvu hitrejši tudi od dveh svetovnih prvakov iz Kazana.

Objavljeno
09. avgust 2015 15.25
APTOPIX US Nationals Swimming
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Kazan - Nemka Franziska van Almsick, nekdanja plavalna zvezdnica, ki zdaj blesti tudi za mikrofonom, se je obregnila ob Mednarodno plavalno zvezo (FINA) zaradi nedosledne protidopinške politike. »FINA je odpovedala na celi črti. Že dolga leta ni bilo storjenega nič za to, da bi bila pravila enaka za vse,« je prepričana svetovna prvakinja iz leta 1994.

S prstom je pokazala na Kitajca Suna Yanga in Rusinjo Julijo Jefimovo, ki sta dobila tako kratko kazen prepovedi nastopanja, da sta lahko tekmovala že na svetovnem prvenstvu, na katerega sta se v miru pripravljala. Vendar pa 37-letna Nemka v tovrstnem razmišljanju ni osamljena, tudi mlada litovska zvezdnica prsnega sloga Ruta Meilutyte je namreč zatrdila, da je izgubila vsakršno spoštovanje do Jefimove.

»Vsi bi morali tako ravnati. Ruta je pogumna in drzna, podobno bi se moralo odzvati precej več plavalcev,« je poudarila Van Almsickova. A težava FINA ni le neurejen sistem sankcioniranja, neustrezne so tudi dopinške kontrole. Italijan Andrea de Nino, ki v Neaplju vodi profesionalno ekipo, z njim pa je pred leti sodeloval tudi Peter Mankoč, je za mrežo ARD potrdil, da v njegovi zasedbi v najzahtevnejšem polletnem obdobju priprav kontrolorjev sploh ni bilo.

Phelps prehiter tudi za svetovna prvaka

San Antonio - Ameriški superzvezdnik Michael Phelps je na državnem prvenstvu v Teksasu dvakrat odpravil svetovna prvaka iz Kazana. Osemnajstkratni olimpijski zmagovalec si je konkurenco pokoril na 100 metrov (50,45) in 200 metrov delfin (1:52,94), obakrat z najboljšima časoma sezone.

Phelps je bil zavoljo vožnje pod vplivom alkohola izključen iz ameriške reprezentance za letošnje svetovno prvenstvo. Po olimpijskih igrah leta 2012 v Londonu se je zgolj začasno upokojil, nato pa se vrnil v bazene, a sprva na tako uspešno, kot je načrtoval. Na ameriškem prvenstvu je na krajši razdalji odpravil Južnoafričana Chada le Closa in plaval hitreje od časa, s katerim je v Londonu osvojil olimpijsko zlato, na daljši pa je za seboj pustil Madžara Laszla Cseha.

»Prihodnje leto bom očitno zelo užival. Dokazal sem si, da lahko izpolnim vse cilje, ki si jih zastavim. Seveda sem si želel tekmovati v Kazanu, a sem po drugi strani tudi vesel, da sem se lahko spet dokazoval v domovini,« je strnil misli 30-letni najuspešnejši plavalec v zgodovini, ki ima v svoji vitrini kar 58 kolajn najžlahtnejšega leska z največjih tekmovanj.